Tusolózselék, krémtusfürdők… Melyik jó a bőrömre? – 2. rész

0
1443

Tovább folytatjuk tusfürdő 1×1-ünket, ráadásul egy remek saját kezűleg elkészíthető tusolózselé receptjével is megajándékozzuk!

 

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja el!

 

 

8. Amikor nagyon habzik, szárítja a bőrt.

  • IGAZ

Minél habzóbb egy termék, annál nagyobb a tisztító hatás. Hosszú távon azonban nem, tanácsos használni az ilyen készítményeket, mert a bőr gyorsan kiszáradhat tőle. Amennyiben mégis kedveljük a nagyon habzó tusolószereket, zuhanyozás után feltétlenül hidratáljuk újra a bőrt testtejjel vagy -krémmel.

9. Száraz bőrre ideális a tusolóolaj.

  • IGAZ

Ez a típusú termék bőrápoló hatású, erősíti a bőr hidrolipid rétegét. Ha ilyet használunk, a zuhanyozás befejeztével ne dörzsöljük át a bőrünket törülközővel, meghagyva rajta ezt a védőréteget. Egy jó minőségű tusolóolaj 30-50%-ban tartalmaz növényi olajat. Ezt ellenőrizhetjük az összetevők listáján: a szója- vagy colzaolaj áll leggyakrabban az első helyen, és említett aránya a termékben rendkívül fontos.

10. Arcra is használhatjuk
.

  • HAMIS

A tusolózseléket, krémtusfürdőket speciálisan a test bőrére fejlesztették ki, így nem alkalmasak az arc finom, érzékeny bőrének tisztítására. Ha mégis rákerül az arcra zuhanyozás közben, válasszunk szulfátmentes (a habképző Szódium Laureth Szulfát, vagy Ammónium Lauril Szulfát nélküli) tusológélt, amely kevésbé habzik ugyan, de ugyanolyan tisztító hatású, és nem szárítja a bőrt.

11. A 2 az 1-ben testre és hajra ajánlott.

  • IGAZ és HAMIS

Néhány éve nagy divatban volt ez a bőrbarát termék, de napjainkban gyakorlatilag inkább férfiaknak és babáknak gyártják. Kiváló a test és haj mosására egyaránt. Kétségkívül hasznos akkor is, amikor sietve zuhanyozunk – pld. sportolás, vagy uszoda után -, de túl magas a bázikus pH értéke a női haj számára.

12. A biotermékek nem irritálják a bőrt.

  • IGAZ

Természetes összetételük miatt nem kell tartani bőr-irritációtól még a legérzékenyebb bőr esetében sem. A bőrre agresszívan ható felületaktív anyagok nem szerepelnek bennük, lágyabbak, a bőr jól tűri őket, és még a környezetre nézve is kevésbé károsak. Nem habzóak, viszont ezek is jól tisztítanak.

Készítsük magunk!

Mandarinos és zöldcitromos tusolózselé hozzávalói:
150 ml semleges mosóalap
15 csepp sárga mandarin esszenciális olaj
10 csepp zöldcitrom esszenciális olaj

 

Elkészítés:
Öntsük a mosóalapot egy tálba.
Keverjük bele egymás után az esszenciális olajokat, majd vegyítsük jól össze őket.
Megfelelő tárolás céljából öntsük át a készítményt egy 150 ml-es, dugóval ellátott flakonba.