A bőr szépsége a mosakodásnál kezdődik, és nagyban függ a hozzá használt készítmények helyes megválasztásától. A mindennapi zuhanyozáshoz szükséges, újabb fejlesztésű tusolózselék, krémtusfürdők lágyabban tisztítják, ugyanakkor hidratálják és védik a bőrt. Nagy a választék, és mi sokféle véleményt hallunk róluk. Így hasznos lehet, ha tisztázunk néhány igaz/hamis állítást a bőrtípusunknak megfelelő tusgél kiválasztása kapcsán.

1. A legjobb, ha aszerint választunk, milyen érzést kelt a bőrön.

  • IGAZ és HAMIS

A jó tüsfürdő nem szárítja a bőrt.Általában az első reflex, hogy megvizsgáljuk a tusgél, tusfürdő állagát, illatát, majd kipróbáljuk, hogyan hat a bőrünkre zuhanyozás közben és után. Lággyá teszi-e, vagy esetleg szárítja a bőrt? Mindez mindenképp közrejátszik a készítmény megítélésében, de jó, ha tudjuk, hogy az a tusolózselé a legjobb a bőrünknek, amelynek pH-értéke a legközelebb áll a bőrünkéhez (kb.5,5-ös) – mondják a bőrgyógyászok.

2. Minél inkább illatosított, annál agresszívabb hatású.

  • HAMIS

A tusolózselékben, tusfürdőkben lévő illatanyagok általában nem irritálják a bőrt. Viszont az ún. felületaktív anyagok (melyek elősegítik a habzást és a tisztító hatást) irritációt okozhatnak akkor, ha nem kiegyensúlyozott módon társítják őket más összetevőkkel. Ez esetben nem javítanak néhány olyan anyag szárító hatásán, mint pld. az anionok (ami a felületaktív anyagok negatív töltésére utal).  Mégis, nagyon érzékeny bőr esetén jobb elkerülni az illatosított készítményeket, mert előfordulhat, hogy a parfüm-molekulák allergizáló hatást váltanak ki.

3. Minthogy leöblítjük, nem hidratál.

  • HAMIS

Annak ellenére, hogy zuhanyozáskor leöblítjük a tusolószereket, azok hidratálhatják és táplálhatják a bőrt, ha zsírnemű anyagokat adnak hozzájuk a formulában: növényi olajat, vagy pld. glicerin-oleátot (detergens hatású hatóanyag, glicerin-származék). Az olajos összetevők a bőrön maradnak zuhanyozás után is, mivel az öblítés során a víz nem távolítja el őket.

4. Nem tesz jót, ha zuhanyozáskor túl sokat használunk belőle.

  • IGAZ

Ugyanis minél többet teszünk magunkra a tusolózseléből, tusfürdőből, rendszerint annál jobban habzik, szárít. Többet ér, ha keveset viszünk fel a bőrre, és szükség esetén pótoljuk. Kb. egy kis diónyi elég mosakodáshoz az egész testünkre. Ezt a mennyiséget tenyerünkben oszlassuk szét, hogy habozzon, és így alkalmazzuk zuhanyozáskor. Mindamellett környezetünk védelme szempontjából sem jó, ha túl nagy mennyiséget használunk belőle…

5. A szupermarketekben kapható termékek kevésbé jók

  • HAMIS

Vannak épp olyan jó tusolószerek a szuper- vagy hipermarketekben is, mint a szaküzletekben, illetve a gyógyszertárakban kapható nem gyógyászati cikkek között. Ha a tusolótermékek bőrvédő tulajdonággal rendelkeznek, feliratukon szerepel többek közt a „semleges pH érték”, valamilyen zsíranyag-tartalom, illetve a „szappanmentes” megjelölés. Az ilyen tusolók, ha kaphatók a nagy üzletekben, ajánlottak érzékeny bőrre is, nem irritálják azt.

6. A szappantartalmúak nem tesznek jót a bőrnek.

  • IGAZ

Egyes tusgélek címkéjén az összetevők közt pld. a tiszta növényi olajból készült ún. Marseille szappan is szerepelhet. Tudnunk kell, hogy ennek a szappannak a pH értéke erősen bázikus, lúgos (9-10-es), miközben a bőrünk enyhén savas kémhatású. A kettő együtt nem igazán fér össze egymással, és használat után azzal a kockázattal jár, hogy a bőr húzódik, kényelmetlen érzést kelt. Általában ajánlott, hogy kézmosáson kívül lehetőleg ne használjunk szappan-tartalmú készítményt tisztálkodáskor.

7. Szükségszerűen jobb a krémes jellegű.

  • IGAZ

A tusolókrém olyan lágy emulzió, melynek összetétele víz+ olaj felületaktív anyagokkal. Ez a fajta termék védő filmréteget képez a bőrön, ami hasznos az ún. barrier-funkció, azaz a védő hidrolipid réteg fenntartása, a védőköpeny erősítése szempontjából. De ha nincs különösebb bőrproblémánk, az átlátszó, kisebb-nagyobb mértékben folyékony gél ugyanúgy megfelel. Vigyázzunk azonban arra, hogy egyes termékek csak nevükben tusolókrémek, bár állaguk gélhez hasonló. Emiatt feltétlen ellenőrizzük, hogy az összetevők közt szerepel-e növényi olaj.

 

 

 

Cikkünk folytatását ITT olvashatja el!

 

 

 

 

Galenus