A köhögés legtöbbször reflex által kiváltott folyamat, célja idegen anyag vagy váladék eltávolítása a légutakból. Amennyiben nyákürítés kíséri, produktív köhögésről beszélünk, ellenkező esetben száraz vagy improduktív köhögésről van szó.

A köhögés főként mint tünet kíséri a légúti betegségeket, önmagában ritkán árulja el az alapbetegség típusát. A legtöbb felső égúti betegség okozhat száraz és produktív köhögést egyaránt. A köhögés oka lehet az idegesség, stressz, idegi kimerültség is, ebben az esetben egészséges légzőrendszer mellett, többnyire hangos, erőltetett, száraz köhögés alakul ki.

 

Mitől köhögünk?

  • A köhögés gyakori oka a torokgyulladás, ekkor az irritált idegek váltják ki a köhögési reflexet, ezáltal próbál megszabadulni a szervezet az irritáló tényezőtől. Kiválthatja asztma, tüdőgyulladás, légúti allergia, hörghurut és környezeti szennyező anyag is, pl. cigarettafüst, kipufogógáz.
  • Nem légúti eredetű köhögést kiváltó tényező lehet a gyomorsav-túltermelődés következtében létrejövő reflux, azaz a gyomorsav visszajutása a nyelőcsőbe.
  • Idősebb korban krónikus köhögés jöhet létre szívelégtelenség miatt, ami főleg éjszaka jelentkezik, légzési nehezítettséggel.

A köhögéscsillapítás lehetőségei

 

Az alapbetegség megfelelő kezelése mellett a köhögést, mint tünetet is kezelni kell. Alapvetően két irányból lehet megközelíteni a köhögéscsillapítást. Egyrészt csökkenteni kell a reflex „érzékenységét”, másrészt meg kell könnyíteni a szervezetnek a váladék kijuttatását pl. a nyák hígabbá tételével.


1. A párás levegő, a keménycukorkák szopogatása (bizonyos életkor felett, a fulladásveszély miatt) és a meleg folyadékok – levesek, teák – önmagukban képesek csökkenteni az irritációt, a torokszárazságot, ezáltal a köhögésrohamokat is.


2. Egy évesnél idősebb gyermekek számára igazoltan hatékony köhögéscsillapító szer lehet a méz. Lefekvés előtt elfogyasztott egy-két teáskanál már enyhíti a felső égúti fertőzések okozta köhögést, esetenként jobban, mint a vény nélkül kapható köhögéselleni szerek. A méz hatékonyságának oka abban rejlik, hogy egyrészt az édes ízérzetet továbbító idegek elnyomják a köhögést kiváltó ingereket, másrészt a szirupos állaga miatt serkenti a nyálelválasztást és a garatban bevonatot is képez. Az antimikrobás és antioxidáns hatása pedig az immunvédekezésben játszik szerepet. Természetesen fenntartással kezelendő a méz, amennyiben asztma vagy allergia okozza a köhögést, a mézben található pollenmaradványok esetleges súlyosbító hatása miatt. Egy nemzetközi szaklapban megjelent klinikai vizsgálat szerint a háztartásokban használt természetes köhögéscsillapítók közül a méz bizonyult a leghatékonyabbnak – mellékhatások nélkül.


3. A brit Szív- és Tüdőgyógyászati Intézet kutatásában kiderült, hogy a méz mellett hatékonyan csökkenti mind az akut, mind a krónikus köhögést a kakaó egyik fő alkaloidja a teobromin. Naponta 1000 mg teobromin, ami kb. 60 g nagy kakaótartalmú (80%-os) étcsokoládénak felel meg, gátolja a köhögési reflexet kiváltó idegek működését, így képes a köhögést megakadályozni. A nagy mennyiségű csokoládéfogyasztás azonban szintén tüneti kezelést jelent, minden esetben célszerűbb a kiváltó okot megszűntetni. A nagy kakaótartalmú csokoládék hátránya, hogy szorulást okozhatnak, valamint a megfelelő teobromin-mennyiség eléréséhez csak keserű csokoládé alkalmas, tejcsokoládéból több mint négy táblára lenne szükség.


A köhögés gyakran néhány nap alatt magától is elmúlik, a vírusos felsőlégúti fertőzések megakadályozásában a nagy vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmú élelmiszerek, mint immunerősítők is szerepet játszhatnak.


4. A refluxos eredetű köhögés csillapítására a gyomorsavcsökkentő étrend a megfelelő megoldás, melynek főbb irányvonalai a kis mennyiségű, gyakori étkezések alkalmazása, valamint a szénsavas, cukros üdítők és a zsíros, finomított lisztből készült ételek kerülése.

 

Amikor orvoshoz kell fordulni


Az egy hétnél tovább tartó, szűnni nem akaró köhögéssel érdemes orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha azt láz, nehézlégzés vagy légszomj kíséri. Rózsaszín, véres váladékürülés esetén azonban azonnal orvoshoz kell fordulni!

 

 

Vági Zsolt

dietetikus

Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet