Boldognak érzi magát? Ha igen, hogyan, mitől, miért? Ahhoz, hogy megtudja, mennyire képes vagy alkalmas a boldogságra, végezze el tesztünket. Az eredmény tanulmányozásakor pedig pszichológusok véleményei és tanácsai segítenek a kérdés megvilágításában.

A boldogság nem „egyetlen méretre szabott”… Mindnyájan különböző módokon lehetünk boldogok, és amivel megelégszik az egyik ember, ami teljes mértékben kielégíti, úgy tűnik, hogy az nem, vagy alig kelti fel az érdeklődését a másiknak. Tenni a másikért, cselekedni egy cél érdekében, viszonozni érzelmeket, szeretni, védelmezni másokat, elégedettnek lenni az elvégzett munkával, kellő távlatból szemlélni az élet eseményeit, kibontakozni a környező világgal fenntartott viszonyban, élvezni a természet szépségeit – a boldogság mindezen kisebb-nagyobb motívumai megérdemlik, hogy figyeljünk rájuk.

Nyitni kell a lehetőségek felé

Ahhoz, hogy megsokszorozzuk a boldogság elérésének esélyét, képesnek kell lenni a lehetőségek széles skálájának igénybevételére, kipróbálva minden lehetséges eszközt anélkül, hogy a boldogsághoz vezető egyetlen útra korlátoznánk figyelmünket. Ez magában foglalja, hogy profitáljunk saját tapasztalatainkból, de azt is, hogy új utakat nyissunk meg a boldogság felfedezésében és meghódításában. És Önnek mi remegteti meg és melegíti át a szívét leginkább? Erre keressük a választ az alábbiakban.

Van tehetsége ahhoz, hogy boldog legyen?

Milyen az ön „receptje” a boldogság eléréséhez? Minden kérdésnél jelölje meg a választ, amelyik a legjobban illik önre. Végül összegezze a betűket, és nézze meg az eredményt.

1. Hogyan profitál az ön saját „kis zöld területéből” (kert, balkon, terasz stb.)?
A  Meghívja oda a barátait.
B  Mindennap ápolja a növényeket, rendben tartja a balkont, teraszt.
C  Megvalósítja sajátos elképzeléseit a virágaival, kreatív módon.
D  Szereti onnan elnézi a naplementét vagy a napfelkeltét.

2. Mi az, amitől a leginkább elégedett lenne a születésnapján?
A  Egy nagy ünneplés mindazok részvételével, akiket szeret.
B  Egy ünnepi ebéd vagy vacsora – melyet ön készíthet a szeretteinek.
C  Ha beiratkozhatna valamilyen művészeti kurzusra.
D  Lazítás – amikor kényeztetheti magát, és elmélkedhet az élet dolgain.

3. Mire gondol elsősorban, amikor az ideális vakációt tervezi?

A  Sokan vegyék körül a szerettei közül – jó társaságban legyen.
B  Hogy időt szakítson arra, amit addig nem tudott befejezni – és ez elégedettséggel töltse el.
C  Kedvenc kreatív tevékenységének szenteli megnövekedett szabadidejét.
D  Hogy utazhasson, megszemlélhesse más tájak, emberek életét.

4. Legbolondabb álmaiban ki szeretne lenni?
A  Teréz anya
B  Oscar-díjas hollywoodi színésznő, akinek egész életművének sikerét díjazzák.
C  Híres festő, vagy előadóművész.
D  Ugyanaz, mint aki most, csak még többet álmodozhasson…

5.  Mit jelent az Ön számára a boldogság?
A  Adni azoknak és kapni azoktól, akiket szeretünk.
B  Maradéktalanul és sikerrel véghezvinni, amit tervbe vettünk.
C Hogy úgy érezze: kiteljesedhet egy speciális, önnek tetsző tevékenység gyakorlásában..
D  Derűs nyugalomban élni.

6.  Egy gyönyörű  naplemente látványakor mire gondol?
A  Hogy milyen jó lenne, ha másokkal is osztozhatna ebben a látványban.
B  Hogy szeretné lefesteni vagy lefényképezni – hogy gyarapíthassa ilyen gyűjteményét.
C  Hogy a természet olyan csodálatos – és egyedül szereti élvezni ezt a szépséget, hogy meditálhasson rajta.
D  Hogy örül az életnek, mert szép a természet – és nem is szeret elszakadni tőle.

7. Egy kellemes, szabad vasárnap előtt áll. Milyen programot tervez?
A Kirándul a családtagjaival vagy a barátaival.
B  Befőttet tesz el végre, majd kertészkedik,
C  Jól érzi magát otthon, a „puha fészkében”, mert végre a hobbijának élhet…
D Hagyja, hogy semmittevés közben élvezze a szabadidejét

8.  A legfontosabb dolog, amire vágyik:

A  Mindig körülvegyék a szerettei.
B  Tudja megfelelően irányítani a munkáját, családját – és a végén sikerrel járjon.
C  Hogy jól végezze el azt a választott tevékenységet, amit minden mást felülmúlóan kedvel.
D  Megbékéljen önmagával (és másokkal)…

9.  Egy szép programokkal teli nap után mi az utolsó gondolata elalvás előtt?
A Milyen kellemes emberek közt töltötte a napot.
B Fáradt, de boldog, hogy megszervezte.
C Túl gyorsan eltelt – még lett volna saját preferenciája.
D Hogy nem tett semmit a kellemes napérdekében, mégis jól érezte magát…

10. A ház, amelyben boldog lenne:
A Egy nagy vidéki ház, sok fekvőhellyel a vendégeinek.
B Egy saját maga által és ízlése szerint felújított ház
C Egy kis kastély valahol délen, ahol luxus körülmények között, kedvére űzhetné azt, amit szeret – nem is lenne más dolga…
D Egy szerény otthon a világ végén… messze az emberektől, a városi élettől, az elvégzendő feladatok okozta feszültségtől.

Kíváncsi az eredményre?

  • Ha az „A” válaszai vannak többségben:

Tud boldog lenni, de csak mások társaságában

Önnek nagy szüksége van az emberi kapcsolatokra, arra, hogy kedvenc családtagjai, legjobb barátai körében legyen. Kirándulás, séta a zöldben, a természeti szépségek élvezete fontos önnek, főként azért, hogy hosszabb időt tölthessen az ön által kedvelt emberek társaságában ilyen alkalmakkor is. Lényeges tehát az ön számára, hogy egy valamiféle csoporthoz tartozzék. Tökéletesen rendelkezik azzal a képességgel, hogy a boldogságot, ha átadható és megosztható, megsokszorozza. Amikor ezt sugározza ki magából, viszonzásra talál.

A pszichológus tanácsa:

Ne óvja annyira viszonylagos függőségét másoktól. Hiszen még akkor is, amikor szeretünk, a boldogság és mulandósága gyakran párban jár. Ezért van az, hogy egy kudarc az emberi kapcsolatok terén önnek nagy fájdalmat okoz. Mérsékelnie kell hát ezt a függőséget, kontroll alatt kell tartania úgy, hogy tanulja meg a boldogságot „szólóban” is érezni. Aminek semmi köze sincs az egoizmushoz!

Ha nincs bejelölt „A” válasza:

Fejlessze másokkal való kapcsolatrendszerét. Észre fogja venni, hogy az ő közreműködésükkel boldogabb lehet. Ne felejtsen el hálás lenni nekik, még a legapróbb dolgokért is: mindössze néhány kedves szó vagy mosoly örömtelivé teheti a napját. Vésse emlékezetébe, hogy minden kis öröm mögött egy személy áll. Tetszik önnek egy zenemű? Egy adott személy komponálta… Egy finom étel szintén valakinek köszönhető – még ha nem is gondolunk rá. Lassanként szoktassa magát másokhoz: ha megosztja a boldogságot, hinni fog benne!

  • Ha a „B” válaszai vannak többségben:

Az ön számára a jól végzett munka az öröm fő forrása

Ami önt a leginkább elégedetté teszi, annak számbavétele, amiben sikeres volt. Boldogsággal tölti el az elvégzett munka: például a rendben tartott lakás, ház vagy kert, egy jól elkészített vacsora azoknak, akiket szeret. De a kevésbé materiális dolgokkal is elégedett: ha látja szépen nőni és fejlődni a gyermekeit, a barátait, amikor jól érzik magukat önnél stb. Szeret kapcsolatban maradni másokkal, de főleg az ön által róluk alkotott kép útján. Ez utóbbi tetszik önnek, és adja az elégedettség érzését, valamint az abból fakadó energiát.

A pszichológus tanácsa:

Ön nagyra értékeli, ha erőfeszítéseit siker koronázza, de ne feledje a pillanat örömét! Még ha nem is teljesített mindent, joga van az átmeneti elégedettséghez.  Ellenkező esetben, ha folyton csak várja tervei megvalósulását, és kizárólag azok teljesülésekor érez örömöt, azt kockáztatja, hogy közben feladja a boldogságot. Maradéktalanul nem képes a boldogságra, ha nem fejezte be sikerrel azt, amit célul tűzött ki. Tanulja meg tehát a nem teljesen tökéletes helyzetek ízét is megérezni – hiszen joga van a múló örömöket is átélni és értékelni.

Ha nincs bejelölt „B” válasza:

Úgy tűnik, a tervek valóra váltása, azok sikere és a vele járó boldogság hidegen hagyja. Ez annyit is jelent, hogy valószínűleg nincsenek sem rövid, sem hosszú távú, kisebb-nagyobb tervei, amelyeken lelkesen dolgozhatna. Pedig az ilyen célok viszik előre az életünket. Aggodalom, motiváció vagy elgondolás hiánya, szétszórtság okozhatja mindezt. Önön áll, hogy felmérje, mi okozza a jó teljesítménnyel járó örömöt, vagy ami az érem másik oldala, a konstruktivitás és képzelőerő hiányát. Egy hasonlattal élve ez olyan, mintha mindig megelégedne a készétellel, és soha nem invesztálna főzéskor a saját receptjébe… hogy aztán a saját „alkotása” örömmel töltse el. Ez kényelmes megoldás, de biztos, hogy hosszú távon megéri?

  • Ha a „C” válaszai vannak többségben:

Kedvenc tevékenysége feledtet minden mást

Önnek boldogságot okoz, ha egy speciális tevékenység útján megvalósíthatja önmagát. Ilyen lehet a zenélés, sportolás, kertészkedés, konyhaművészet, festegetés stb. Nagy örömforrást jelent ez az ön számára: a harmónia és a teljesség érzése veszi körül ilyenkor. Ezt a szakemberek a pozitív gondolatok és kellemes érzések áramlásának hívják, ami csodálatos perceket hoz az életébe.

A pszichológus tanácsa:

Azért ne törekedjen ezekre a tevékenységekre minden áron. Szerezzen örömet magának csupán abból is, ha csak részt vesz bennük, és élvezi a más munkájának gyümölcsét (festményeket, virágokat kiállításon, zenét hangversenyen csodáljon meg stb.) Ez is az elmélkedés, az áhitat boldog perceit hozhatja.  Nagyon bensőséges módon, így is magáévá teheti a boldogságot, de ezáltal lehet, hogy túlzott módon koncentrál önmagára. Próbáljon meg hát jobban nyitni a környezete felé.

Ha nincs bejelölt „C” válasza:

Az olyan tevékenységek megtalálása, melyeket csak saját kedvtelésünkre végzünk, nagyon fontos a stressz elűzése, a tartós kibontakozás, az „önkiteljesedés” szempontjából. Még napi pár perc is, ezek gyakorlásával eltöltve, örömöt okozhat – ne szalassza el az alkalmat! Értékelni fogja az eredményt!

  • Ha a „D” válaszai vannak többségben:

Szemlélődés, merengés: ez az ön boldogságának kulcsa

Egyfajta elmélkedő szerepben tetszelegni, egy bizonyos távolságból szemlélni az életet, és emiatt jól érezni magunkat – az élet nagy ajándéka és csodája lehet, ha boldogsággal jár. Olykor kevés is elég hozzá: egy naplemente, vagy édes pihenés, távol a gondoktól…A pozitív érzelmek, ha önt is elöntik ilyenkor, igazi kibontakozást és belső békét hoznak.

A pszichológus tanácsa:

Ennek a távolságtartásnak, melyre ön képes, nem szabad elzárnia önt a cselekvéstől, passzivitásba sodorva. Elmélkedni az élet eseményein, és átérezni azokat helyes dolog, de tevékenyen kapcsolatban maradni a való világgal, az általa okozott stressz és csalódások ellenére, szintén fontos tényezője a kiegyensúlyozottságnak, belső békének és boldogságnak. Tanácsoljuk hát, hogy törekedjék nagyobb aktivitásra, ambiciózus, konkrét célok kitűzésére az életben.

Ha nincs bejelölt „D” válasza:

Materialista világunk folytonosan tettekre ösztönöz minket, és a lehetőségek özönét kínálja, melyekből, ha csak néhány morzsát „csippentünk fel”, máris sokat tettünk önértékelésünk és elégedettség-érzésünk növelése érdekében. Jelenünk, mindennapjaink szellemisége tehát nem elmélkedésre szólít fel… Mégis, egyik cél után a másikat keresve, szünetet nem tartva, képességünk a tartós figyelemre, érdeklődésre egyre csak gyengülni fog. Nem tudunk hát gondot fordítani azokra az apró örömökre, melyek forrásai előttünk hevernek, és túl gyakran mellőzzük őket. Javasoljuk, hogy ne csak arra fordítson hát gondot, ami sürgős dolog az életében, hanem arra is, ami fontos a szemében, és örömöt okoz. Ne fossza meg magát az elmélkedéstől, vagy az élet szépségeinek egyszerű szemléléséből fakadó örömöktől, mert az   hosszú távon frusztrációhoz, örökös hiányérzethez vezethet….

Galenus