Felmérték a cukorbetegek tudásszintjét betegségükkel kapcsolatban a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének kezdeményezésére.

A szövetség közleményében azt írták, a cukorbetegség szövődményeinek lehetőség szerinti elkerülése érdekében jött létre, Éljen szövődmények nélkül! címmel a 2-es típusú cukorbetegeknek szóló program. Ennek keretében háziorvosok és a szakorvosok, illetve asszisztenseik mérték fel országszerte a pácienseik tudásszintjét a diabétesszel kapcsolatban, valamint azt, hogy a betegek megítélése szerint mennyire változtatja meg az életüket ez a betegség, hogyan gondolkodnak erről a mindennapokban.

keveset tudnak a beregségükről a diabéteszesekTartós betegségnek érezzük

Az 1583 feldolgozott kérdőívből egyebek között kiderült, hogy a cukorbetegség tartós vagy időszakos fennállásának megítélése során páciensek több mint háromnegyede, 77,5 százaléka úgy érezte, hogy állapota tartós betegség.

A válaszok pontos megoszlását tekintve a megkérdezettek bő harmada vélte úgy, hogy nagy hatással van a betegség az életére (37,3 százalék), de csaknem ugyanekkora csoport (33,5 százalék) mondta azt, hogy nem befolyásolja az életét a betegsége, és szintén mintegy harmadnyi volt a bizonytalanok aránya.

Jobban bízunk a gyógyszerekben, mint magunkban

Arra a kérdésre, hogy a betegnek módjában áll-e befolyásolni betegsége kimenetelét, a válaszadók többsége 61,3 százaléka válaszolt igennel, vagyis tisztában van azzal, hogy állapota a saját kezében van. A kérdőívre válaszoló betegek 15,5 százaléka viszont úgy gondolta, hogy nem tudja befolyásolni állapotát. A válaszokból az derül ki, hogy a gyógyszeres kezelés hatásában jobban bíznak a diabéteszesek (63,4 százalék), mint saját maguk tevékenységében.

Sokba kerül

A megkérdezettek jelentős része szerint a betegség jelentős anyagi terhet ró rá és családjára.

Van, aki nem figyel az étkezésére

A program során használt, a betegek tájékozottsági szintjét firtató kérdőívben arra voltak kíváncsiak a program szervezői, hogy a diabéteszesek tisztában vannak-e azzal, mekkora a vércukor megfelelő szintje vagy a bevihető szénhidrát mennyisége. A felmérésre válaszolók több mint harmada, 37 százaléka nem étkezik tudatosan, nem számolja a szénhidrátbevitelét. Azok között viszont, akik figyelnek erre, 70 százalék azok aránya, akik betartják a 200 grammos napi szénhidrátmennyiséget jelentő diétát.

Mozogni kell

A kérdőívben kitértek arra is, hogy végeznek-e és ha igen, milyen gyakorisággal valamilyen mozgást a betegek. A válaszok szerint legalább hetente sportol a felmérésben szereplők fele, a mintában szereplők majdnem harmada azonban egyáltalán nem mozog.

Élj szövődmények nélkül!

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége szerint a program eddigi tapasztalatai alapján sok teendő van még a cukorbetegek tudásszintjének és terápiás együttműködésüknek a növelése terén.

MTI