D-vitamin: a csontok és az immunrendszer egészségéért

0
2017

A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség. Az utóbbi években fokozott figyelmet kapott a D-vitamin szerepe, mivel felismerésre került, hogy a D-vitamin hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem az immunrendszert befolyásolva a szervezet működésének egészét érinti.

Napfény és étkezés

D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetben raktározódik. D1, D2 és D3 vitaminok tartoznak a D-vitamin gyűjtőnév alá – magyarázza Dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A D-vitaminnak a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin. Provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, melyből a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut a szervezetbe. Azonban nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére. A tápanyagokkal is magunkhoz veszünk D3-vitamint, ilyen D-vitamin források: a tejtermékek, a tojás, a tőkehal és a tőkehal májának az olaja.

 

A D-vitamin hiány csontrendszeri hatása

A D-vitamin-hiány legrégebben felismert következménye a csontrendszer betegsége volt. A D-vitamin-hiányos állapotot angolkórnak, orvosi nyelven rachitisnek nevezik. Az angolkór magyar elnevezés a 19. század végéről, a 20 század elejéről származik. Magyarázata, hogy az iparosodás éveiben a rossz tápláltság, a levegő szennyezése, a napfény hiánya tömeges méretekben először Angliában mutatkozott meg a szegény sorsú főként városi gyermekek között. A D-vitamin hiány következtében létrejött csontrendszeri elváltozások a növekedés és fejlődés leggyorsabb stádiumában érintették a csecsemőket és kisgyermekeket. A rachitis tünetei feltűnőek voltak; a bőr sápadtsága, a nagy fej, a puha koponyacsontok, a boltozatos homlok, az elgörbült alsó végtagok („O„láb kialakulása), a mellkasi csontok, a bordák, a gerinc deformálódása („tyúkmell”) és fokozott hajlam a csonttörésre. A legsúlyosabb formák mellett enyhébb formái is megjelenhetnek a D-vitamin-hiánynak, ilyen az izomzat tónusának csökkenése, a fogzás és a mozgásfejlődés késése, a légúti infekciók gyakori előfordulása.

D-vitamin pótlás csecsemőkortól

A rachitis felismerése, az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődése, és a hazai gyermek-egészségügyi rendszerben alkalmazott megelőzés lehetővé tette megfelelő és jól felszívódó D3-vitamin készítmény adását csecsemőkortól. Az anyatejtáplálás és az anya D-vitamin ellátottsága is segíti a D-vitamin-hiány elkerülését. Ennek eredményeképpen napjainkban, csecsemőkorban nem kell a D-vitamin hiány, a rachitis tüneteivel számolni.

Előzze meg a panaszokat!

Az egyén életkorától, életkörülményeitől, az éghajlati viszonyoktól és az étkezéstől függően van szükség a D-vitamin pótlására nem csak csecsemő-, gyermekkorban és időskorban, hanem az élet minden szakaszában. A csontritkulás népbetegség, különösen a klimax időszakát követő években, hölgyeknél fordul elő gyakran. A legfrissebb eredmények a D-vitamin immunrendszeri hatására is felhívják a figyelmet: a felső-légúti betegségek, a visszatérő tüdőgyulladások, az allergiás ekcéma és az allergiás asztma kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik a megfelelő D-vitamin szint biztosítása. A D-vitamin-hiány meghatározása vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és csontsűrűség méréssel történhet. A csontsűrűség csökkenése már mindig előrehaladott állapotot jelent, ennek vizsgálata életkortól függetlenül lehetséges. Az összes körülmény figyelembevétele és a leletek eredményei alapján lehet individuális D-vitamin kezelést javasolni. Egyénre szabott D-vitamin kezeléssel a hiányállapot és a kóros tünetek megszüntethetőek.


www.allergiakozpont.hu