Egye magát nyugodtra

0
1000

A mai rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Bár teljes mértékben kiiktatni sajnos nem lehet, azonban vannak olyan praktikák, melyekkel közelebb kerülhet a nyugodtabb élethez. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elárulja, táplálkozással hogyan lehet ebben segíteni.

 

Olajos magvak

Az olajos magvak nemcsak finomak és egészségesek, de még a stresszt is csökkentik magas B- és E-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Ezért ha idegesíti önt a főnöke, vagy a kollégái, kapjon elő egy kis pisztáciát, vagy diót, hiszen ezek pluszban még a vérnyomását is csökkentik! Még egy jó hatásuk: a bennük található nagy mennyiségű cink a szexuális étvágyat is visszahozza!

Étcsokoládé

A csokit mindenki szereti, azonban sokan azt hiszik, a nassolás csak egy bűnös élvezet, pedig ha magas kakaótartalmú étcsokit fogyaszt, annak számos pozitív hatása van! Bár íze kissé kesernyés, viszont egy régebbi Nestlé kutatásból kiderült, hogy ha napi 4 dkg-ot fogyaszt, akkor 2 héten belül mérhetően csökkenni fog a stressz-szintje. „Az étcsokoládé ugyanis komoly mennyiséget tartalmaz az olyan típusú flavonoidokból és antioxidánsokból, amelyek sokoldalúan támogatják az egészségünket és a jó közérzetet. Ráadásul kutatások megerősítették, hogy az inzulinrezisztenciát mérsékelve javul a stressztűrésünk és kivédheti a cukorbetegséget is” – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus endokrinológusa.

Avokádó

Telítetlen zsírsavak, kálium, B-vitamin – többek között ezeknek köszönheti az avokádó a nagy népszerűségét, hiszen amellett, hogy remek zsírégető, az idegekre is jó hatással van, ráadásul a vérnyomást is csökkenti. Várandósság során különösen jó szolgálatot tesz, ugyanis csillapítja a kismamák hangulatváltozásait, és magas folsavtartalma a magzat egészséges fejlődéséhez is hozzájárul.

B6-vitamin, magnézium

Általánosságban elmondható, hogy azok az ételek, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak B6-vitamint és magnéziumot, sikeresen csökkentik a stresszt és az azzal járó izomfeszülést, görcsöket. Sajnos a sok feszültség miatt a szervezet veszít ezekből, aminek következtében még ingerlékenyebbek lehetünk, tehát ez egy ördögi kör, egészen addig, míg nem pótoljuk. Legnagyobb mennyiségben a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben és a gabonafélékben találhatók meg.

Citromfűtea

Ha már pár ételről szó esett, akkor nem hagyhatjuk ki a legjobb stresszoldó italt, a citromfűteát, mely természetes módon csökkenti a feszültséget. Reggel és este fogyasztva lehetőleg édesítés nélkül (maximum egy kis mézzel) hozzájárul a nyugodt állapot megteremtéséhez. Álmatlanság esetén is remek megoldás este egy csésze citromfűtea.

 

Budai Endokrinközpont