Évről-évre csökken a húsvétot megelőző ellenőrzések során tapasztalt élelmiszer-biztonsági problémák száma – közölte Farle Csaba Csongrád megyei főállatorvos kedden Szegeden.

A szakember az egyik magyar tulajdonú üzlethálózat szegedi áruházának ellenőrzésekor elmondta: a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) által elrendelt, a húsvétot megelőző, március 4-től 31-ig tartó akció során kiemelten vizsgálják az ünnephez kapcsolódó termékek előállítását és forgalmazását.

Mit ellenőriz a hatóság?

A hatóság szakemberei ellenőrzik a pácolt, füstölt termékek, nyers és főtt húskészítmények, az édesipari, és alkoholos termék előállítását és forgalmazását, a tojáscsomagolást és -forgalmazást, valamint a szezonális zöldség és gyümölcs árut. Emellett vizsgálják az élőállatok – főként a nyulak és bárányok – szállításának körülményeit is – tudatta a megyei főállatorvos.

A hatóság szakemberei ellenőrzik a termékek tárolását, az áru jelölését, a fogyaszthatósági időket – tette hozzá.

 

Mivel van a legtöbb baj?

Az élelmiszertermékek származásával, előállításával kapcsolatos problémákkal jellemzően nem találkoznak az ellenőrök, a leggyakrabban a tárolás körülményeivel, illetve a fogyaszthatósági idő betartásával kapcsolatos szabálytalanságokat derítenek föl – közölte Farle Csaba.

MTI