Egyre nagyobb veszélyt jelent a cukorbetegség – itthon is

0
1360

Hazánk az ötödik legrosszabb helyen áll a cukorbaj és szövődményei által bekövetkezett halálesetek tekintetében és nagyon magas a betegség okozta lábamputációk száma is – derül ki a 30 európai állam diabétesz ellátórendszerének helyzetét feltérképező, Bécsben ma közzétett 2014. évi Európai Diabétesz Mutatóból. E riasztó adatok ellenére Magyarország összességében javított a néhány évvel ezelőtti, első ilyen átfogó felmérés eredményeihez képest: jelenleg a 17. a harminc ország rangsorában.

Miután egyre több embernél diagnosztizálnak cukorbetegséget, a problémakezelésnek is mind  hatékonyabbá kell válnia. – Ez a 2014. évi Európai Diabétesz Mutató fő üzenete. Ezt a célt kívánja elősegíteni a 28 Európai Uniós tagállam és Norvégia, valamint Svájc aktív részvételével lefolytatott kutatás is.

A több  betegség, betegségcsoport terén is hasonlóan nagyszabású, átfogó, összehasonlító vizsgálatsorozatokat végző  svédországi Health Consumer Powerhouse kutatóintézet 2008-ban jelentette meg Első Diabétesz Mutatóját. A mostani az azóta eltelt időszakban bekövetkezett folyamatokat, változásokat, eredményeket és hiányosságokat követte nyomon, többek között azzal a céllal, hogy segítse az országokat egymás tapasztalatainak megismerésében és átvételében.

Európában joban odafigyelnek

A vizsgálat megállapítja, hogy a cukorbetegek gondozása sokat fejlődött Európában, 2006 óta (amikor az első Mutató adatait gyűjteni kezdték) az egészségesebb életstílus, a jobb minőségű és elterjedtebb oktatás, a jobb képzésben részesülő orvosok, az elérhetőbb kezelés és eszközök kombinációja Európában évente 10.000 fővel csökkentette a diabéteszes halálesetek számát.

 

Magyarország: egyre több cukorbeteg

Ennek fényében különösen szomorú, hogy – mint a most közzétett  Európai Diabétesz Mutató  is jelzi –  Magyarországon éppen ellenkező tendencia valósul meg: a cukorbetegséggel kapcsolatos halálesetek száma emelkedőben van.

Igen rossz a helyzet a cukorbaj olyan kiváltó tényezői szempontjából is, mint az elhízás és a magas vérnyomás.

Ugyanakkor korábbi besorolásunkhoz képest két helyet előre lépve, a  középmezőnybe soroltan, a lehetséges ezer pontból 651-et elérve, Magyarországnak vannak igazán méltánylandó előrelépései is 2008-hoz képest. Ilyen a súlyozott iskolai testnevelés és a magas szénhidrát- és zsír tartalmú készítmények vásárlásának visszaszorítását célzó chipsadó bevezetése. Javuló és megőrzendő tendenciák tapasztalhatóak a cukorbeteg gondozás, valamint a diabétesz kezelésekhez, terápiákhoz való hozzáférés terén is.

Nemzeti diabétesz stratégiára lenne szükség

„Magyarországnak be kell vezetnie egy nemzeti diabétesz stratégiát.” – összegezte a bécsi bemutatón a hazánkkal  kapcsolatos adatok, hozzájuk beérkezett információk alapján kialakított véleményét Dr. Beatriz Cebolla, az Európai Diabétesz Mutató projektigazgatója. Számunkra szóló ajánlásai, javaslatai  között hangsúlyosan szerepelnek a betegközpontú intézkedések és a diabetes életveszélyes szövődményeiről sokrétűen tájékoztató, illetve  az egészségesebb életmódot népszerűsítő kampányok.

Füzesi Brigitta, a Budapesti Cukorbetegek Egyesületének a kongresszuson is jelen lévő vezetője  megerősíti,  hogy abban, hogy a mostani felmérésben elől végző svédeket utolérjük,  és valódi esély nyíljon arra, hogy mind kevesebb és kevesebb legyen a kezeletlen cukorbeteg hazánkban, továbbá a közel 600.000 ismert diabéteszes szövődménymentes, hosszú életet élhessen, rengeteg még a tennivaló. Ebben valóban sokat segítene egy minden érintett fél bevonásával – a cukorbetegeket is beleértve – kidolgozott nemzeti stratégia bevezetése és egy nemzeti adatbázis kialakítása a betegség előfordulásának és a kezelések eredményességének nyomon követésére.

„A megelőzés mellett mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszes betegek részére a modern, megfelelő kezelések elérhetőségét továbbra is biztosítani kell. Az e terápiákhoz való hozzáférés ma Magyarországon biztosított, ezt célszerű továbbra is megőrizni, hisz így is elég kedvezőtlen a cukorbetegség szövődményei tekintetében a helyzetünk. A terápiás célkitűzések elérésben is rosszul teljesítettünk, s a lábamputációk száma az egyik legmagasabb Magyarországon.  A betegek rendszeres, szervezett oktatása terén nagyon sokat tett Magyarország az utóbbi években, de itt is van javulásra lehetőség. A betegség megelőzését segítő kampányok, rendszeres szűrések az alapellátásban, a kezelések fegyelmezett, tartós betartására való figyelemfelhívás is segít a stratégia eredményességében.” –  hangsúlyozta Füzesi Brigitta,  a Budapesti Cukorbetegek Egyesületének elnöke.

 

 

Budapesti Cukorbetegek Egyesület