Egyszerű trükkökkel teheted ellenállóbbá immunrendszered

0
335
Fotó: 123rf.com

A multivitaminok kétségtelenül fontos a hiányzó ásványi anyagok és vitaminok visszapótlásában, ugyanakkor immunrendszerünk megerősítéshez nemcsak táplálékkiegészítéssel, de étrendi és életviteli trükkökkel is hozzájárulhatunk. Következzen Szász Máté biológus, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetőjének tippjeiből összeállított rövid listánk!

Jól enni – jól lenni

Az immunrendszerünk állapota tulajdonképpen azt határozza meg, hogy különféle ingerekre milyen választ tud adni a testünk. Ezt a képességet úgy tudjuk fejleszteni, ellenállóbbá tenni, hogy különféle új helyzeteket, változásokat biztosítunk szervezetünknek – szó szerint megeddzük az immunrendszerünket is. Éppen ezért elengedhetetlen a változatos táplálkozás, hiszen szervezetünk az emésztő traktuson keresztül találkozik a legtöbb idegen anyaggal, ami az ellenálló-képesség összefüggésében kritikus fontosságú!

Ha már az emésztőrendszernél járunk: a változatosság mellett a természetességre is törekedjünk! A tartósítószerek, adalékok, mesterséges anyagok és gyógyszerek a bélflórát kibillentik ideális egyensúlyából, pedig az immunrendszerünk működéséhez a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokra nagy szükségünk van. Fogyasszunk minél több nyers, rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, illetve természetes eljárással savanyított ételeket, hiszen a steril, feldolgozott és finomított „városi” ételekkel nem tudjuk pótolni azt a bélflóra-veszteséget, amit napi szinten – részben természetes módon – elszenved az emésztőrendszerünk.

Fotó: gettyimages.com

Még egy okkal több, hogy elhagyd a komfortzónát!

Modern életünk számos felesleges erőfeszítést megspórol nekünk, ugyanakkor azzal ritkán számolunk, hogy a tökéletességig optimalizált folyamatoknak árnyoldala is van. A túlzott kényelemmel gyengül az immunrendszer, egyszerűen ellustul, hiszen nincsen rendszeres kihívások elé állítva. Még szerencse, hogy van pár néhány pofonegyszerű trükk, amivel felrázhatod a lustálkodó immunrendszert!

Például hagyd, hogy fázz egy kicsit! A kézfejed és arcod nyugodtan lehet szabadon a hidegben. Az idei mérsékelt időjárás inkább a vírusok terjedésének kedvez, éppen ezért beiktathatsz hideg vizes zuhanyzást is. Persze nem szabad extrém módon terhelni magad, elég mindössze 30 másodperc is! Ez egyébként a mozgásra is igaz: a mérsékelt, de rendszeres mozgás szintén immunerősítő hatással bír.

Az életviteli megoldások között egy dologról mindenképp szólni kell még: az alvásról. Azok körében, akik hét óránál is kevesebbet alszanak, drasztikusan megugrik a vírusos fertőzések esélye – 5-6 óra esetében például 30%-kal. Ne felejtsd, egy fizikailag aktív felnőttnek az alvásigénye átlagosan 9 óra! Ahhoz pedig, hogy pihentető is legyen, 19 fok körüli hőmérsékletre, oxigéndús levegőre, illetve lefekvés előtti nyugtató tevékenységekre (olvasás, beszélgetés, séta) van szükség.

A szükséges extra: táplálékkiegészítés

Talán nem meglepő, hogy az egészséges immunrendszer harmadik pillére a vitaminok és nyomelemek megfelelő utánpótlása. A D-vitamin a kórokozók elpusztításában közvetve segít, testsúlytól és vitaminellátottságtól függően 2-4 ezer egységben érdemes gondolkozni. A C-vitamin és a cink ezzel szemben a betegség időtartamát rövidíti hatékonyan, előbbiből 1500 mg felett, utóbbiból pedig 75 mg környékén kell szedni. Természetesen, mint annyi minden másban, az immunrendszer megerősítésében is a rendszeresség a legfontosabb: ha ezeket az egyszerű dolgokat beiktatod hétköznapjaidba, akkor már sokat tettél azért, hogy elkerüljön az influenza és a megfázás!