Allergia, coeliakia vagy emésztési zavar? Tudta, hogy ezek a kifejezések különböző betegségeket takarnak, így különböző kezelést is igényelnek?

A táplálékallergia ismétlődő, a táplálék által kiváltott immunreakció, amelynek változatos, általános tünetei azonnal vagy 24-48 órán belül jelentkeznek, és biztosan táplálékprovokációval igazolható. Több mint 170 táplálékallergén ismert, de az allergiás reakciók többségéért a tej, tojás, földi- és bokormogyoró, szója, búza, hal, rákok és a tenger gyümölcsei felelősek.

A laktózintolerancia egy emésztési zavar, amelyben a tejcukor részben vagy egyáltalán nem emésztődik meg a vékonybélben, és tovább jutva a vastagbélbe a bélbaktériumok bontják el. Tünetei a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés. Hidrogénkilégzési teszttel lehet igazolni. Az emberek 65%-ánál az életkorral csökken a tejcukorbontási képesség.

Coeliakiának, gluténnal kapcsolatos betegségeknek nevezzük mindazokat, amelyek kiváltásában a búza, árpa, rozs glutén fehérjéje játszik szerepet. Szisztémás autoimmun megbetegedés. A coeliakia diagnózisa a specifikus antitestek kimutatásával, valamint a vékonybél jellegzetes szövettani képének igazolásával lehetséges. Ez egy vérvizsgálatot és egy vékonybél-tükrözéses vizsgálatot jelent. A napjainkban gyakran emlegetett nem coeliakiás gluténérzékenység (NCGS) egy bizonytalan hátterű, csak közvetve diagnosztizálható tünetegyüttes. Akkor feltételezhető, ha kizárják a búzaallergiát, coeliakiát, és a beteg anamnézisében a gabonafélék egyértelműen azonosíthatók, mint tünetkiváltók.

Segít, ha változtatunk a táplálkozásunkon?

Igen, a fenti betegségek mindegyike igényel valamilyen étrendi változtatást.
A táplálékallergia kezelési lehetősége az allergénmentes étrend. A helyes, allergénmentes étrend összeállítása a mindenkori kiegyensúlyozott táplálkozásnak (Okostányér®) megfelelően történik. Kizárandó az étrendből maga a táplálékallergén (pl. tejallergia esetén a tej), a rejtett allergéntartalmú élelmiszerek (pl. a kazeint tartalmazó felvágott), az allergénnel keresztszennyezett élelmiszer (pl. keksz, amely tejet felhasználó gyártósoron készült), és az adott allergénnel keresztreagáló allergének is (pl. a tehéntej esetében a marha-, borjúhús és más emlősök teje).

A laktózintolerancia étrendje a tejcukoremésztés függvényében laktózszegény. A legtöbb laktózt a tej tartalmazza, míg a joghurt, kefir ennél kevesebbet, és szinte egyáltalán nincs laktóztartalmuk az érlelt sajtoknak.

A coeliakia kezelése az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes étrend, amelyben a keresztszennyeződéseket is figyelembe kell venni. A diétában csak a biztosan gluténmentes nyersanyagokat és a gluténmentesnek (gluténtartalma < 20 ppm) jelölt élelmiszereket lehet beilleszteni.

A biztonságos allergénelkerülő étrend érdekében a leggyakoribb 14 allergént jelölik az élelmiszeripari termékeken, a közétkeztetésben és vendéglátásban kapható ételek esetében.

 

Top 14 allergén
Glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szója, tej, diófélék, zeller, mustár, szezám, szulfitok, csillagfürt, puhatestűek

Gluténmentes élelmiszerek

A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 ppm (azaz 20 mg/kg) glutént tartalmaz. Probléma lehet még a zab gluténnal való szennyezettsége, ezért a diétában csak „gluténmentes” megjelölésű zab fogyasztható. Az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén kötelező a glutént tartalmazó gabonafélék nevét az összetevők felsorolásában kiemelni.

A laktózintolarencia kezelési lehetőségei

A laktáz enzimet tartalmazó tablettát, rágótablettát, kapszulát, cseppeket vagy port étkezés előtt kell bevenni, és a mennyiségét az elfogyasztani kívánt laktóz mennyiségéhez igazítani. A termék dobozán fel szokták tüntetni, hogy egy egysége hány gramm tejcukor, illetve hány deciliter tej lebontására elég, ennek megfelelően kell kiszámolni az adagolást.

Coeliakiát és táplálékallergiát kimutató tesztek a gyógyszertárban

Manapság már a patikák polcain is elérhető többféle ételallergia- és intolerancia-gyorsteszt otthoni használatra. Ezek közül a tej- és tojásallergiát kimutató teszt az adott allergén elleni antitestek meghatározásán alapul. Coeliakia esetén szintén antitestet (anti-tTG) képesek kimutatni pár csepp vérből. Mindenképpen fontos kihangsúlyozni néhány dolgot, amelyre oda kell figyelni a gyorsteszt használatánál, mivel a körülmények is befolyásolhatják az eredményt.

  • A tesztet tiszta kézzel kell végezni.
  • A vérvételi helyet meg kell tisztítani alkoholos fertőtlenítőkendővel.
  • Be kell tartani a kiértékelésre előírt időt.

A kapott eredményt befolyásolhatják az immunszupresszáns szerek, illetve a veleszületett Ig A-hiány is, amely bizonyos antitestek (Ig – immunglobulinok) termelődésének zavarával járó speciális állapotot jelent, ami gyakran tünetmentes is lehet. Coeliakia esetében hamis negatív eredményhez vezethet, ha a teszt elvégzése előtt már huzamosabb ideje gluténmentes diétát folytat a vizsgált személy, mivel ilyenkor a szervezetben termelődő ellenanyagok száma a kimutatható mennyiség alá is csökkenhet. Fontos figyelembe venni, hogy ezek a gyorstesztek, bár már magas megbízhatósági fokkal rendelkeznek, nem helyettesítik a laboratóriumi vérvizsgálatot és az orvosi diagnózist.

Gyógyszerek laktóz-, búzakeményítő- és benzoáttartalma

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján (www.ogyei.gov.hu) bárki számára elérhető a Gyógyszerek laktóz-, búzakeményítő- és benzoáttartalma című táblázat, melynek segítségével tájékozódni lehet a gyógyszerek ezen összetevőiről. A laktóztartalom számszerűen is megtalálható. Fontos információ még, hogy a gyógyszerekben felhasznált búzakeményítő gyógyszerkönyvi minőségű, amelynek a gluténtartalma nem éri el a 20 mg/kg-ot, így a coeliakiások is alkalmazhatják ezeket a készítményeket. A búzakeményítő-tartalomra vonatkozó információ a búzára allergiás személyeknek nyújt tájékoztatást.

Pálfi Erzsébet és Polonkai Kata