Ezek okozhatnak libidócsökkenést

0
13951

„Valójában nem is értem, miért – hiszen még mindig szeretem a férjemet, és rendszeresen szeretkezünk -, de már szinte soha nem éled fel a vágy bennem. Mindenesetre sokkal kevésbé, mint a páromban. Lehet ezen segíteni?” – kér tanácsot a 42 éves Adrienn a szexuál-terapeutától.

A szexuális vágy csökkenése nőknél, vagy másképpen a női hipoaktív/gátolt nemi vágy – krónikus inaktivitás – az egyik legösszetettebb probléma a szexológiában. Természetesen nem létezik megoldás varázsütésre, mert az okok nagyon sokfélék lehetnek, de azért jelentős javulás érhető el. Az Ön esetében a libidó nagyfokú csökkenése nyilvánvalóan nem abból ered, hogy már nem vonzaná a férje, hiszen továbbra is szereti. Ez jó kiindulási pont, mert számos párnál ez az ok nagyon gyakori, és emiatt nehezebben valósul meg a sikeres terápia, mint egyéb esetekben. Íme néhány jó tanács – a leggyakoribb kérdések segítségével –  a változás érdekében:

Az általános egészségi állapot vizsgálata

  • Áll-e Ön gyógyszeres kezelés alatt?

Először is ellenőrizze, hogy szed-e Ön olyan gyógyszert, amely csökkentheti a szexuális vágyat. Ha rendszeres kezelés alatt áll, gondosan tanulmányozza át a gyógyszer dobozában lévő tájékoztatót. A fogamzásgátló tabletták például negatív hatással lehetnek a nemi vágyra, mert csökkentik a tesztoszteron-szintet, mely hormon elengedhetetlenül fontos a libidó felkeltéséhez. Az adott szempontból a legkedvezőtlenebb hatást az ún. ciproteron-acetát hormon tartalmú pirulák fejtenek ki. Ha ilyen okot fedez fel az orvos, a megoldás a rézből készült fogamzásgátló spirál (hormon nélkül) használata. De végleges döntés esetén, ha már nem akar valaki gyereket, a petevezeték lekötése is megfelelő módszer, mely visszafordíthatatlan műtét nyomán megszűnik az átjárás a méhkürtben, a petesejt nem találkozik a spermiummal.

A fentieken kívül csökkenthetik még a nemi vágyat például a magas vérnyomásra, a szív- és gyomorbetegségekre adott gyógyszerek, de az altatók, nyugtatók is, továbbá, többek közt, az olyan gyógyszerek, melyeket a pattanásos bőr ellen írnak fel.  És persze a gyakori alkoholfogyasztás, noha először, rövid időre „feldobja”, aztán teljesen kiöli a libidót.

  • Szenved-e Ön depressziótól tartósan, vagy alkalmanként?

Ez a betegség mindkét esetben csökkenti a szexuális vágyat. Ha előfordul Önnél, akár pszichoterápiával, akár – ideális esetben – fizikai tevékenységgel, több mozgással segíteni lehet a bajon.

  • Gyötri-e krónikus fáradtság?

Ez a probléma ugyanolyan hatással lehet a libidóra, mint a depresszió. Fiatal nők, főleg, akiknek kicsi gyermekeik vannak, gyakran rendkívül kimerültek, mire este az ágyba jutnak. És ez természetesen nemigen kedvez a vágy újraéledésének. Vérszegénység, vashiány hozzájárulhat a fáradtság-érzet állandósulásához, mely problémát egyébként is orvosolni kell.
Továbbá általános orvosi kivizsgálás, laboratóriumi teszt is nagyon ajánlott, legalább évente egyszer. Ezek során fény derülhet akár cukorbetegségre, vagy nagyfokú hormonális ingadozásra, melyek szintén ellenségei a nemi vágynak.

A pszichológiai okok felfedése

  • Monotonnak érzi-e a szexet a férjével?

Ha igen, akkor ismét egy nagyon gyakori okkal állunk szemben, amely már tipikusnak mondható a ibidó csökkenése esetében: a monotonitás. Amikor nagyon megszokottá válik a szex, semmi újat nem nyújt – elkerülhetetlenül jelentkezik az unalom, és vészes gyorsasággal múlik a vágy! Ezen pedig különböző módszerekkel, viszonylag könnyen lehet segíteni. Merőben új szeretkezési pozíciók és módok alkalmazása, a körülmények változtatása (pld. hosszabb időt tanácsos tölteni kettesben, a megszokottól teljesen eltérő helyeken, akár lakáson kívül, akár belül), a partner „kikérdezése” titkolt vágyairól stb. – mind-mind ide tartozhatnak.

  • Volt-e nyomasztó gyermekkori tapasztalata?

A feldolgozatlan gyermek- vagy serdülőkori rossz élmények nagyban befolyásolhatják a felnőttkori szexuális életet. Sokszor nem is vagyunk tudatában, mert kezdetben minden jól megy a társunkkal, hogy egy nagyon régi emlék (esetleg a szülők hálószobájából rendszeresen kiszűrődő, „félelmetes” hangoktól való félelem, vagy egy „cukros bácsi” feltűnése a játszótéren, de még az otthoni „prédikáció” is a szex „borzalmairól” és veszélyeiről) a legváratlanabb pillanatokban előjöhet – és elszáll a vágy. Ilyen esetekben mindenképpen pszicho- vagy szexuál-terapeuta segítségét kell kérni.

  • Neheztel-e valamilyen okból a férjére?

A szexuális vágy csökkenésének a harag, neheztelés szintén gyakori oka. Az érzelmek közt ugyanis létezik bizonyos „versengés”. Ha az Ön neheztelése erősebb, mint a szexuális vágya, az azzal a kockázattal jár, hogy lassan, fokozatosan az előbbi elnyomja az utóbbit. Az egyetlen gyógymód, ha „felfakasztják a tályogot”, azaz megbeszélik a haragtartás okát – amely már valószínűleg nem teljesen új keletű, és egyre mérgezti a kapcsolatot, súlyosságától függően – és kibékülnek.

  • Már nem tartja magát vonzónak a férje szemében?

Nem érkezik már egyetlen bók, vagy pár szál virág sem a férjétől, a régi udvarlásnak nyoma sincs… Ez esetben úgy érezheti (mint minden nő), hogy nincs is kedve szeretkezni – hiszen ő már csak „arra” kell! Ezt a problémát részben a női önkép javításával, részben a partnerrel való komoly, őszinte megbeszélés útján lehet orvosolni. Hiszen sok férfi nem is tudja, hogy a nőben nem él már a vágy…

  • Úgy érzi, hogy Önt „elnyomja”, mert túlzott  a férje igénye a szexre?

Jelen esetben világosan látszik, hogy ő sokkal jobban akarja a szexet, mint Ön. Ez a helyzet nem ritka más pároknál sem, és ugyanezzel az „előjellel”: a házassági kapcsolatban pld. nagy többségben vannak a jóval gyakrabban szeretkezni vágyó férfiak, mint nők.  Ha a vágy a férfinál folyamatosan, nagyon sűrűn nyilvánul meg, az nem hagy időt arra, hogy a nőnél kibontakozzék a késztetés rá. Ennek a nehézségnek az elkerülésére egy furcsa, de a szexológusok által beváltnak tartott megoldás javasolható a partnereknek, azaz: kik-ki válassza ki a „maga hetét”. Az egyik héten a nő határozza meg a szexuális együttlét időpontját, gyakoriságát, a másikon a férfi. Ez lehetővé teszi, hogy a „női héten” több idő maradjon a kibontakozásra. A szex időpontjának megjelölése ily módon lehetővé teszi, hogy mindkét fél vágya a maga ritmusában fejeződjék ki.

  • Volt-e olyan korábbi, felnőttkori, magánéleti problémája, mely most leblokkolhatja a vágyat?

Szó lehet olyan történésekről, mint az agresszió, gúnyolás, válás miatti félelem; komplexusokról: elhízottnak, csúnyának, meguntnak érzi magát a nő; vagy a túl szigorú neveltetésből adódó felnőttkori visszahúzódás. Ilyen esetekben feltétlenül pszichológus segítségét kell igénybe venni.

Galenus