Árvíz, belvíz: hogyan védjük egészségünket?

0
706

Az elmúlt hetek esőzései következtében kialakult ár- és belvízhelyzetre való tekintettel az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a higiénés rendszabályok betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni.

Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva szabad használni.

A legfontosabb a higiénia betartása

Az ár- és belvízzel veszélyeztetett településeken az ott élők, az ott tartózkodók a fertőzések és járványos megbetegedések elkerülése érdekében sokat tehetnek.

  • Elsőként is kiemelt fontosságú a rendszeres és alapos, meleg vízzel történő szappanos kézmosás!
  • A kézfertőtlenítés, melyet fertőtlenítő hatású folyékony szappannal, kézfertőtlenítő szerrel lehet végezni, főként étkezés előtt javasolt!
  • Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz!
  • Csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani az ár- és belvizes területeken!
  • Csőtörés vagy vízkimaradás esetén megelőzésképpen javasoljuk, hogy a vizet forralva fogyasszák! Ásott kutak vizét az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken tilos ivóvízként használni!
  • Saláta és zöldségféléket csak ivóvíz minőségű vízzel történő alapos mosás és főzés után szabad fogyasztani!
  • Alaposan átfőzött illetve sütött ételeket egyenek, mert hőkezeléssel a kórokozók jelentős része elpusztítható!
  • Ár- és belvíz esetén a környezetünk is megváltozik, növekszik a balesetveszélyes helyzetek száma, éppen ezért nagyon fontos mindent megtenni a balesetek elkerüléséért.
  • A fertőzésveszély csökkentése érdekében a sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni! Hasmenéses panaszok esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az esetleges kitelepítésre felkészülve a veszélyeztetett lakosoknak célszerű sürgősségi csomagot összeállítani maguknak és családtagjaiknak, melyben legyen: egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka! Ez a csomag szükség esetén azonnal magunkkal vihető.

ÁNTSZ