Diabéteszes fekély

0
346
Fotó: geckophotos © 123RF.com

A diabéteszes fekély megfelelő terápia nélkül könnyen az érintett végtag amputálásához vezethet, ezért fontos, hogy a beteg mielőbb orvosi segítséget kérjen! Az állapot kezelése viszont nem minden esetben könnyű.

Jobb megelőzni a bajt

A diabétesz során a normális értéket tartósan meghaladó, emelkedett vércukorszint olyan szövődményeket idéz elő a szervezetben, melyek elősegítik a végtagfekély kialakulását. Mivel a már kialakult fekély kezelése sok esetben nehézkes, ezért fontos a prevenció. Ennek első lépése a vércukorszint normalizálása diabetológus orvos segítségével, a túlsúly csökkentése útján a testsúly normalizálása, a koleszterinszint és az esetleg megemelkedett vérnyomás csökkentése. Fontos odafigyelni arra is, hogy óvja lábait a sérülésektől és fordítson időt a rendszeres testmozgásra, mely nem csupán a glükózszintet csökkenti, de a keringésre is pozitív hatást gyakorol.

Ismerje fel a tüneteket!

Minden cukorbetegnek ismernie kell a fekély kezdeti tüneteit, hogy a kezelést mihamarabb megkezdhesse. Fontos, hogy mindennap ellenőrizze a lábai állapotát, lát-e rajta elváltozásokat! Figyelemfelhívó jel lehet pl. a szokatlan duzzanat, irritáció, bőrpír, nehezen gyógyuló seb, rossz szag, elszíneződés, fájdalom/érzéketlenség bizonyos területeken.

Mielőbbi kezelés

A fekély sikeres terápiájának kulcsa a kezelés mielőbbi megkezdése, mivel minél később jut el a beteg az orvoshoz, annál nehezebb lesz a gyógyítás. Az orvos először osztályozza, hogy az állapot egy adott skálán milyen szinten áll. E szerint a következő stádiumokat különböztetünk meg:

0 – nincs fekély, de veszélyeztetett
1 – jelen van fekély, de nincs fertőzés
2 – mély fekély, ízületek, inak is érintettek
3 – kiterjedt fekély, tályogok, erős fertőzés

Komplex terápia

A diabéteszes fekély kezelése csakis akkor lesz eredményes és tartós, ha azt komplexen kezelik, mivel maga az állapot létrejötte is több kiváltó tényező miatt alakult ki. Éppen ezért a gyógyításban szükség van diabetológus, sebész, dietetikus, gyógytornász, ortopédorvos, sebkezelő nővér, angiológus és pedikűrös jelenlétére.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. június

Idén újra megrendezésre kerül az Országos Patikanap 2024. június 5-én. Az év egyetlen napja, amikor a figyelem a gyógyszerészek munkája felé fordul, és az az ő tevékenységük ünnepe.

Minden Patikanapnak van egy kiemelt egészségügyi témája is, mely központi szerepet játszik a következő évi Patikanapig. 2024-ben ez a diabetes.

Ez azért is fontos, mert a túlsúly, a mozgásszegény életmód,a helytelen táplálkozás, a magas cukorbevitel mind-mind hozzájárul a betegség kialakulásához. Megfelelő információ és egészségügyi tanácsadás, viszont segíthet e körkép kialakulásának megakadályozásában, vagy legalább a késleltetésében. Hamarosan elindul a Nemzeti Diabetes Program, melynek a stratégiai kialakításában a gyógyszerészi kamara
is közreműködik. Ha már valaki cukorbeteg, akkor rendkívül fontos a megfelelő gyógyszerelés, a vércukorszint karbantartása, mert ez az élethosszig tartó betegség számtalan kockázattal jár. Ezért a tanácsadásban nagyon nagy szerepe lehet a gyógyszerésznek, mert ő az, aki időről időre találkozik a beteggel, nyomon tudja követni az orvos által előírt terápiát, és kérdés esetén megfelelő, hiteles információkkal szolgálhat. A patikák tehát ezen a napon kitüntetett figyelemmel várják nemcsak a cukorbetegeket, hogy a szakemberek minden felmerülő kérdésre kimerítő választ tudjanak adni.

A hivatalos országos ünnepi megnyitóra Alsónémediben 2024. június 5-én, szerdán kerül sor. Erre a napra biztosított a szűrőbusz egész napos jelenléte is, amelyen az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt.

További információ