XIX. Országos Patikanap – 2024. június 5. (szerda)

0
456
Fotó: simpson33 © 123RF.com

A XIX. Országos Patikanap kiemelt témája a diabétesz. A cukorbetegség a legtöbb embert érinti a világon, majdnem minden 11. ember cukorbeteg. Hazánkban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség a lakosság 9,5 %-át érinti – olvasható a Nemzetközi Diabétesz Adatbázisban. A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, valószínűleg mindannyiunk környezetében van legalább egy diabétesszel élő családtag, barát, ismerős, kolléga. Mégis amennyire gyakori ez a betegség, annyira kevés ismeretünk van róla.

A Patikanapon a Patika Magazin füzetek sorozatban megjelenő Diabétesz-kisszótár elkészítésével szeretné segíteni a Galenus Kiadó a cukorbetegséggel élő embereket.

A patikanap tulajdonképpen a gyógyszerészek mindennapi munkáját „nevesíti” és hirdeti. A rendezvény célja egyfelől a figyelem felhívása a gyógyszerészek felelősségteljes hivatására, a gyógyszerész-beteg közötti bizalmi kapcsolat erősítésére, valamint a figyelem felkeltése arra vonatkozólag, hogy a biztonságos gyógyszerellátás alappillére, illetve a népegészségügyi program megvalósításának is kiemelt helyszíne a gyógyszertár, ahogy erről már az adott jogszabály is rendelkezik.

Ám ők ekkor sem feledkeznek el a betegekről, sőt kitüntetett figyelemmel, különleges programokkal, aktivitásokkal, esetleg kedvezményekkel várják az érdeklődőket. Az országos, központi megnyitó a Pest vármegyei Alsónémediben, a dr. Nagy Vilmos vezette Glória Gyógyszertárban lesz megtartva. De várhatóan a többi vármegyének is lesz saját központi megnyitója.

A Diabétesz-kisszótárban megtalálja a cukorbetegséghez kapcsolódó alapfogalmakat. Keresse a patikákban 2024. június 5-től.

Kérdés esetén kérjük írjon a faludi.erzsebet@galenus.hu e-mail címre.