Kellemetlen, ha kiugrik – A térdkalács ficamról

0
327
Fotó: liudmilachernetska © 123RF.com

Sok páciens panasza, hogy egy rossz lépéskor, miközben a térd megbicsaklik, úgy érzik, mintha a térdkalácsuk elcsúszott volna, de mire az esésből felállnak, már visszaugrik. Ficam ez vagy mégsem?

A térdkalács ficama kellemetlen sérülés, amit balesetként él meg az ember, pedig legtöbbször valamilyen fejlődési rendellenesség, ortopédiai elváltozás áll a háttérben. Szinte mindig a térd külső oldala felé csúszik a térdkalács, közben a belső tokszalag elszakadhat, megnyúlhat. A sérülés legtöbbször eleséssel is jár, miközben a térdkalács általában a helyére ugrik. Amennyiben ez nem így történik, a térd nyújtásával és óvatos befelé nyomással lehet helyre tenni a ficamot. A helyretétel után gyakran ízületi vérömleny marad vissza. A röntgenfelvételen bizonyos esetekben az ízületi felszín esetleges csontos-porcos törése észlelhető, ezért a térdkalácsról mindenképpen készíteni kell egy tengelyirányú felvételt is. A kezelés lehet műtét nélküli, ezt akkor választjuk, ha a térdkalács első alkalommal ficamodott és nincs újraficamodási hajlam.

A konzervatív kezelésnél fáslival rögzítjük, átmenetileg gipsszel vagy műanyag sínnel nyugalomba helyezzük a térdet, 3-4 hétre. Ha kitört ízületi darabot látunk a röntgenen, térdízületi tükrözést kell végezni, melynek során az apró csont-porc darab eltávolítható, a nagyobbat pedig vissza lehet rögzíteni. Újraficamodási hajlamnál célszerű műtétileg elvégezni a belső tok szűkítését és a külső tok bemetszését, ezzel csökken a feszülés és megelőzhető a sérülés kiújulása. Ha a baleset-eredetű ficam megismétlődik, kiújuló (recurrens) ficamnak hívjuk. Szokványos (habitualis) térdkalács-ficamról beszélünk, amikor igazán konkrét baleset, sérülés nem áll a háttérben. Az ok ez esetben az ízfelszínek veleszületett rendellenessége, a combcsont térdkalácsi felszínének sekélysége, vagy a külső combcsontvég fejletlensége lehet. Ilyenkor többféle műtéti megoldás lehetséges: a már említett tokszűkítés és bemetszés mellett a térdkalácssín sípcsonton való tapadásának befelé helyezése végezhető alátétes csavarral. Az utókezelésben 6 hétre külső rögzítőt helyezünk fel, miközben már a második héttől megkezdhető a funkcionális kezelés és a gyógytorna.

Ha panasza van, jelentkezzen be rendelésemre a honlapom Kapcsolat menüjében található telefonszámok egyikén. Szívesen segítek önnek!

Dr. Boross György
ortopéd,kézsebész,
balesetisebész
drboross@drboross.com
www.drboross.com

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. május