A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 4. rész

0
386
Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse. Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.

Dr. Ádám György
MGYK vármegyei elnök
Nógrád vármegye

Bízzanak bennünk a betegek!

Azt szoktam mondani, hogy egy gyógyszerésznek gyógyszerészhez méltóan kell élnie. A másik, hogy ha bizalmat várunk a betegektől, akkor gyógyszerészként kell viselkednünk, azaz szakemberként. A harmadik, hogy problémamegoldóként kell a munkánkat végezni, és nem egyszerűen végrehajtóként. Mert a betegek számtalan problémával jönnek a patikába, és arra ők megoldást szeretnének kapni. Mi mint egyetemet végzett szakemberek azért vagyunk, azért tanultunk, hogy megoldjuk az emberek egészségügyi problémáját, ami a mi kompetenciánkba tartozik. Ha nem oldjuk meg a problémáját, vagy nem tudunk előrejutni az adott kérdésben, akkor ez a betegeknek sajnos nem jelent előrelépést.

Hivatásunknak természetesen létezik kereskedelmi vetülete, de a gyógyszerésznek nem szabad csupán kereskedőként viselkednie, mert ha így viselkedik és nem szakemberként, akkor ne várjon bizalmat a betegektől.

Nálunk a vármegyében sok gyógyszertár tartozik hálózathoz. Az ott dolgozó kollégákkal vannak érdekkülönbségek, de érdekazonosságok is. Úgy vélem, a hálózatban működő gyógyszerészekkel össze tudunk fogni például a gyógyszerészi szolgáltatások tekintetében, s azonos szakmai érdekek mentén tudunk dolgozni, ami így független lehet a gyógyszertár tulajdonosi hátterétől.

A hálózatban dolgozó gyógyszerészek közül is sokan látják azt a buktatót, hogy nem szabad elmenni csupán a kereskedelem irányába, hanem a szakmaiságot is hangsúlyozni, fejleszteni kell. Tehát maradjunk meg gyógyszerészként, szakemberként, viselkedjünk gyógyszerészként, és ne engedjük eluralkodni a kereskedelmi gondolkodást.

A betegek várják tőlünk a segítő szándékot, aminek mélysége összefügg az egészségügyi ellátás minőségével. Minél kevésbé jó az ellátás, annál több feladat hárul a gyógyszerészekre mint szakemberekre.

Fontos szerepük lesz nemcsak a gyógyszerellátásban, hanem az egészségügyi szolgáltatások terén is. Nálunk a megyében ráterhelődnek már szociális ellátási kötelezettségek is. Ebben sajnos nem kapunk segítséget rendszerszinten, de nekünk segíteni kell a betegeknek. Nem utasíthatjuk vissza, nem hagyhatjuk cserben, ezért a beteg érdekében próbálunk tenni valamit. A megyénkben nagyon sok kistelepülés van, ami teljesen más, mint egy nagyváros. Mások az igények, mások a problémák, mások a megoldási lehetőségek. A munkaerőhelyzet is más. Kitaníttatjuk a fiatal kollégákat, itt vannak egy-két évig, majd elmennek Budapestre, ahol sokkal nagyobb a fizetés. De akik itt maradunk, mi szívvel-lélekkel csináljuk és szolgáljuk a betegeket.

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. május

Dr. Szalay Annamária PhD, MSc.
MGYK vármegyei elnök
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Dr. Csapó Konrád
MGYK vármegyei elnök
Csongrád-Csanád vármegye

Hamarosan…

A sorozat további részei:

1. rész

2. rész

3. rész