A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog – 3. rész

0
634
Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse. Megkérdeztük az MGYK megyei szervezeteinek elnökeit, hogy ők mit tartanak fontos üzenetnek elmondani a betegek, az olvasók, a lakosság részére.

Dr. Schneider Attila
MGYK vármegyei elnök
Fejér vármegye

Kérdezzenek a betegek, kérdezzen a gyógyszerész!

Nagyon fontosnak tartom az egészségmegőrzést, ebbe beletartozik a mozgás beiktatása a napirendbe, és az elhízás megakadályozása, mivel ez utóbbi rengeteg betegséget okozhat. Aktívan tegyünk az egészségünk megőrzéséért, erre mindenkinek lehetősége van.

A másik fontos gondolat, hogy ha már gyógyszert kell szedni, akkor az információkért nyugodtan forduljanak a betegek a gyógyszertárban dolgozó szakemberekhez. És bátran kérdezzék őket.

Azért mondom ezt, mert ez konkrét eset volt, amikor a beteg sietett, rohant, és gyorsan csak kért még valamit felfázásra, mert éjjelente mindig ki kell mennie a WC-re. Jó érzékkel megjegyeztem, hogy a vérnyomáscsökkentő, amit szed, az vízhajtót is tartalmaz. És mivel azt este vette be, ezért kellett kimennie éjszakánként, hisz ez az ún. mellékhatása annak a gyógyszernek. De reflux-panasszal is többször fordultak már hozzánk, amikor átbeszéltük a betegséget, annak gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelését.

Akár a gyógyszerek átnézésével is segíthetünk, mert a betegek nem tudják, hogy egy adott vény nélküli készítményt, amit a saját döntésük alapján vesznek a patikában, vagy egy étrendkiegészítőt szabad-e szedni a vényköteles szereik mellett.

Csak akkor derül ki a probléma, ha beszélünk róla, és az információhiány vagy a nem megfelelő információ is csak ilyenkor kerül előtérbe. Ezért fontos, hogy kérdezzenek a betegek, de fontos az is, hogy a gyógyszerész is kérdezze őket, bizonyosodjon meg róla, hogy helyesen követik a terápiát.

Sőt, ha kérnek egy vény nélküli szert, ajánlott a gyógyszerésznek rákérdezni, hogy mire kérik azt a készítményt, mert sokszor teljesen más nevet mondanak, mint amit szeretnének. Valahogy éppen az ugrott be az agyukba.

Jó értelemben gyanakvónak kell lennünk, hogy biztosra menjünk a helyes gyógyszeralkalmazást illetően.

Dr. Szabó Péter Balázs
MGYK vármegyei elnök
Somogy vármegye

Összeállítjuk a házi patikát

Mi területileg nagy, de létszámilag nem túl nagy vármegye vagyunk, vannak apró falvas területek is, nagyváros csupán Kaposvár és Siófok.

Árérzékeny a lakosság, sajnos egyre inkább számít, hogy mennyibe kerül a gyógyszer.

Vidéken nehezített az orvosi ellátás is, ezzel együtt beszűkült a magisztrális gyógyszerelés, gyógyszerfelírás is, ami adott esetben olcsóbb megoldást jelentett a kész gyógyszerekhez képest. Kik járnak leggyakrabban patikába? Akiknek krónikus betegségük van, és az idősebbek, a nyugdíjasok. De 10-15 év múlva nagyon meg fog változni a vidék szerkezete, mert sajnos kihalnak az idősek, és nincsenek helyettük új lakók. Hogy élhető legyen a település, kell bölcsőde, óvoda, iskola, orvos, gyógyszerész stb. Ez már sajnos most sincs mindenütt így. Egy vidéken működő gyógyszertárnak ezért van értéke, és ezt az a közösség, amelyik használja, fel is ismeri, értékeli. A gyógyszertárban dolgozó szakemberek társadalmi megítélése, szerintem, itt sokkal jelentősebb, mint egy nagyvárosban. A munka strukturáltságában is van különbség. A problémamegoldásnak is nálunk sokkal nagyobb szerepe van, az a fontos, hogy a beteg pozitív érzéssel távozzon innen. Nagyobb és szerteágazóbb a felelősségünk, hogy miképpen oldjuk meg a problémáját. Magasabb készlettel is kell dolgoznunk, ez nagyobb befektetést igényel, de folyamatosan mérlegelünk, hogy a beteg ki legyen szolgálva, de feleslegesen se álljon a gyógyszer a raktárban, mert az leköti a pénzt.

Ami nagyon jó, hogy itt, vidéken több idő marad arra, hogy elbeszélgessünk a betegekkel. Ez fontos is, mert nem mindenütt van orvos, és ott lényeges a gyógyszerész információja.

Fontosnak tartanám még felhívni a figyelmet az előrelátásra. Főleg, akinek gyerekei vannak, érdemes átgondolni, hogy milyen készítményeket kellene otthon tartani, mert szükség lehet rá, és akkor ne éjjel kelljen rohanni segítségért. Ebben segítünk, összeállítani egy házi patikát gyereknek, felnőttnek, idősnek egyaránt.

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. április

A sorozat további részei:

1. rész

2. rész

4. rész / 1.

4. rész / 2.

4. rész / 3.