Mit kell tudni az epehólyag-gyulladásról?

0
5422
Fotó: gettyimages.com

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő, körte formájú hólyag. Funkciója, hogy a máj által termelt epét tárolja, majd a zsíremésztés elősegítése érdekében nagyobb mennyiségben a bélrendszerbe juttassa. Gyulladását az okozza, hogy ha az epe nem tud megfelelően ürülni, pang. Dr. Gulyás Tamás cikkéből kiderülnek a fontosabb tudnivalók az epehólyag-gyulladásról.

Az epehólyag-gyulladás tünetei
Mivel az epehólyag a máj alatt helyezkedik el, a fájdalom is a jobb felső hasi területen jelentkezik. Sugározhat azonban a hátba, sőt a jobb karba is. E mellett, mivel az epehólyag a felső bélrendszerrel van kapcsolatban hányinger, hányás is kísérheti a fájdalmakat. Ha a gyulladás kifejezett, akkor láz is jelentkezhet, de bakteriális felülfertőződés esetén mindenképpen. A tünetek legtöbbször kiadósabb étkezés után jelentkeznek, de ez nem minden esetben igaz. Ezek a heveny epehólyag gyulladá-tünetei.

Létezik az epehólyagnak krónikus gyulladása is, amikor a tünetek hasonlóak, de sokkal bizonytalanabbak, és általában nem jár lázzal.

Az epehólyag-gyulladás okai

A gyulladás oka szinte minden esetben az epe elfolyási akadálya. Ezt okozhatja epekő, a patkóbélbe ömlő kivezetőnyílás szűkülete és ritkán tumor is. Épp ezért a kivizsgálás minden esetben orvosi feladat.

Az epehólyag-gyulladás kivizsgálása

A kivizsgálás mindenképpen a kórelőzmény pontos tisztázásával kezdődik, majd azt hasi vizsgálat követi. A laborvizsgálatok önmagukban nem tudják igazolni az epehólyag-gyulladást, mert eltérő értékeik más betegségekre, gyulladásokra is jellemző lehet. Az ultrahang mutathat megnagyobbodott, vagy megvastagodott falú epehólyagot, és ritkán csal. A pontos ok tisztázására gyomor-bél tükrözés és az epeutak megfestése (ERCP) is szükséges lehet.

Az epehólyag-gyulladás kezelése

Valódi epehólyag-gyulladás kórházi felvételt tesz szükségessé. Mivel az epe ürülést még az étel gondolata is fokozhatja, szigorú koplalás és ágynyugalom szükséges. Ha ez ugyanis nem történik meg a pangó epe további gondokat okozhat. Ez esetben infúziós folyadékpótlás is szükséges.

Bakteriális felülfertőződés antibiotikum kezelést is szükségessé tehet. A fájdalmat pedig fájdalomcsillapítókkal és sima izomlazítókkal kell csillapítani.

Fotó: 123rf.com

Hagyományos orvosi kezelés része az epehólyag eltávolítása, amit heveny gyulladás esetén nem végeznek, csak nyugvó stádiumban. Epekövesség, krónikus panaszok esetén, illetve többszöri gyulladás esetén a műtétet megajánlják a betegek számára.

Ha a gyulladás nem olyan mértékű, hogy kórházi kezelést igényel, otthon is egy erősen zsírszegény, főként zöldségekből álló diéta javasolt, amit érdemes napi 2-3 kanál őrölt lenmaggal kiegészíteni. E mellett napi 5 pohár kamillatea fogyasztását is javasoljuk.

Az epehólyag-gyulladás megelőzése

A megelőzésért sokat tehetünk. Ha az okokból indulunk ki, akkor láthatjuk, hogy legfontosabb feladat az epekőképződés, illetve az epe besűrűsödés esélyeinek csökkentése.

Az epehólyag képződés fő oka a rostszegény és a zsírokban gazdag étrend. A zsírokra sok rosszat lehet fogni, de itt inkább a rostszegénység vet többet a latban. A rostbevitelt megfelelő mennyiségű zöldség, teljes kiőrlésű gabonák és gyümölcsök fogyasztásával növelhetjük. Ez tehát a legfontosabb feladat. Sok információ kering az epekövek retekkel történő oldásáról. Ezek egy része valós, egy része csak kacsa, az azonban biztos, hogy az epekőképződést, illetve a meglévő epekövek növekedését meg lehet vele állítani.

Fotó: 123rf.com
  • A rendszeres fizikai mozgás szintén jelentősen csökkentheti az epekőképződés kockázatát.
  • A túlsúly ellenben növeli a kockázatot, így itt is igaz, hogy normál testsúly felé kell törekednünk. Itt kell megjegyezni, hogy a gyors fogyás átmenetileg úgy változtatja meg az epe összetételét, hogy az a kőképződés irányába hat. Így a fogyást mindenképpen gondosan kell tervezni.
  • Minthogy a rendszeres méregtelenítés sok helyen javasolt, ez esetben sincs ez másként. Az epekőképződés megelőzése céljából érdemes évente 3-4-szer egy 3-4 hetes epekőellenes étrendet beiktatni, amit erőteljes mozgásprogrammal is érdemes kiegészíteni.

A betartandó alapelvek

Kerülni kell a magas zsírtartalmú húsokat, tejtermékeket és a tojást.
Sok teljes kiőrlésű gabona, zöldség, gyümölcs (különösen körte) és hüvelyesek fogyasztása.

  • Napi 2×1 teáskanál őrölt lenmag.
  • Napi 2 kanál lenmagolaj.
  • Napi 4-5 pohár kamilla tea.
  • Sok citrom, lime és kurkuma.
  • Napi 1 fekete retek, illetve 2 kisebb retek fogyasztása.

www.vitaminsziget.com