Napfény okozta herpesz

0
462
Fotó. alphaspirit © 123RF.com

A napfénynek számos pozitív hatása van, ám a felelőtlen napfürdőzés káros is lehet. A napozás, vagy a túlzásba vitt szoláriumozás ugyanis a leégés mellett az anyajegyek elváltozását is okozhatja, sőt az arra érzékeny egyéneknél rögtön megjelenik általában a száj körül a herpesz.

Sokan már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb napszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés és az erős napsütés hatására előjövő herpesz képében. Ez, sajnos, fertőző. A másik emberrel való közvetlen érintkezés során (kontaktfertőzés, csók, nemi aktus) a legapróbb sérült bőr- vagy nyálkahártyafelületen át jut be a szervezetbe. Onnan szóródik szét a véráramba és az idegsejtekbe.

Fotó: 123rf.com

Az első vírusfertőzés rendszerint tünetmentes – általában ez még gyermekkorban megtörténik –, a vírus egész életen át nyugalmi állapotban van a szervezetben. Egyeseknél soha nem produkál tüneteket, mások pedig folyton újra meg újra fellobbanó tünetekkel küzdenek.

A herpeszes hólyagok gyakran lázzal járó vírusos megbetegedést követően, ill. napozás után vagy menstruáció idején jelennek meg. A stressz, a legyengült immunrendszer, a kimerültség is kedvez a betegség kialakulásának.

Amennyiben ezt az erős napfény okozza, annak érdekében, hogy elkerülhessük a leégést vagy a herpeszes hólyagokat, 11 és 15 óra között akkor se tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, ha a legerősebb naptejet használjuk.

Ha meg már érezzük a „bizsergést” és a hólyagok kialakulását, mielőbb kezdjük el a kezelést.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

2024. június