A boldogság nyomában külföldön

0
301
Fotó: antonioguillem © 123RF.com

Képzeld el, hogy megérkezel egy gyönyörű, nyugalmas helyre, ahol tökéletes békében lehetsz a világgal. Sétálsz a napfényes, homokos tengerparton, mezítláb a homokban. Hallgatod a tenger morajlását. Orrodban érzed a sós tengeri levegőt. Arcodat a kellemes tengeri szellő simogatja. Boldog vagy.

Most egy percre képzeld el, amint hanyatt dőlve elterülsz a langyos, fehér homokon. A távolba tekintve elveszel a színek, képek, hangok világában. A pálmák árnyékot vetnek az arcodra. Behunyod a szemed, és ahogy kinyújtózol, a lábujjadat a tenger hullámai simogatják. Életedben először van szerencséd megcsodálni a tengert. Először látod, hallod, érzed a természet e páratlan varázslatát.

Gondolj egy csodás helyre, ahol turistaként már volt szerencséd megfordulni. Vagy talán az is elég, ha csak elképzeled ezt a szívednek kedves helyet. Most gondolj arra, hogy nem pusztán turistaként járod be a környéket autót bérelve egy hétig, vagy befizetve a helyi turistairoda akciós ajánlataira. Úgy létezel abban a mesés környezetben, hogy egészen a tiéd. Helyi barátságokat kötsz, helyi szolgáltatásokat veszel igénybe, helyi érdekeltségeid vannak a munkádat illetően, helyi élelmiszer-beszerzési forrásaid vannak, autentikus programokon veszel részt, helyi társasággal jössz-mész, netán erős szálakkal köt a szerelem is a vidékhez. Egyvalami okoz kihívást neked… Teljesen egyedül vagy, távol a családodtól, igaz barátaidtól. Idegenek közé kell beilleszkedned, akik teljesen másként gondolkoznak. Alapvetően nincs is senki, akire támaszkodhatsz. Hiszen érthető, ha jó benyomást akarsz kelteni másokban, a fényedet adod oda, nem az árnyékodat. Szóval, nem jöhetsz folyton a problémáiddal. Jobb, ha azokat megtartod magadnak. Hogy érzed magad? Milyennek látod magad? Vajon tetszik neked a külföldi élet?

Telik-múlik az idő, és azon kapod magad, hogy a napi teendők a világ e csodás helyén ugyanúgy beszippantanak. Jössz-mész, teszed a dolgodat. Közben meg olyan magányos vagy, hogy már nincs is kedved semmihez. Az utazási katalógusból ismert élményelemek ugyanúgy kiszorulnak a napjaidból. Jó esetben sikerült kialakítanod barátságokat, netán a szerelem is rád talált. De talán nem vagy ilyen szerencsés. S úgy alakul, hogy egyedül bolyongsz azokon a helyeken, ahova mindenki a boldogságélményeiért jár.

Fotó: galitskaya © 123RF.com

A történet most rólad szól, aki az örökös önsajnálattal felhagyva, beleveti magát az ismeretlenbe. Leszámol azzal, hogy megfeleljen másoknak. Barátságot köt önmagával. Őszintén belenéz vágyai, s félelmei tükrébe. S kényes tapasztalatain túljutva elkezd felelősséget vállalni saját boldogságáért. Magad sem tudod, mi vár majd rád, de abban biztos vagy, hogy magad miatt végig kell járnod az utadat. De milyen lesz ez az út? Milyen kihívásokkal kell szembenézned? Miben találod meg a boldogságodat?

Hát így van ez… Boldogságélményeinket a legritkább esetben akarjuk megtartani magunknak. Olyan jó azt érezni, hogy valaki más is tanúja a különleges pillanatainknak. Nincs is annál felemelőbb, amikor összekapcsolódunk valakivel az élményeink által. De előfordul, hogy ezt nincs kivel átélned. Nincs kibe belekapaszkodnod a naplementét nézve. Nincs kire csodálkozva ránézned, hogy te is látod, amit én? Egyáltalán, nincs is kihez odaszólnod kedves szavakkal. Hogyan és miként lehet ilyenkor a boldogság nyomába indulni? Külföldön sem egyszerűbb az élet. Ott is érezheted magad szörnyen elveszettnek. A döntés viszont a tiéd. Maradhatsz örök kívülálló kalandos külföldi életedben. Vagy bele is vetheted magad a váratlan kalandokba. Elfogadhatod azokat az ajándékokat, amiket eléd tár az élet. Kellő nyitottsággal meg talán kellemes társaságot is kapsz, melléd szegődve az úton.

Királyfalvi Mira

A cikk a Patika Magazin Rejtvényújságban jelent meg.

2023. január-február