Mikor szükséges védőszemüveget használni?

0
420
Fotó: fleungchopan © 123RF.com

A KSH adatai szerint 2021-ben több mint 21 ezer munkahelyi baleset történt. A szerencsétlenségek elkerülése érdekében az építőiparban és a gyártási munka során kötelező vagy erősen ajánlott a védőfelszerelés, pl. a védőruházat, a fejfedő vagy a védőszemüveg viselete. Ezen óvintézkedések be nem tartása súlyos, akár életveszélyes balesetekhez vezethet.

A balesetek közül is igen gyakori a szem sérülése. A rövidebb-hosszabb ideig tartó látásvesztés vagy a szemkörnyéki bőr égési sérülése is mind olyan balesetek, amelyek biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt következhetnek be. Lássuk tehát, hogy mely munkákhoz javasolt védőszemüveget viselni a szem épségének megóvása érdekében.

Kerti munkák

Nemcsak azoknak érdemes a szemvédelemről gondoskodni a kertben, akik hivatásszerűen gondoznak növényeket, hanem a hobbikertészeknek is. A kertben végzett munka során a legtöbb szemsérülést a sövényvágás, fametszés és hulladékaprítás során elszabaduló repülő részecskék okozzák, de kerülhet a szembe pollen és növényápoló vegyszer is, ami szintén irritációt, sérülést okozhat. Megfelelő védőszemüveggel mindegyik probléma megelőzhető.

Hegesztés

A hegesztés egy másik olyan munka, amely során elengedhetetlen a védőszemüveg viselete. A hegesztőpisztoly által termelt hő, a szikrák fényereje, a repkedő, éles fémtörmelékek jelentős károkat képesek okozni a látószervünkben. Súlyos szemproblémák és fotokémiai égési sérülések szintén előfordulhatnak az intenzív kék fény, az UV-sugárzás és az infravörös sugárzás hatására is. Éppen ezért a teljes arcot eltakaró védőfelszerelést célszerű használni munka közben. A hegesztősisak szűrőbetéttel ellátott, így védi a szemet a hegesztés során keletkező fény káros hatásától is.

Építkezés

A szembe kerülő betonpor vagy faforgács gyakran okoz apró bosszúságot azoknak, akik építkezésen dolgoznak. Ezek elkerülése miatt is érdemes védőszemüveget viselni a munka során. Bár egy kis por semmiségnek tűnhet, de súlyos maródást, szemfelszíni gyulladást okozhat a szemben. A látásra a legnagyobb veszélyt leginkább a szembe pattanó fémszilánkok, forgácsok, üvegdarabok, savas és lúgos folyadékok jelenthetik. A komolyabb sérülés elkerülésére ütésvédelemmel ellátott lencséjű szemüveget érdemes választani.

Gyártási munka

Legyen szó bármilyen termelő munkáról, a gyártási munkák során erősen ajánlott a védőszemüveg használata, még azokban a munkakörökben is, ahol ez nem törvényi előírás. A munkahelyi szemsérülések 26%-a ugyanis ebben az iparágban fordul elő. A védőszemüveg használata különösen fontos azokban az esetekben, amikor a dolgozó szikrának, erős fénynek, korrozív anyagoknak, lúgos, savas folyadékok kifröccsenésének vagy egyéb veszélyeknek lehet kitéve. Nem csak az ad hoc balesetektől véd a szemüveg. Nagy porral járó gyári munkák esetében a por tartós jelenléte szemfelszíni és szemhéjszéli gyulladást okozhat. Olyan kötőhártya-elváltozások kialakulását is elősegítheti, amik hosszú távon asztigmiát (cylinderdioptriát) okozhatnak, így a látást is veszélyeztethetik.

Fotó: catalin205 © 123RF.com

A fenti példák jól mutatják, hogy számos helyzettől kell megvédeni a szemünket, szerencsére ezt jelenleg törvényi előírások is ösztönzik. Számos olyan eset létezik (pl. fűnyírás közben felpattanó kő, építkezés során malter, lakásfelújítás során forgács vagy takarítás közben savas folyadék kerül a szembe), amikor súlyos szemsérülés következett be, amit el lehetett volna kerülni a megfelelő védőszemüveg használatával. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a védőszemüveg ellenére is bekövetkezik a baleset, azonban ezek ritkák, ill. az alkalmazott védelem csökkenti a sérülés súlyosságát. Bár a különböző munkavédelmi eszközök biztosítása és használatának felügyelete a munkáltató feladata, a munkavállalónak saját, jól felfogott érdeke, hogy minden helyzetben védje a szemét, amikor a munkakör ezt megköveteli. Munkavállalóként mindig győződjön meg arról, hogy a rendelkezésre bocsátott védőszemüveg megfelel az adott munkakörnyezet veszélyeinek kivédésére, és megfelelően illeszkedik a szemre, így elkerülhető a szemsérülés” – mondja dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Forrás: Budai Szemészeti Központ

A cikk a Patika Magazin Rejtvényújságban jelent meg.

2023. szeptember-október