A gyógyszerészek szerepe az oltási szolgáltatásokban

0
498
Fotó: peopleimages12 © 123RF.com

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) új, globális jelentése a legátfogóbb reprezentatív áttekintést nyújtja a gyógyszerészek oltásban betöltött szerepének a fejlődéséről A gyógyszertárak kihasználása az élethosszig tartó oltási program biztosításához címmel.

Az oltással megelőzhető fertőző betegségek elleni immunizálás nem csak a morbiditást és a mortalitást csökkenti, hanem az egészségügyi ellátó rendszerekre nehezedő nyomást is. Fontos szerepet játszik az egyetemes egészségügyi ellátásban – mondta prof. Ian Bates, a FIP Globális Gyógyszerészeti Megfigyelőközpont igazgatója. – A gyógyszertáralapú oltási program már legalább 56 országban engedélyezett, és 22 ország engedélyezi ezeket a szolgáltatásokat már 2020 óta.

A jelentés többek közt kiemeli, hogy 26 országban (49%) a gyógyszerészek most már jogosultak bizonyos, beadásra szánt vakcinákat felírni.

Amellett 64 ország számolt be arról, hogy a gyógyszerészek oltási képzésben vehetnek részt.

Ez a munka a folyamatban lévő FIP-oltásfelügyeleti projekt része, amelynek célja a gyógyszerészeti közegészségügyi szerepek nyomon követése az immunizációs programokban.

Forrás: FIP

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban.

2024. június