A hamis élelmiszerek azért különösen veszélyesek, mert hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sarki boltban vagy a vendéglátóhelyeken kapható dolgok egyáltalán nem lehetnek károsak az egészségünkre, hiszen azokat ellenőrzött körülmények között juttatták el hozzánk. Az esetek döntő többségében ez természetesen így is van, de mi van akkor, ha megtévesztő a címke vagy valakik ártó szándékkal egyszerűen meghamisítják ételeinket. Ön fel tudná ismerni, hogy az előtte lévő élelmiszer nem eredeti? A problémára összeállításunk második részével szeretnénk felhívni a figyelmet!

Cikkünk 1. részét elolvashatják ITT.

Cikkünk 2. részét pedig ITT.

 

Fahéj

Az Amerikában eladott fahéj nagy része például kasszia. A Kasszia Vietnámban és Kínában termesztett növény, a valódi cejloni fahéj rokona. Kérge fűszeresebb és érdesebb, mint a valódi fahéjé. Viszonylag könnyű a kettőt megkülönböztetni, mivel a cejloni fahéjat általában papírvékony henger formában árulják, míg a kasszia kérgét lapka alakban. Azonban amint őrölve van a ”fahéj”, könnyen lehet hogy a barna por nem fahéj, de nem is kasszia, hanem valami egészen más. A legtöbb esetben kávéhéjjal helyettesítik.

Fekete bors

Az őrölt fekete borsot, mint ahogy a fahéjat is, gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a hamisítványoktól. Kutatók találtak már papaja magot, borókabogyót, paprika szárat és pelyvát is a vizsgált mintákban. Mint ahogy a kávé esetében, itt is érdemes inkább a szemes változatot vásárolni, ha el akarjuk kerülni ételeink színezett keményítővel ”fűszerezését”.

Gyümölcslevek

Amint a gránátalmalé lett a következő ”szuperétel”, valaki máris rájött, hogyan lehetne hamisítani. Egy tavaly kiadott jelentésben azt írta az Amerikai Élelmiszerhamisítási Adatbázis, hogy rengeteg gránátalmaléként árult italt higítanak fel más gyümölcsök levével, sőt, néhány esetben kiderült, ezek egyáltalán nem tartalmaznak gránátalmát. Általában vörösszőlőlével helyettesítik, mivel színük hasonló. Mindenképpen olvassuk el az összetevők listáját, ugyanis a 100%-os gyömülcsleveknél is elképzelhető, hogy valamivel higítva vannak.

Bor

A borhamisítás általában olcsó, átlagos borok átpalackozását, átcímkézését takarja, bár előfordul az évjáratok átírása is – ismertebb, híresebb, és persze drágább évjáratokra. Szakértők becslése szerint az értékesített borok öt százaléka lehet hamis. A borhamisítás többnyire a gyűjtői, csúcsminőségű palackokat érinti.

Nokamu

HENT Hírlevél