A focibajnokságok bizonyára sok férfinek okoz örömet, nem kevesen négy évig vártak erre a hosszú hónapra. Aki úgy tervezi, hogy az összes meccset figyelemmel követi, bizonyára már az első napok izgalmai után érezte magán a fáradtság tüneteit.

A fáradtság tünetei egyénenként változók. A rosszkedv, ingerlékenység, alvászavar vagy a koncentrációs képesség hiánya azonban mindenképp közéjük tartozik. De lássuk, hogyan előzhető meg a kimerültség, illetve miképp orvosolható.

Új életritmus

Először is fogadjuk el: nem vagyunk csodalények, a mi teherbíró képességünk is véges. Ha reggel 6-kor kezdjük a napot, és esetleg éjfélkor, vagy hajnalban fejezzük be – de akkor sem érünk a teendőink végére -, tennünk kell ellene. Ilyen esetekben egyik hatékony védekezési mód napi időbeosztásunk teljes átalakítása és egy nyugodtabb életritmus bevezetése lehet. A dologhoz persze az is hozzátartozik, hogy könnyebb róla beszélni, mint azt megtenni! Ezért az alábbiakban néhány jó tanácsot adunk ahhoz, hogy minél több esélyünk legyen rá, és az eredmény a fáradtság leküzdése legyen.

Foci

1. Szánjunk több időt magunkra! Maradjon hely a napi teendők időtérképén olvasásra, sétára, egy jó fürdőre, úszásra vagy sportolásra – röviden: az ellazulásra. Ne fosszuk meg magunkat a zene élvezetétől sem: egy karosszékben kényelmesen elhelyezkedve rendszeresen hallgassuk meg kedvenc CD-inket. Ha pedig ahhoz van kedvünk, menjünk el kirándulni, nézzünk meg kiállításokat és élvezzük a csendes, nyugodt órákat. Hiszen így csökkenthetjük a felgyülemlett feszültséget és fáradtságot.

2. Táplálkozzunk változatosan, használjuk ki az adott évszak előnyeit – tavasszal és nyáron különösen sok friss gyümölcsöt-zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk továbbá az étkezések rendszerességére, így ne ugorjunk át egyetlen egyet sem. A kiegyensúlyozott táplálkozás azért lényeges, mert ha szervezetünk bármilyen tápanyagban, vitaminban hiányt szenved, az óhatatlanul tartós fáradtsághoz vezet. Kerüljük az alkoholt (nagyobb mennyiségben), és ne dohányozzunk, mert mindkettő – sok más hátránya mellett – csak energiánkból vesz el.

A Foci VB adta örömök mellett bizonyára lecsúszik néhány korsó sör, megkívánunk pár zacskó ropit, chipset vagy pattogatott kukoricát. Ám ha ezek mellett döntünk, számolnunk kell a következményekkel. Hiszen egyrészt hirtelen rajtunk maradnak felesleges kilók, másrészt nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat.
A sör jelentősen megterheli a májat, amivel éjszaka folyamatos munkára kényszerítjük a szervet, ami így nem tud megfelelően pihenni, mi pedig másnap fáradtan ébredünk. Ha késő este is egészségtelen táplálékokkal bombázzunk a gyomrunkat, akkor se várjuk a másnap reggeli kipihent ébredést, hiszen a gyomrunk sem tudta kellően nyugalomba helyezni magát. Ezeket mérlegelve döntsünk a további esték focis kísérőiről.

A kávé bár ideig-óráig arra kényszeríti a szervezetünket, hogy tovább fennmaradjunk, mégsem teszünk vele jót, ha késő este ezzel próbálunk éjszakázni. Éjjel garantált a rossz alvás, reggel pedig a fáradt kelés.

3. Ha túlságosan felgyülemlettek különböző feladataink a nap végén, azok elvégzésére semmiképp se az alvásidőből vegyünk el! Szabjuk meg saját alvási ritmusunkat, és lehetőleg minden körülmények között tartsuk is magunkat hozzá. Ami az alvásidőt illeti: szükségtelen olykor 12 órákat aludnunk, hogy behozzuk a “restanciát”, de ne álljunk ellent a kísértésnek, ha korán az ágyba kívánkozunk. Aludjunk annyit, hogy frissen ébredhessünk.

4. Ne higgyük, hogy minden feladatot nekünk kell elvégeznünk – akár a munkahelyen, akár otthon. Osszuk meg a munkát, bármilyen fajtájú legyen is az, és hagyjuk, hogy mások segítségünkre legyenek. Azaz tudjunk megbízást adni! Ugyanakkor tanuljunk meg nemet mondani is! Ha mindenki “ránk támaszkodik”, mások helyett elvégezzük a munkát, könnyen kihasználhatnak minket – és nem csoda, ha esténként holtfáradtan zuhanunk be az ágyba.

5. Tanuljuk meg jól szétválogatni feladatainkat, tudjunk különbséget tenni aközött, mi elengedhetetlenül fontos arra a napra, és mi nem. És persze szervezzük ésszerűbben az életünket. Ehhez tartozik az is, hogy ne mossuk össze a munkahelyi és a magánéleti teendőket: például soha ne vigyünk haza munkát! Elég, ami a “második műszakban” amúgy is ránk vár – de az is szervezés kérdése.

6. Ha elárasztanak minket napi teendőink, és úgy érezzük, semmi kedvünk hozzá, hogy rendszeresen tartózkodjunk a szabadban, netán még szabadtéri testmozgást is végezzünk – akkor is tegyük meg! Hiszen a gyaloglás, kertészkedés, fűnyírás, minden fajta fizikai tevékenység a friss levegőn (főként, ha még sportolással is társul) a fáradtság egyik legjobb ellenszere. De lehetőleg ne a szennyezett levegőjű főutak közelében kocogjunk, mozogjunk, hanem keressünk egy közeli parkot, teret, ahol a zöld környezetben “fellélegezhetünk”.
Délután frissítésképpen menjünk el úszni, fallabdázni vagy kosárlabdázni. Ha rendszeresen mozgunk, azzal sokat teszünk jó alvásunk és friss ébredésünk érdekében.

sport7. Energiát tablettában!
Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, még akkor is kiegészíthetjük a fáradtság elleni harcot olyan vitaminok és ásványi anyagok tabletta formájában történő, koncentrált szedésével, melyek még több energiánkat adják vissza. Az alábbiakban kiemelünk néhányat közülük.
Vitaminok
– A C-vitamin vagy az aszkorbinsav hiánya gyengíti a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben, és rendszerint bizonyos fokú fáradtságot von maga után. A szakemberek arra is rájöttek, hogy a stressz C-vitamin veszteséget okoz szervezetünknek.
– Energikusságunk visszanyerése szempontjából elengedhetetlenül fontos még a B-vitamin: a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 mind-mind hozzájárul a fáradtság megelőzéséhez.
Beszerezhetünk még vitaminokból és oligo-elemekből (a szervezetünkben kis mennyiségben előforduló kémiai elemekből) álló “koktélokat” is, melyek lehetővé teszik a szükségletek jó részének fedezését már napi egyszeri bevétel útján is.
Aminosavak és ásványi sók
Még ha szervezetünk képes is bizonyos mennyiséget előállítani a fehérjék ezen építőköveiből, kiegészítő bevitelük jótékony hatású lehet. A kifejezetten fáradtság elleni gyógyszerek pl. tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. (Így táplálékkal vagy tabletta formájában kell azokat bejuttatni).
Magnézium, foszfor, vas, kalcium, cink, mangán, réz…
Ezen ásványi sók hiánya különböző negatív következményekkel jár tetterőnkre nézve, és befolyásolja szellemi teljesítőképességünket is. Az oligo-elemekkel együtt vagy külön is ajánlott őket szedni tabletta formájában – érdemes belőlük válogatni a patikában.

Mire ügyeljünk?

Amennyiben tablettában szedjük be a fent említett, fáradtság elleni szereket, vigyáznunk kell arra, hogy kúraszerűen alkalmazzuk őket. Egyetlen tabletta beszedése akkor, amikor fáradtságot érzünk, nem fog változtatni általános állapotunkon. Különösen legyünk óvatosak a vény nélkül kapható, élénkítő hatást ígérő gyógyszerekkel, mert nem ártalmatlanok. Vegyük figyelembe a helyes dózist, mellyel kapcsolatban minden esetben kérdezzük meg gyógyszerészünket.
De minden “ellenlépés” ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fáradtság szervezetünk riasztó jele is lehet, és ha minden igyekezetünk ellenére nem múlik, vagy fokozódik, forduljunk orvoshoz.

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu