Újabban igen gyakoriak az élelmiszerbotrányok. Mai bejegyzésünkben azokat az élelmiszereket vesszük sorba, amelyek esetében jellemző a fogyasztókat megtévesztő visszaélés.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) Food Fraud Database (FFD) néven adatbázist vezet a valaha felmerült élelmiszeripari visszaélésekről, a Mother Nature Network ezek alapján szedte össze, mely élelmiszerek esetében jelentkeznek leggyakrabban a problémák. Lássuk a listát!

1. Narancslé

Bár azt gondolnánk, hogy a narancslé nyilván narancsból készül, az FFD adatai szerint rendszeres, hogy répacukor, kukoricaszirup, kálium szulfát, grapefruit darabok, narancspép és más egyéb összetevők keverékéből állítják elő a kívánt narancs ízt.

2. Méz

A mézet magas kereskedelmi ára miatt hamisítják előszeretettel. Jellemzően különféle cukrokkal dúsítják a mézet, esetleg cukorsziruppal etetik a méheket, de az sem mindegy, hogy sokszor nem ellenőrzött méhészetből származik a termék.

3. Szarvasgomba olaj

Trendi éttermek és menő szakácsok használják, de a hétköznapi üzletekben kapható szarvasgomba olaj többnyire olívaolaj és ízfokozó hozzáadásával készül.

4. Tej

Valószínűleg nincs olyan, aki ne hallott volna a kínai melamin botrányról, de azt sem árt tudni, hogy a melamin csak egy szennyező a sok közül, amit hamis tejipari termékben eddig találtak. Az FFD adatai szerint formaldehid, mosószer, gépolaj, keményítő, faggyú és más a tejbe nem való anyagok nyomait is kimutatták már ezekben.

5. Hal

Az amerikai hatóságok szerint a termékcsoport esetében a hal fajtáját vagy származási helyét illető megtévesztő címkézés a leggyakoribb probléma, de az is előfordul, hogy a boltokba kerülő halak húsában szennyező anyagokat, például higanyt mutattak ki.

6. Áfonya

Az egyik olyan gyümölcs, aminek egészségügyi hatásairól csupa jókat hallani, ám amely az élelmiszerekben az ínycsiklandó csomagolás ellenére sokszor csak mesterséges ízesítő és cukor keverékeként kerül csak bele.

7. Sáfrány

Egzotikus és drága fűszerről lévén szó a sáfrányt is gyakorta hamisítják. A hamisítványok jellemzően körömvirág, kurkuma, szárított hagyma, gipsz, glicerin vagy például keményítő hozzáadásával készülnek.

8. Olíva olaj

A tej és méz mellett szintén az a termék, amelynek hamisításáról sokat hallunk. A hamisítványok esetében jellemző, hogy olasz termékként próbálják eladni a nem olasz olajat, hogy extra szűzként tüntetik fel a gyengébb minőségű terméket, esetleg közönséges étolajat színeznek meg, hogy az olíva olajnak tűnjön.

9. Gránátalma

A gránátalmából készült gyümölcslevek szintén a társított egészségügyi értéknek köszönhetik, hogy a hamisítók körében is népszerűek. Ezen termék esetében is sok a szintetikus, nem gyümölcsalapú, mesterséges ízesítőkkel készített „egészséges” ital.

10. Kávé

Az, hogy a kávénkban ne legyenek szennyező anyagok gyakorlatilag csak azzal védhető ki, ha magunk őröljük a kávészemeket. A készen kapható őrölt kávéban gallyak, maghéjak, kukorica, árpa és más gabonák, égetett cukor, glükóz és keményítő nyomait is kimutatják.

Az eredeti cikk itt olvasható.

HENT