Fekete retek, az emésztés és az epebajok jótevője

0
1047

Hányinger, teltségérzet, túlevés… Amikor a szervezetünk „meghátrál” egy-egy nagyobb evés-ivás után, nem árt, ha tudjuk: gyógyírként nincs is jobb a fekete reteknél!

Méregtelenítésre, a „fáradt” májsejtek regenerálására, a rossz gyomor helyrehozatalára egyaránt ajánlott. Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó, gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve. Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.

A fekete retek hasonlóan kedvelt volt évszázadok óta a népi gyógyászatban is, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője. Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen. Kénes összetevőinek köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pl. ünnepi alkal makkor segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe. Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizeletkiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Egy ajánlott recept

Mossuk meg a retket, és ha nem bio, hámozzuk meg. Vágjuk kis darabokra, majd zöldségcentrifugába téve nyerjük ki a levét. Adjunk hozzá néhány csepp esszenciális borsmenta- vagy citromolajat, hogy ellensúlyozzuk kissé keserű és csípős ízét.

Fogyasszunk belőle 4-5 napon át egy leveseskanállal 2-4 alkalommal naponta, főként, ha kiadósabb étkezéseken vagyunk túl. De ne adagoljunk többet, mint napi 100 ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tároljuk hűtőben maximum 3 napig.

Jó tanácsok

• Vásárláskor inkább kisebb vagy közepes méretű fekete retket válasszunk! A héja legyen sima és repedésektől mentes.
• Elkészítéskor keverjük össze a lereszelt retket pl. kevés növényi olajjal! Ez – az ízérzés javításán kívül – segít enyhíteni a fekete retek esetleges kellemetlen hatásait, pl. a gyomorégést.
• A gyökerét tartsuk frissen! Közel egy hétig eltartható zöldségtálcán a hűtőszekrényben vagy a pince hűvösében, jól szellőző ládában.

Forrás: Galenus