Folyton ideges és mindenen stresszel? – A pajzsmirigyével is lehet gondja

0
718

Mindenki életében vannak olyan periódusok, amikor összecsapnak a feje fölött a hullámok, és az átlagosnál feszültebb és ingerlékenyebb. Ha azonban ez az állapot nem múlik, sokan pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnak, ám meglehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza a panaszt. Hogy milyen vizsgálatokat szükséges ekkor elvégeztetni, és hogy mit kell tenni, ha bebizonyosodik a betegség, arról dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Karácsony előtti hajrá, vagy pajzsmirigyzavar?

A karácsony előtti hetekben sokan túlpörögnek, rohannak, szeretnék minél jobban megszervezni a családi ünneplést. Az idegeskedést csak fokozza az ajándékvásárlás is, hiszen decemberben az áruházak tömve vannak, a pénztároknál hosszú sorokban kell várakozni, ráadásul gyakran az ember pénztárcájának tartalma is túlságosan megcsappan.  Mindez a kelleténél több stresszel járhat, ám egy idő után általában elcsitulnak a hullámok, és békében várják az ünnepeket. Előfordulhat azonban, hogy a stressz hosszabb idő után sem múlik el. Ez főleg azokra érvényes, akik az év többi napján is feszültebbek, és többet idegeskednek. Ekkor nem árt megnézetni a TSH szintet, ami a pajzsmirigy hormontermeléséről ad felvilágosítást, ugyanis a szerv túlműködése gyakran okoz hasonló tüneteket.

Röviden a pajzsmirigy-túlműködésről

A pajzsmirigyzavarok egy részét a szerv túlműködése teszi ki: ekkor a T3 és a T4 hormonok túl nagy mennyiségben vannak jelen, ami komoly hatással van az anyagcsere folyamatokra. A fokozott idegállapot ekkor annak a következménye, hogy a túlműködés hatására a szervezet feszített tempóra kapcsol – mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ez rendszerint a következő tünetekben nyilvánul meg:
•    szapora pulzus
•    idegesség
•    fokozott stresszes állapot
•    magas vérnyomás
•    csökkent meleg tűrés
•    fokozott izzadás
•    normál étkezés melletti fogyás

Mindezeken kívül olykor megfigyelhető pajzsmirigy megnagyobbodás, azaz strúma is, ami akár szabad szemmel is látható és kézzel kitapintható, viszont pontos képet a szerv méretéről és annak állapotáról ultrahangos vizsgálattal lehet kapni.

Nyugtatók és kedélyjavítók helyett tegye rendbe pajzsmirigyműködését!

Hogy meg lehessen tudni, hogy mi okozza a fokozott idegállapotot, vérvétel útján szükség van TSH, T3 és a T4 szintjének az ellenőrzésére. A labor tesztet szakember javaslatára kiegészítheti UH, illetve izotópos vizsgálat is. Amennyiben pajzsmirigyzavar okozza azt, hogy valaki a megszokottnál feszültebb és idegesebb, akkor a túlműködést megszüntető gyógyszeres kezelés rövid időn belül csökkenti a kellemetlen tüneteket. Olykor előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia kevésnek bizonyul – ekkor izotópos kezelésre, esetleg műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Budai Endokrinközpont