Gluténmentes termékek versenye

0
250
Fotó: pixabay.com

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár ötödik éve választja ki az év új gluténmentes termékét. Az évek során nyert már hamburgerzsemle, müzliszelet, répatorta és magvas kenyér is, ezúttal egy komplex termékcsalád bizonyult a legjobbnak.

A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) krónikus autoimmun betegség (nem pedig allergia!). A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, másik nevén a sikér. A betegség gyermekkorban leggyakrabban az 1 és 5 éves életkor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálható. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tudja, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta.Értelemszerű tehát, hogy az érintettek a számára mekkora jelentőséggel bír a biztonsággal fogyasztható termékek sokfélesége, minősége, megbízhatósága. Ezt felismerve, a potenciális élelmiszergyártók bíztatására is, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 5 éve indította útjára az „Az Év Új Gluténmentes Terméke Verseny”-t.

A cél idén is változatlan volt. Egyfelől a hazai gluténmentes gyártó cégeket ösztönzik arra, hogy korszerűbb, a táplálkozási ajánlásokat kielégítő, ugyanakkor biztonságos gluténmentes termékeket fejlesszenek ki, másfelől, hogy ráirányítsák a figyelmet a legjobb újdonságokra.

A zsűri értékelése alapján 2020. Új Gluténmentes Terméke a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Food GM termékcsalád lett! (lisztkeverék termékcsalád)