Gombás bőrbetegségek

0
1716

A nyár beköszöntével egyre több szó esik azokról a bőrbetegségekről, amelyek terjedésében a meleg, az izzadás, a strandokon, medencékben történő közös fürdőzés kiemelt jelentőségű. Ezek között is talán leggyakoribban a gombák által okozott problémák.

A gombák – ezek a sem növényi, sem állati élőlények –, meleg, nedves és sötét helyen képesek megtelepedni és növekedni. Egy rosszul szellőző edzőcipő vagy egy szoros műszálas póló alatt ezek a körülmények adottak. A kismamák, a sportolók, vagy olyan betegségben szenvedők, pl. cukorbetegek, pajzsmirigy-túlműködéssel küzdők esetében ehhez hozzájárulhat a fokozott verejtékezés is.

A megelőzés a legjobb gombaölő

Természetes, hogy mindenki szeretné megelőzni a gombásodás kialakulását. A fent leírtak alapján következtetni lehet a megelőzés lehetőségeire is. Kerülni kell az izzadást, különösen a láb izzadását. Ezt nyáron jól szellőző, lehetőség szerint bőr lábbeli, pamut vagy cérnából készült (tehát nem műszálas) zokni viselésével érhetjük el.
A gombásodást másik embertől  (egyes formáit állatoktól) is „elkaphatjuk”.

 

Tanácsok, intelmek

  • Ne hordjuk más cipőjét, papucsát!
  • Ne használjuk más törölközőjét!
  • Közös zuhanyzóba ne lépjünk be mezítláb!
  • Fürdés után mindig alaposan törölközzünk meg, a lábat akár hajszárítóval is érdemes megszárítani!
  • Ne használjuk más manikűrkészletét! Ha valami miatt más ollójával kell körmöt vágni, előtte fertőtlenítsük le!

Ha azt szeretnénk, hogy más se fertőződjön, járjunk elöl jó példával. Ha valakinek bőrbetegsége van, ne menjen közös fürdőbe, uszodába addig, amíg az orvos azt nem engedélyezi.

A gombás fertőzés megjelenési formái

Sok beteg akkor fordul orvoshoz, amikor az eddig ruhával takart területekről „lehull a lepel”, és mindenki számára feltűnővé válnak a bőrtünetek.

  1. Típusosan ilyen probléma a háton ill. a mellkason megjelenő, eleinte vörösesbarna, ovális vagy kerek, hámló plakkok formájában jelentkező gombás folyamat. Különlegessége, hogy kezeletlen állapotban napfény vagy szolárium hatására a beteg területek helyén fehér foltok maradnak. Okozója a hajas fejbőrön is élősködő sarjadzó gomba, amely az izzadság hatására lekerülhet a nyakra, vállra és itt típusos tüneteket okoz. Kezelésére többféle spray, oldat, vagy kenőcs áll rendelkezésünkre, melyek megszüntetik a tüneteket. Fontos tudni, hogy a fehér foltok nem tűnnek el a kezelés után azonnal, lassan barnul vissza a „kifakult” terület.
  2. Szintén gyakori az összefekvő bőrterületeken, a nagy hajlatokban és környékükön kialakuló felületes gyulladás. Elsősorban a mellek alatt, a combok tövében, valamint a hónaljakban, hasredőkben látjuk az éles határú, vörös színű, néha fénylő, nedvedző, széli részén fehér hámgallérral övezett beteg területeket. Nemcsak kellemetlen látvány, hanem viszketést okozva megkeseríti a beteg mindennapjait is.
  3. Meg kell említeni a láb izzadásával ill. a zárt cipő, műszálas harisnya viselésével együtt járó lábgombásodást. Típusos esetben a lábujjak közében viszketés lép fel, majd az érintett területen a bőr hámlik, fehéres lesz, esetleg felázik. Különösen sportolók lábán gyakori a „mokaszin” tünet – a cipő vonalának megfelelően észlelhető bőrpír, viszketés, hámlás, esetleg berepedés. A kirepedezett területen könnyebben behatolnak a baktériumok is, ezért, a szövődmények megelőzése érdekében a kezelést már a kezdeti panaszok jelentkezésekor el kell kezdeni. A láb bőrén megjelenő gombák a körömlemezt is megbetegíthetik: az érintett köröm megvastagszik, sárgás színű, töredezett. Alatta vaskos törmelék van, amelyből a kórokozó gomba mikroszkópos vizsgálattal vagy tenyésztéssel kimutatható. Előfordul, hogy a gombás köröm sötétbarna vagy fekete színű. Ilyenkor azt is fontos eldönteni, nem a köröm alatti anyajegyről vagy rossz esetben melanomáról van-e szó.

 

A kezelés

A köröm előrehaladott gombásodása esetén nem elég a külsőleg alkalmazható készítményekkel történő kezelés; gyakran szájon át szedhető gyógyszereket is „be kell vetnünk” a gyógyulás érdekében. A ma használatos gyógyszerek biztonságosak, lényegesen kevesebb mellékhatásuk van, mint a régen alkalmazott készítményeknek.

Ha a gomba még nem támadta meg az egész körmöt, gombaellenes körömlakk is hatékony lehet.

Fontos tudni, hogy a kezelés mindig hosszadalmas, pár hónap alatt várható eredmény. Új kezelési mód a lézeres körömgomba kezelés. Ilyenkor NdYAG lézerrel „lövünk” az érintett körömlemezre, és a lézersugár pusztítja el a kórokozókat.

Nagyanyáink is használtak házi praktikákat a gombásodás megelőzésére, enyhébb esetek kezelésére. Ilyen a láb ecetes vízben történő áztatása, vagy újabban a grépfrútmagcseppel, teafaolajjal történő ecsetelés.

Megelőzésre szolgálnak a gyógyszertárban kapható hintőporok is, kezdeti bőrtünetek esetén pedig a vény nélkül kapható oldatok, spray-k használhatók.

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász