Dr. Horváth Reményt, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. igazgató főorvosát a magyar lakosság egészségi állapotáról és a mozgásszervi megbetegedések lehetséges gyógymódjairól kérdeztük.

 

– Hazánkban a lakosság közel 30%-ánál található valamilyen mozgásszervi rendellenesség, gerinc, ízületi vagy csontrendszeri megbetegedés. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás következtében jelentkező súlyfelesleg és anyagcsere-betegségek egyre növelik a mozgásszervi betegek számát.

  • Melyek ezek a betegségek?

– A gerinc és az ízületek idült kopásos megbetegedései, ízületi gyulladások, köszvény, ideggyulladások, izom reumatizmus, porckorongsérv, az ízületek és a gerinc statikai rendellenességei (pl. gerincferdülés, csípőficam), végtagi keringési rendellenességek.

  • Ön mit ajánl ezeknek a betegeknek?

– Orvosi vizsgálatokkal bizonyított, hogy a gyógyvizekkel végzett kezeléseknek kedvező hatásai vannak az ilyen jellegű betegségekre. A balneoterápiás kezelések az idegrendszeren keresztül „áthangolják” a szervezetet. A meleg hatására lazulnak a merev, kötött izmok, kötőszövetek, ezáltal javul a korábban korlátozott mozgásképesség és csökken a fájdalom is.

  • A betegek hová fordulhatnak panaszaikkal?

– A háziorvosi beutaló birtokában a következő szakrendeléseken juthatunk fürdőbeutalóhoz: reumatológia, fizioterápia, ortopédia, mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés, egyes esetekben traumatológia, továbbá a budapesti gyógyfürdőkben is működik fürdőorvosi tanácsadás. A hatályban lévő jogszabály szerint évente két kúra vehető igénybe társadalombiztosítási finanszírozás mellett.

  • Mit kell tudnunk a gyógyfürdőkezelésekről?

– A kezeléseket kúraszerűen célszerű igénybe venni.
A kezelések típusát, mennyiségét, a gyógyvíz hőmérsékletét és a gyógyvízben tartózkodás idejét a szakorvos rendeli el. Ne érjen senkit váratlanul a kúra 4–8. napján jelentkező fáradékonyság, bágyadtság, sőt az ízületi fájdalmak fokozódása, mely a fürdőreakció megnyilvánulása. Ez rövid időn belül spontán elmúlik.

  • Mely fürdőkben vehetők igénybe a gyógyfürdő-kezelések?

– A Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett fürdők közül az alábbiakban: Széchenyi, Gellért, Lukács, Rudas, Király, Dagály és Dandár. A Gellért, a Lukács, és a Széchenyi fürdőkben nappali kórházak is működnek, ahol komplex fürdőgyógyászati ellátásra van lehetőség.

www.budapestgyogyfurdoi.hu