Gyógynövények ismerete

0
3154

A könyv utolsó, magyar nyelvű kiadása 1992-ben látott napvilágot. Azóta sok új adattal bővült a gyógynövények ismerete. Az új kiadás főleg saját kísérleti munkára alapozva, sok évtizedes oktatási tapasztalatok birtokában, kibővítve és átdolgozva jelent meg.

 

dr. Rácz Gábor, dr. Rácz-Kotilla Erzsébet, dr. Szabó László Gyula:

GYÓGYNÖVÉNYEK ISMERETE
A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai

 

 

Főleg az erdélyi gyógynövénykutatás „tiszta forrásából” merítettünk. Az általános részben a nélkülözhetetlen botanikai, fitokémiai és hatástani alapok mellett felhívjuk a figyelmet a természetvédelmi szempontokra, a termesztésbe vonás lehetőségeire. Röviden ismertetjük a termeszthető gyógynövények agrotechnikai alapjait. Külön méltatjuk a népi gyógynövényhasználat jelentőségét, a hagyományok szerepét a gyógyszerkutatásban és a fitoterápiában. Az aromaterápia és a zömmel növényi eredetű homeopátiás alkalmazás mellett megemlítjük a nagygombák gyógyászati jelentőségét is.

A részletes részben azokat a fajokat ismertetjük, melyeket a Kárpát-medencében gyűjtenek vagy termesztenek. Olyan idegenföldi gyógynövényeket is tárgyalunk, amelyek az Európai Gyógyszerkönyvben és az ennek megfelelő VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosak.

Külön összeállított „kislexikonban” vesszük sorra azokat a gyógynövényeket és orvosi, illetve gyógyszerészeti szempontból fontos vagy figyelemre méltó haszonnövényeket, illetve drogokat, amelyek támpontot nyújthatnak a további szakirodalmazáshoz vagy internetes tájékozódáshoz. Ebben szerepelnek azok a gyógyászatból kiszoruló növények is, amelyek korábban fontosak voltak, de kiritkulásuk miatt nemcsak országosan, hanem világszerte védelemre szorulnak.

Könyvünkben külön összeállítottuk a kórfolyamatokra ható, legfontosabb gyógynövénynemzetségeket, hogy megkönnyítsük a gyors tájékozódást a fitoterápia gyakorlatában. Függelékben soroljuk fel a legújabb gyógyszerkönyvünkben hivatalos drogokat.

A szerzők

 

A könyv ára: 4350 Ft.

 

A könyvet keresse a nagyobb könyvesboltokban!


A könyvek megrendelhetők utánvéttel:

Aki szerkesztőségünkben személyesen veszi át a kötetet, annak 10 % kedvezményt biztosítunk a könyv eredeti árából.

 

 

Galenus