Vénatágulatok, felületes visszérgyulladások, mélyvénás trombózis – esztétikailag zavaróak, fájdalmasak, leszakadó thrombus esetén életveszélyesek. Hol segíthetnek ebben a gyógynövények?

A visszerek betegségében a gyógynövények szerepe többrétű – mondja dr. Babai László természetgyógyász. Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentők vagy éppen vérhígítók, azaz a vér alvadékonyságát csökkentik, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását.

Vénás keringési elégtelenség általában a lábakon alakul ki – tekintettel arra, hogy a gravitáció miatt a szívnek innen a legnehezebb „felszívni” a vért, rossz vénáknál itt gyűlik fel a folyadék leghamarabb, kitágítva és kanyarulatossá téve a felületes vénákat, ödémát, duzzanatot okozva.
A felületes vénában a lassult véráramlás során megalvadó vér trombózist, ezáltal gyulladást okoz.

Vadgesztenye

Az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. A benne található rutin – a flavonoidok egy típusa – fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Ezen túl gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz. A vadgesztenye hatására javul a vénás és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás. Kumarintartalma, amely a leggyakrabban alkalmazott véralvadásgátló gyógyszer hatóanyagával azonos, gátolja a vérrögök képződését. Ezen utóbbi tartalom miatt szájon át fogyasztani tilos.

Szúrós csodabogyó

Magyarországon kevésbé elterjedt, de igen hatásos gyógynövény. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a vér áramlását. Alkalmazható szájon át bevéve és kenőcs formájában a felületes vénára juttatva.

Varázsmogyoró

Elsősorban Észak-Amerikában elterjedt, az indiánok által előszeretettel használt gyógynövény. A visszerek kezelésében a magas tannintartalmának köszönhető astringens, érösszehúzó hatását használják ki. A varázsmogyoró ezenkívül antioxidáns, kórokozó ellenes hatásokkal is bír. Használják kapszulában, krémben.

Körömvirág

Hazánkban is igen elterjedt, főleg kertekben termesztett növény. Hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Használata a gyulladt, trombotizált felületes visszerek esetén kerül előtérbe kenőcs formájában.

Orvosi somkóró

Kumarin- és flavonoidtartalmú gyógynövény. Előbbi hatóanyag véralvadásgátló, szájon át szedve könnyen túladagoláshoz vezethet, így használata csak külsőleg javasolt. Kumarint tartalmaz a vadgesztenye is, így a két gyógynövény együttes alkalmazásának különös figyelme szükséges. Az orvosi somkóró csökkenti a vérrögképződést, flavonoidtartalmának köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő hatású.

 

Forrás: Trombózisközpont

 

 

Gyógynövények ismerete a Galenus kiadótól

Az egyes betegségekre gyógyításában használható gyógynövényekről további hasznos információkat olvashat a Galenus Kiadó Gyógynövények ismerete című kiadványában, amit  megrendelhet:

  • Telefon: (1) 467- 80 60
  • Emailen: galenus@galenus.hu
  • Faxon: (06-1) 363- 9223
  • Levélben: 1437 Budapest 70 Pf. 275
  • Galenus webshopjában: www.galenus.hu