Gyógyszerek hasmenésre – recept nélkül

0
28401

Hasmenés bármikor előfordulhat, de ilyenkor nyáron, nyaraláskor még az úgynevezett utazási hasmenés is megkeserítheti a mindennapokat.

A legfontosabb: a folyadék-és sópótlás

A hasmenés (latinul diarrhoea) esetén elsődleges teendő a folyadék- és sópótlás.

Különösen fontos ez kisgyermekek és idős betegek esetén, akiknél már a kisfokú kiszáradás is súlyosabb következményekkel járhat, mint a felnőtteknél. A hasmenéssel járó sóveszteség pótlására – egyszerű megoldásként – ajánlatos egy liter vízben vagy limonádéban 1 teáskanál sót feloldani és azt iszogatni, vagy sós süteményt enni. A gyógyszertárban vény nélkül kapható, sókat és cukrokat ideális arányban tartalmazó porok is beszerezhetők.

Megkötő gyógyszerek

A hasmenés esetén elsőként javasolt szerek a recept nélkül kapható adszorbens, azaz megkötő tulajdonságú gyógyszerek. Vírusos vagy bakteriális eredetű hasmenés esetén a szedésük a hasmenés kiváltó okát megszüntető kezelést jelent. Hatásuk abban áll, hogy a bélcsatornában a felületükhöz tapadnak a hasmenést okozó bakteriális toxinok, méreganyagok. A legismertebb adszorbens a régóta használt aktív szén, ami tablettaként vagy kapszulaként is megvásárolható, és már hároméves kortól adható.

Emellett részben hasonló elven működő, bélfertőtlenítő hatással is rendelkező bizmut-, illetve kaolinalapú hasmenés elleni szerek is találhatók a gyógyszertárakban.

Az aktív szenes vagy bizmutos készítmények alkalmazásakor „ijedelemre” adhat okot, hogy azok feketére színezik a székletet; ez azonban nem jelent semmiféle kóros elváltozást.

 

Amire ügyelni kell

  • Ügyelni kell arra, hogy az adszorbensek nemcsak a hasmenést kiváltó méreganyagokat kötik meg a felszínükön, hanem a hasfogókkal esetlegesen egyidejűleg bevett egyéb gyógyszerek hatóanyagait is!
  • Ha valaki rendszeres gyógyszerszedő, akkor a különféle gyógyszerek bevételéhez képest legalább két óra eltéréssel szabad bevennie megkötő hatású hasfogót!

Egyéb elven működő, szintén vény nélküli szerekkel is orvosolható a hasmenés: a loperamid hatóanyagot tartalmazó készítmények (filmtabletták, kapszulák) a bél perisztaltikus mozgását – azaz a bélcsatorna ritmikus összehúzódásait – csökkentik. Ügyelni kell az előírásszerű adagolásra; a loperamid nagy mennyiségben való alkalmazása ellenkező hatást is kiválthat, akár székrekedést is előidézhet. A loperamid tartalmú patikaszerek alkalmazását tízévesnél fiatalabb gyermekeknek általában nem javasolják.

A hasmenés időszakában és az azt követő napokban a bélflóra egészségének a helyreállítása a tökéletes emésztés és a jó közérzet kulcsa. Különféle probiotikumok, illetve biológiai eredetű (Saccharomyces boulardii gomba tartalmú porok, kapszulák) készítmények segítik a normál bélflóra visszaállítását. Az említett készítmények jellemzően kiegészítő terápiaként alkalmazandók, és a hasmenés elmúlását követően még legalább néhány napig javasolt a szedésük tovább folytatása.
Amennyiben stressz, szorongás váltja ki a hasmenést, nyugtató hatású gyógynövényekből (pl. citromfű, komló) készült teák, tabletták, cseppek fogyasztása ajánlott, elsősorban tehát a hasmenést kiváltó ok kezelésére kell fókuszálni.

Dr. Budai Marianna Ph.D.
és dr. Budai Lívia Ph.D.
szakgyógyszerészek