Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága terápiás felülvizsgálatával összefüggésben több területet érintő gyógyszerbefogadás és indikáció bővítés szolgálja a hatékony betegellátást a jövőben. Az érintett rendeletmódosítások a Magyar Közlöny 2013. évi 16. számában jelentek meg.

A járóbeteg-ellátásban a Hepatitis C vírus okozta megbetegedésben két új készítmény is segíti az érintett betegek életkilátásának javítását a jövőben. Az így elérhetővé váló úgynevezett hármas kombinációs kezeléssel jelentős előrelépés történik a terápiásan leginkább rászoruló betegek gyógyítása érdekében. A közbeszerzési eljárás eredményeként biztosítandó kezelésekre speciális gyógyszerkeret kerül elkülönítésre.

Emellett a prosztata rák és a méh jóindulatú, de vérzést okozó és a várandósságot veszélyeztető gyakori daganatának (fibróma) kezelésére is új készítmények befogadása történik meg a szabályozásmódosítás eredményeként.

A járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek

  • A járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek vonatkozásában számos pontosítás is történt az adott rendeletben.  Meghatározásra került, hogy az igen nagy szív érrendszeri kockázattal rendelkező betegeknél a szakmai szabályok szerint milyen esetekben alkalmazhatók más hatásmechanizmusú készítmények.
  • Az egyes pszichiátriai betegségek esetében pontosan szabályozottá vált az úgynevezett második generációs depo (tartós hatású) készítmények alkalmazása.
  • Emellett az ambuláns módon ellátott egyes sérülések (pl.: alsó végtagi törések, szalagszakadások stb.) okozta immobilizáció miatt alkalmazott, a trombózis kockázatot csökkentő öninjekciós készítményeknél az új versenyhelyzet kialakítása alapján áprilistól a két legkedvezőbb árú, terápiás eredményességében azonos készítmény áll majd a betegek rendelkezésére.
  • A hasonló, azonban kórházi kezelést igénylő esetekben e készítmények rendelése változatlan marad.

Ellátásbiztonságot erősítő elemek

Fentieken túl az ellátásbiztonságot tovább erősítő elemek is megjelennek a rendeletben. Így azon gyártók, akik az ún. „vaklicit” során az árajánlatuk révén preferált (kiemelt támogatási előnyöket biztosító) státuszba kerültek, a folyamatos ellátást viszont később nem tudják garantálni, az adott gyógyszerük vonatkozásában a következő licitben nem nyerhetnek el preferált státuszt. Ilyen, az ellátás biztonságát veszélyeztetni képes helyzet megelőzését segítheti az is, hogy a verseny során legolcsóbbá és ezzel az adott csoportban viszonyítási alappá váló gyógyszer (ún. referencia készítmény) státuszának eléréséhez a jövőben az eddiginél nagyobb forgalmi arány elérése szükséges.

 

Tételes elszámolású gyógyszerek felülvizsgálata

 

A fekvőbeteg ellátásban használt, ún. tételes elszámolású gyógyszerek terápiás felülvizsgálatával összefüggő új szabályokat egy másik rendeletmódosítás tartalmazza. Ennek keretében e készítmények finanszírozásba való befogadásának, alkalmazásának és elszámolásának általános eljárási szabályai is megváltoznak az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján.

A rendelet további módosításával az onkológiai ellátások területén is bizonyos hatékonyságjavulás várható.

A korszerű, célzott ún. biológiai terápiák eredményességének biztosítása érdekében a rendelet pontosan meghatározza az azok indításához szükséges diagnosztikai vizsgálatokat, labor és molekuláris genetikai paramétereket. Az ezeket biztosítani képes speciális labor és kórszövettani háttér valamint a többféle szakorvos alkotta úgynevezett „onkoteam” csak a nagyobb centrumokban áll rendelkezésre. Ezért az intézményi kör felülvizsgálata alapján indokolt a terápiás döntési folyamatok és szakmai protokollok koncentrálása, egyidejűleg e centrumok fejlesztése. Az ország több nagy kórházában már zajlik az ezt szolgáló fejlesztés, és az Egészségügyért Felelős Államtitkárság nemrég jelentette meg e célból további 10 milliárd forint felhasználását lehetővé tevő uniós pályázati felhívását. Egyes biológiai terápiák esetében új ún. eredményesség alapú (az elért gyógyulással illetve túléléssel arányos) gyógyszertámogatási rendszer lép életbe. Szintén a tételes finanszírozásban, azaz a fekvőbeteg ellátásban is új készítmény elszámolása válik elérhetővé a tüdődaganatok kezelésére. Emellett az ellátás minőségi fejlesztését szolgálja a terápiás lehetőségek bővülése a vastagbél és végbél rosszindulatú daganatának, valamint a gyomorráknak a kezelésében.

A terápiás felülvizsgálat eredményeként a tételes elszámolás számos egyéb területén történik még előrelépés. Így a koraszülött gyerekek egyes esetekben halálos vírusfertőzésének megelőzése érdekében új oltóanyag biztosítása valósul meg. Szélesednek a terápiás lehetőségek a hematológia, reumatológia, továbbá a fekélyes vastagbélgyulladás területén. A hosszú évek óta megoldatlan primer immunhiányos beteg kezelésének finanszírozására is lehetségessé válik.

Az EMMI a hatékonyság-javítást célzó terápiás felülvizsgálatokat a szakmai kollégium illetékes tagozataival szoros együttműködésben és szakmai javaslataik alapján végezte el. A konszenzus keresés jegyében az előzetes egyeztetésben a gyógyszergyártók és nagyforgalmazók szervezetei is részt vettek. Mindezek eredményeként várhatóan számos  terápiás területen várható a betegek jobb gyógyulását illetve a szakmai munka javítását szolgáló előrelépés.

Egészségügyért Felelős Államtitkárság