A férfiak lehetőség szerint kerülik a flörtölésre lehetőséget adó foglalkozású nőket, a nőknek pedig leginkább leendő partnerük havi fizetése számít Kínában – derül ki a kelet-ázsiai ország párkeresési és házasodási szokásait vizsgáló szokásos éves felmérésből.

A tanulmány az ország összes tartományából beérkezett több mint 50 ezer internetes kérdőív összegzésével készült. A válaszokból kiderül: a kínaiak általánosságban a stabilitást keresik a szerelemben, egy megbízható és karrierjében is sikeres partner személyében.

Hogyan választanak a férfiak?

A férfiak fő preferenciája emellett, hogy a kiszemelt barátnő ne egy flörtölésre gyakran alkalmat adó foglalkozást tudjon magáénak, ebből is adódóan többségük kerülné a showbizniszben dolgozókat, a légiutas-kísérőket, s ugyanígy az idegenvezetőket is.


Mi kell a nőknek?

A nők körében a férfiak keresete számít leginkább, ők az önálló foglalkozásúakat és a mezőgazdaságban dolgozókat ítélték legkevésbé vonzónak. A kínai nők több mint 77 százaléka mondta azt, hogy a férfinak legalább kétszer többet kell keresnie, a férfiaknak pedig csupán egyharmada fogalmazott úgy, hogy elfogadhatónak tartja, ha a nő ugyanannyit vagy többet keress, mint ő.

Ki kezelje a pénzt otthon?
A férfiak egynegyede tartana titkos bankszámlát a házasság után is, ennél is magasabb az így gondolkodó nők aránya, csaknem 40 százalékuknak ez a terve. Arról, hogy ki kezelje a pénzügyeket a frigy után, erősen megoszlanak a vélemények: a nők több mint fele véli úgy, hogy férjüknek teljes egészében rájuk kellene bíznia a pénzügyek kezelését, miközben a férfiaknak csak 18 százaléka gondolja ugyanígy.

Az 1980 után születettek már házasodnának

A felmérésből az is kiderül: a 30-as éveik felé közeledő kínai fiatalok érzik leginkább a család és a társadalom nyomását a házasságot illetően. Az 1980 és 1985 között születettek akár eredeti elvárásaikból is feladnának, csak hogy házastársat találjanak, mindössze 30 százalékuk fogalmazott úgy, hogy hajlíthatatlanok maradnak a szülők elvárásai ellenére is.

A szinglik kifogásai

Az egyedül maradt nők csaknem fele fogalmazott úgy, hogy a környezetében tönkrement kapcsolatok, illetve saját rossz tapasztalatai miatt él egyedül. A szingli férfiak 30 százaléka azt vallotta, azért nincs felesége, mert nem tudja, hogyan kell bánni a nőkkel.

Több házasság és több válás

Kínában a polgári ügyek minisztériumának statisztikái szerint évről évre nő a házasulandók száma, amely 2011-ben 13 milliót tett ki, a házasságra lépőkénél ugyanakkor kétszer gyorsabban nő a válóperek száma: 2011-ben már 2,2 millió pár döntött úgy, hogy felbontja a frigyét, csaknem 10 százalékkal többen, mint a megelőző évben.

Szerencsi Ágnes
MTI
Sanghaj