A rák az egyik vezető halálok az egész világon. A WHO becslései szerint mintegy 84 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében, mivel nem részesülhetnek a betegség elleni kezelésekben.

Manapság alig van olyan család, mely rokoni vagy ismerősi körén keresztül ne szembesült volna rosszindulatú daganatos betegséggel. A nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) az Európában évente diagnosztizált 391 000 új tüdődaganatos megbetegedés 85%-át teszi ki, az NSCLC leggyakoribb típusa pedig a mirigyhámból kiinduló – u.n. adeno – carcinoma. Világszerte az összes adenocarcinoma körülbelül 20-30%-a hordoz hámsejtek által termelt megváltozott növekedési faktort (ún. EGFR mutációkat. EGFR = epidermális növekedési faktor).

 

A tüdőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés

„A betegség rossz prognózisa miatt Európában évente mintegy 340 000 halálesetet tulajdonítanak a tüdőrák következményének, amely ezáltal a daganatos halálozás leggyakoribb okaként szerepel. Hazánkban évente 10 ezer új tüdőrákost diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteg meghal” – közölte Dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus. „Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2011-ben a Nemzeti Rákregiszter szerint 11 947 új beteget diagnosztizáltak, ennek 44%-a adenocarcinoma.”

A tüdőrák a daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország világelső. A tüdőrákok 90 százalékáért a dohányzás felelős.

 

Évekkel ezelőtt a rákbetegséget egyenlőnek vették a közeli halál bekövetkeztével, ez a nézet mára már a közvéleményben is módosult. A rákbetegségek egy hányadát meg lehet gyógyítani, a túlélési mutatók pedig javultak. A célzott terápia egy új filozófia, mely átalakítja a kezelés logikáját. Az utóbbi években a jelátvitel gátlásával a kóros, féktelen sejtszaporodásra késztető parancsot szelektíven gátló vegyületek jelentek meg.  Az új szájon át szedhető gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése és így a várható túlélés megháromszorozódhat. A tüdőrák esetén minden, a hatékonyabb új kezelés irányába tett apró lépés rendkívül fontos, mivel a gyógyszerfejlesztések következtében a betegek jó életminőségben megélt túlélése jelentősen javul.

Boehringer Ingelheim