Elégedetlen önmagával, és azt képzeli, soha nem lesz boldog? A boldogság elérése tekintetében is figyelemre méltó megállapítás, hogy „lehet jobban is csinálni…”. Növelje esélyét a boldogságra azzal, hogy felfedezi, mi az, ami a „fékeket” jelenti benne. Végezze el a tesztet, majd nézze meg az eredményt!

1. Mit jelent az ön számára a boldogság?
A. Egy eszményképet, melyet szinte lehetetlen elérni.
B. Egy illúziót.
C. Olyasmit, amiért kár is tenni – mert vagy eljön magától, vagy sem.
D. Egy rejtélyt, melyet nem lehet megfejteni.

2. Melyik idézet illik leginkább önre?
A. „Alig értékeljük a boldogságot, amely hirtelen tör ránk – inkább szeretnénk lassan elérni azzal, hogy a tökéletességre törekszünk.”.  (Alain)
B.  „Keresitek a boldogságot, szegény bolondok? Haladjatok tovább az utatokon  – boldogságot sehol nem találtok.” (Louise Michel)
C.  „A boldogság elérésének legnagyobb akadálya az, amikor túl nagy boldogságra vágyunk – de semmit nem teszünk érte.” (Fontenelle)
D. „A férfiak boldogabbak lennének, ha kevesebbet beszélnénk nekik a boldogságról.” (Jacques Chardonne)

3. Milyen érzéseket ébreszt önben a következő mondat: „A boldogságon mindennap dolgozni kell…”?
A.  Túl bizonytalan, és kétséges, hogy valaha is elérjük – hiszen nem vagyunk tökéletesek.
B.  Túl múlékony: még ha sikerül is, biztosan tiszavirág-életű lesz.
C.  Túl fárasztó…
D.  Túl komplikált – ezért nem érzi fontosnak munkálkodni rajta.

4. Mi az, ami leginkább gátolja a boldogságát?
A. Hogy nem tudta valóra váltani minden tervét, mert azok nem sikerültek tökéletesen..
B. Hogy úgy érzi, hagyja elszállni, mert nem hisz benne.
C. Hogy úgy véli, nincs szerencséje…
D. Hogy nem tudja, miképp lehet elérni.

5. Mi készteti arra, hogy mégis megtalálja?
A.  „Dolgozom rajta…”
B.  „ Megpróbálok mégis hinni benne.”
C.  „Várom, hogy eljöjjön az én időm.”
D.  „Igyekszem megérteni, hogyan is működik… és akkor talán több késztetést is fogok érezni.”

6. Mi szimbolizálja önnek a boldogságot?
A.  Maga a tökély …
B.  Egy hullócsillag.
C.  Egy négylevelű lóhere.
D.  Egy kérdőjel.

Nézzük az eredményt!

  • Ha az „A” válaszai vannak többségben

A tökéletességre való törekvés az ön fő hibája

„Azon a napon leszek boldog, amikor minden tekintetben tökéletesnek érzem majd magam.”- ez lehet az ön jelmondata.  Erre aztán, ahelyett, hogy a maga javára fordítaná, és örülne annak, amije van, amit elért, minden erejével arra törekszik, hogy még sokkal jobban teljesítsen, mindenben jobb legyen. Pedig ez gátolhatja meg leginkább a boldogság elérésében.

A pszichológus tanácsa

Legyen elnézőbb, engedékenyebb saját magával szemben. Ahhoz, hogy boldogabb legyen, meg kell tanulnia, hogy elégedjék meg kevesebbel, és ne higgyen a tökéletességben. Még a legkisebb boldogság is számít, ezért nem szabad észrevétlen elmenni mellette! Az egészen kis dolgokban is megtalálhatja azt, ami örömöt okoz önnek.. A boldogság olyan, mint az arany: amikor keresik, sokkal gyakrabban találnak kis szemcséket, mint nagy aranyrögöket…

  • Ha a „B” válaszai vannak többségben

A pesszimizmusa akadályozza meg abban, hogy higgyen a boldogságban

„A boldogságot nem nekem találták ki.” – valószínűleg önnek ez a meggyőződése.
Emiatt saját előítéletei akadályozzák meg abban, hogy boldog legyen, és sokszor „le is blokkol”, ha annak küszöbén áll. Folyton aggódik az egzisztenciája miatt is, ami szintén gátja lehet a boldogságának. Mint sok szorongó, aggodalmaskodó ember, hajlamos arra, hogy elképzelje a legrosszabbat, és féljen attól, hogy elkerüli a boldogság. Amellett azt hiszi, hogy még szerencsétlenebb lesz azon a napon, amikor az, ha meg is jelenik, hirtelen elillan… Annak érdekében, hogy elkerülje az érzelmi „hőingadozásokat”, megelégszik a „stabil” morózussággal, rosszkedvvel. Nagy kár… Megszökni a boldogság elől egy nem szűnő félelem miatt nem igazán jó megoldás…

A pszichológus tanácsa

Tanulja meg inkább, hogy profitáljon abból, amit önnek kínál az élet, minden dramatizálás nélkül. Szedje fel, ha csak morzsák is jutnak önnek – itt vagy ott, az élet különböző területein –  a boldogságból! Ne tegye többé tönkre az életét, hanem építse fel a maga kis „boldogság-tőkéjét”, és gyümölcsöztesse. Tapasztalja majd, hogy más szemszögből fogja látni a világot.

  • Ha a „C” válaszai vannak többségben

Ön elfelejti művelni a boldogság kertjét…

Minél jobban keressük, annál kevésbé találjuk meg a boldogságot. Ezért ön úgy gondolja, hogy az ön számára a boldogságnak csak úgy „magától” kellene megérkeznie. Bizonyára ez az oka, hogy nem is nagyon dolgozik rajta. De ez csak a dolgok egyik aspektusa. Valójában nem szabad összekeverni a mindennapok, váratlan kis ajándékait a „felépített” boldogsággal, melyen azért mindenkinek munkálkodnia kell. Ez utóbbi egy szép kerthez hasonlatos. Még ha természetesnek is tűnik, sok figyelmet, munkát igényel. Ehhez hasonlóan, egy napon az ön erőfeszítéseinek is meglesz a gyümölcse. De először több gondot kell fordítania az önhöz közel állókra, a szabadidejére, a természetre, az otthonára… Mire vár még? Fogjon hozzá a munkához, melynek nyomán rátalálhat a boldogságra!

A pszichológus tanácsa

Minél aktívabb lesz a boldogsághoz vezető úton a mindennapokban, annál nagyobb esélye lesz annak elérésére. Hiszen a „kertet” művelni kell! És profitáljon minél többet a boldogság töredékeiből, mert az a végén hosszan tartó örömöt okozhat – még ha nem is reméli.

  • Ha a „D” válaszai vannak többségben

Nem tudja, miként fogjon hozzá…

Ön bizonyára azt gondolja magában: „Rendben van, meg kell találni a boldogságot, de hogyan?” Mint annyian mások, valószínűleg ön sem tudja, melyik végén fogja meg ennek a sajátos „munkának” a végét. Azaz jobban kellene figyelnie arra, hogy milyen erőfeszítések révén  építse fel a boldogságát. Talán az ön szülei sem tudták megmutatni a helyes utat… Az is lehet, hogy ön lehorgonyzott más értékek mellett: az anyagi javak, szakmai siker, hatalmi vágy stb. többet jelentettek önnek, mint a boldogság keresése a magánéletben. És emiatt végül eltévedt a boldogsághoz vezető úton… és nem tudja, hogyan térjen vissza rá.

A pszichológus tanácsa

Profitáljon többet korábbi tapasztalataiból! A boldogság kutatása, az elmélkedés róla évezredes múltra tekint vissza, és kétségtelenül az emberi élet egyik legszebb célkitűzése. Ha feladta, vegye hát Ön is komolyan ezt a célt, netán az újrakezdést – például nagy gondolkodók műveinek olvasása útján – annak érdekében, hogy ezt a „feladatát” élete középpontjába állítsa.

Galenus