Tél végére kritikus a magyarok D-vitamin-szintje

Az orvosok egészségügyi vészhelyzetnek tartják, hogy tél végére kritikus szintre csökken a lakosság D-vitamin-szintje. Pedig a D-vitaminra sok szervünknek szüksége van, s hiánya megkönnyíti például az influenza megtelepedését és a depresszió kialakulását is elősegítheti.

A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség kialakulásában is, mint a rák vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség. A „napfényvitamin” hiánya hozzájárul az influenza terjedéséhez, de még a téli depressziónkhoz is. A D-vitamin-hiány az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon, ezért orvosok indítanak kampányt a lakosság felvilágosításáért.

 

Miért fontos a téli vitamin-és ásványianyag pótlás

Egyre többet tudunk arról, milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolnunk télen, hogy februárra ne merüljön ki teljesen a szervezetünk. Felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben még a kutatások is csak most kezdik felismerni, milyen drámai a magyar lakosság D-vitamin hiánya a téli hónapokban, különösen a kisgyermekeknél, és ennek milyen súlyos, és kiterjedt következményei lehetnek. A „napfényvitamin“ hatása az egyik legösszetettebb az emberi szervezetben. Nem csak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

“Napfényvitamint” az influenza ellen

 

A kiterjedt hatás nem is olyan meglepő, ha számításba vesszük, hogy a napfény az élet alapfeltétele, a napfény hatására az emberi szervezetben termelődő „D-vitaminnak” nevezett anyag pedig valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára hat közvetlenül. Így különösen drámai, hogy a magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá. Így februárra a lakosság legalább kétharmada vitaminhiányos lesz, megágyazva ezzel a vírusok terjedésének, sőt, a téli depressziónak is.

Orvosok kampányolnak a D-vitamin pótlásért

Már tavaly 14 orvosi szervezet fogott össze azért, hogy az orvosi szakmán belül felhívják a figyelmet a D-vitamin-pótlás fontosságára. A Magyar Prevenciós Orvos Társaság most azért indít kampányt, hogy a lakosság figyelmét is felhívják a D-vitamin pótlására.

Dr. Takács István, a társaság elnöke elmondta: ezen az éghajlaton ősztől tavaszig a napfény eleve nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon a nullához közelít. Tény ugyanakkor az is, hogy a tőlünk délebbre lévő országok lakosságának is legalább 60 százaléka érintett a problémában, a modern életmód miatt. A D-vitamin-hiány tehát globálisan egészségügyi probléma, Magyarországon pedig különösen az.

A D-vitamin pótlása mesterségesen

Az egészséges D-vitaminszint télen a vitamin mesterséges pótlása nélkül gyakorlatilag elérhetetlen. Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez. A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen.

A tavaly létrejött D-vitamin konszenzus, amelyet akkor 14 orvos társaság is aláírt, arra a végső megállapításra jutott, hogy a magyarok halandóságát 7-10 százalékkal, átlagéletkorát 2-3 évvel javíthatná a D-vitamin-szint jelentős emelése.

Unio Media