Gyógyszertári gyógyszerkészítés – Magisztrális gyógyszerek

0
10260

Prof. dr. Erős István, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának egykori dékánja és a Gyógyszertechnológia Intézet volt igazgatója elmagyarázza, hogy mik azok a magisztrális gyógyszerek, és miért előnyös kifejezetten az adott betegnek való egyedi elkészítésük.

A XIX. század végéig, a XX. század első évtizedéig a gyógyszerek kizárólag a gyógyszertárakban készültek. Az orvos felírta a receptre, hogy melyik komponensből mennyi szükséges a betegnek, és a gyógyszerész ezekből milyen gyógyszerformát készítsen. A legjellemzőbb gyógyszerformák az alábbiak voltak: oldatok (ezeket a betegek „kanalas” orvosságnak nevezték), cseppek, porok, pilulák, kenőcsök, végbélkúpok, teakeverékek.

A gyógyszeripar megjelenésével a gyógyszertárakban található gyógyszerkincs fokozatosan átalakult, egyre inkább az iparban előállított gyógyszereket írták az orvosok a betegeknek, és a gyógyszertári gyógyszerkészítés fokozatosan háttérbe szorult. Háttérbe szorult, de nem tűnt el. A fennmaradás alapvető oka, hogy számos előnnyel rendelkezik. Ezekről az előnyökről lesz szó a következőkben.

A magisztrális készítmények fogalma

A gyógyszertárakban – az előállítás helyét tekintve – kétféle gyógyszer található:

1. gyógyszergyárakban előállított készítmények (ezek az ún. törzskönyvezett vagy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyári készítmények,

2. a gyógyszertárban készített gyógyszerek. Ezeket a szakma magisztrális vagy recepturai készítményeknek nevezi.

Ezek mellett találhatók más készítmények is, pl. étrend-kiegészítők, tápszerek, sebészeti kötözőszerek, szérumok és oltóanyagok. Ezekkel most nem foglalkozunk.

A magister latin szó, mestert, tudóst, tanárt jelent, a magisztrális készítmény pedig olyan gyógyszer, amelyet az orvos előirata alapján állít össze és készít el a gyógyszerész. Általában több komponensből, összetevőből állnak ezek a készítmények, a hatóanyagok mellett különböző, ún. segédanyagokat (vivőanyagokat, ízjavító komponenseket és tartósítószereket) is tartalmazhatnak.

A magisztrális készítmények előnyei

Köztudott, hogy az ipari előállítás sokkal gazdaságosabb, mint a kis tételekben történő gyártás. Akkor miért maradt mégis életben a kis tételű, egyetlen betegnek rendelt gyógyszergyártás? Az ok a magisztrális gyógyszerkészítés előnyeiben keresendő.

 

Első és legfontosabb előny, hogy a magisztrális készítményekkel egyénre szabott terápia valósítható meg.

 

Adott betegséget nem lehet azonos gyógyszeradaggal kezelni, más dózist igényel még két azonos korú, de különböző testsúlyú beteg is. Nem beszélve az egyéni érzékenységről, a mellékhatások különbözőségéről vagy a hozzászokás ártalmairól. Főként gyermekek esetében van nagy szükség arra, hogy az orvos a rendelt adagot egyénre szabottan határozza meg. Ez magisztrális készítményekkel ideálisan megvalósítható, gyári készítményekkel csak ritkán, mert ritkán van adott hatóanyagból több, különböző hatáserősségű készítmény. A tabletta felezése nem megoldás, a filmbevonatú tablettákat pedig káros szétvágni.

 

A gyári készítmények a gyártás után hosszabb idő elteltével kerülnek a beteghez, a magisztrális gyógyszer pedig rendeléskor készül. Számos olyan hatóanyag ismeretes, amely gyorsan bomlik pl. fény, nedvesség vagy hőmérséklet hatására. A bomlás csökkenti a gyógyszer hatását, sőt a keletkezett bomlástermékek ártalmasak is lehetnek. Olyan molekulákból, melyek bomláskészsége nagy, nem készíthető gyári készítmény, magisztrális készítmény viszont igen. Ezt a beteg néhány nap alatt felhasználja, mielőtt jelentékeny bomlás bekövetkezne. Tehát a készítmények stabilitása is indokolja a magisztrális gyógyszerkészítést. Főként a szemészetben használnak olyan hatóanyagokat, amelyek viszonylag gyorsan bomlanak. Ezért mindig figyelmesen el kell olvasni a gyógyszer csomagolásán, hogy meddig használható fel.

 

Lejárt gyógyszereket ne használjuk, hanem semmisítsük meg!


A magisztrális készítmények esetében lehetőség van a kellemetlen keserű, sós íz, csípős érzés elfedésére, megfelelő korrigens segédanyaggal. Ennek főként kisgyermekeknél van jelentősége, és a magisztrális gyógyszerkészítés ezt is nyújtja.

 

Végül, de nem utolsósorban van különbség a magisztrális készítmények és a gyári gyógyszerek árában is. Pl. egy köhögéscsillapító, váladékoldó magisztrális készítmény, az Infusum ipecacuanhae egy adagja (200 g) 405 Ft-ba kerül. Egy hasonló hatású gyári készítmény pedig közel 2000 Ft. A jelentékeny árkülönbség a legnagyobb gyógyszerfogyasztó réteg, a kisnyugdíjasok esetében nem lehet közömbös!

 

Az elmúlt években jelentősen fejlődött a patikai magisztrális gyógyszerkészítés technológiai színvonala. Számos praktikus kisgép, eszköz áll a recepturai munka rendelkezésére. A gyógyszertárak belső ellenőrzési rendszere és az ÁNTSZ tiszti gyógyszerészeinek ellenőrző tevékenysége pedig a gyógyszerkészítés minőségbiztosítását szolgálja.(-)

Prof. dr. Erős István
kandidátus