A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag nyakánál elhelyezkedő gesztenye alakú mirigy. Váladéka az ondófolyadékhoz keveredve táplálja, védi a hímivarsejteket. A prosztata betegségei számos férfi életét keserítik meg.

Prosztata-gyulladás és prosztatarák

 

Prosztata gyulladás (prostatitis)

Az akut prosztata-gyulladást bakteriális fertőzés okozza, a baktérium gyakran szexuális úton kerül a prosztatába. Tüneti a fájdalmas, gyakori vizelés, előfordul, hogy az ülés is fájdalmas, vagy kényelmetlen. A vizeletben baktérium, genny található, kezelése pedig antibiotikummal történik.

  • idült prosztata-gyulladás

Az idült prosztata-gyulladás lassan, alattomosan kifejlődő betegég. Sok esetben ugyanis az akut fertőzés tünetmentesen lezajlik – azok a fertőzések, amelyek nőknél a hüvelyváladék termelődésének növekedését (“folyást”) okoznak, a férfiaknál gyakran nem, vagy alig okoznak panaszt. Ilyenkor persze nem kerül sor kezelésre, és évek alatt krónikus prosztata-gyulladás alakul ki.

  • a prosztata-gyulladás tünetei

A panaszok általában nem súlyosak. A beteg enyhe alhasi fájdalmakról panaszkodik, esetleg húgycsőégés, váladékozás jelentkezik. Az apró panaszok a beteget idegessé teszik, s a nemi élet területén előbb-utóbb problémák jelentkezhetnek. Máskor súlyosabbak a panaszok: fájdalmas gyakori vizelés, derékfájás, fájdalom a gátizomban a hímvessző és a herék mögötti területen vagy akár a comb belső oldalán. Előfordul, hogy a fájdalom magömléskor jelentkezik, ami merevedési zavarhoz, a nem vágy csökkenéshez is vezethet. A vizeletben általában ilyenkor is kimutatható a baktérium, de az is lehet, hogy már csak a gyulladás tüneteit lehet felfedezni.

  • ha nem baktérium okozza a gyulladást

Úgynevezett nem baktérium okozta prosztata gyulladásról akkor beszélünk, ha sem baktérium, sem genny nincs a vizeletben. A tünetek hol megszűnnek, hol újra fellángolnak, és megkeserítik a férfi életét. Az ok ilyenkor nem fertőzés, hanem a kismedencei izmok feszülése, amit legtöbbször a túlzott krónikus stressz okoz.

Kezelés: hosszan (6-12 héten át) tartó antibiotikus kezelés, izomlazítók, gyulladás-csökkentők. Gyakran segít a prosztata masszázs. Szükség van ún. prosztata-kímélő életmódra is: kevés ülés, sok mozgás, a fűszeres ételek és alkohol fogyasztásának kerülése. Speciális tornagyakorlatok – a kismedencei izomzat lazítása ill. nyújtása segíthet a panaszok enyhítésében.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (benignus prostata hyperplasia, BPH)

A benignus prosztata hyperplasia (BPH) a férfiak leggyakoribb jóindulatú (nem rákos) tumora. Szövettani vizsgálattal a 60 év körüli férfiak több mint felében, 85 év felettiek csaknem 100%-ában kimutatható. Panaszokat ritkábban okoz, de 50 év felett a férfiak negyede, 70 év felett a fele panaszkodik arról, hogy a vizelete lassabban, erőtlenebbül csordogál.

  • mit tapasztal a beteg?

Oka nem teljesen tisztázott, feltehetően a hormonegyensúly megbomlása játszik szerepet a betegség kialakulásában, de szerepe van a genetikus hajlamnak is. Tünetei fokozatosan alakulnak ki: A beteg eleinte csak azt veszi észre, hogy vizelete nehezebben indul, vékonyabb sugárban csordogál, később a vizeletürítés egyre gyakoribbá válik nappal is, de főleg éjszaka, ami többször megzavarja az idősödő férfi álmát. A betegség előrehaladásával a panaszok súlyosbodnak. Hirtelen sürgető, parancsoló vizelési inger jelentkezik, s a beteg a vizeletürítés után sem érzi üresnek hólyagját. Mindehhez gyakran társulnak gyulladásos tünetek: fájdalmas, égető érzés vizeléskor, sőt attól függetlenül is a hólyagtájon az alhasban. Legsúlyosabb esetben a vizelet elakad, s a beteg katéterezésre és műtétre szorul.

  • kezelési lehetőségek

A betegek általában meglehetősen későn fordulnak panaszaikkal orvoshoz, rendszerint akkor, amikor a betegség már igen előrehaladott stádiumban van. Ennek oka egyfajta szégyenlősség, férfiszemérem, másrészt az a téves feltételezés, hogy a betegség a hanyatló férfiasság jele. Pedig ma már több olyan – akár természetes, növényi hatóanyagú – készítmény is rendelkezésre áll, melynek segítségével a panaszok mérsékelhetők, a folyamat lassítható, s ezáltal a műtétet késleltetni, sőt talán elkerülni is lehet. A kezelést azonban minél korábban kell elkezdeni.

Amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalan, vagy már nem elegendő akkor műtéti kezelés szükséges. A mai modern műtéti technikák segítségével a betegség még 80 éves kor felett is eredményesen operálható. A leggyakoribb műtéti megoldás a prosztata húgycsövön keresztüli kimetszése (transuretrális resectió, TUR).

Prosztatarák

A prosztatarák viszonylag gyakori betegség, de a rákos megbetegedések között jóindulatúnak számít. Francois Mitterand hosszú évekig látta el Franciaország elnöki teendőit, miközben prosztatarák miatt kezelték. A nyugati sajtóban már a 80-as évek elején jelentek meg cikkek Nicole Ceucescu betegségéről, s – mint tudjuk – végül mégsem a prosztatarák okozta halálát. A mai fejlett műtéti technikák, ill. gyógyszeres kezelés mellett pedig az idejekorán felfedezett betegség igen jól gyógyítható.

  • a korai felismerés életet ment

Akkor mivel magyarázható, hogy a prosztatarák mégis a férfiak körében a második-harmadik leggyakoribb halálok? Az, hogy a korai stádiumban – amikor a rák még nem haladja meg a szerv határát, nem terjedt rá a környezetére, és nem ad távoli áttéteket a betegség teljesen tünetmentes, nem okoz panaszokat, vagyis csak szűrővizsgálattal fedezhető fel. A nők jelentős része ma már rendszeresen jár nőgyógyászati rákszűrésre, de a férfiak körében sajnos ritka, aki panaszmentesen, kizárólag szűrővizsgálat miatt fordul urológushoz. A szűrés utológiai tapintásos és ultrahang vizsgálatból, és vérvételből áll, aminek során egy – a prosztatarákra jellemző – tumor jelző anyagot (PSA) mutatnak ki.

  • diagnózis után

A betegség kezelésére több módszer áll rendelkezésre, amelyeket a szövettani vizsgálat eredményétől függően – használhatják önállóan, vagy kombinációban is. Bizonyos esetekben, főleg idősebb korban szóba jöhet a várakozás, szigorú ellenőrzéssel, terápia nélkül.

A műtéti kezeléssel (radikális prostatovesiculectomia) korai stádiumban 90-95 %-ban teljes gyógyulást lehet elérni! A sugárkezelés, hormonkezelés, illetve kemoterápia esélyei szerényebbek, de ezek kominációjával is jó eredményt lehet elérni.

Dr.Valló Ágnes

belgyógyász

 

Krónikus prosztatagyulladásban negatív baktériumtenyészet esetén eredményesen alkalmazható a bizonyítottan több támadásponton ható, rozspollen kivonatot tartalmazó Pollstimol-Cernil tabletta. A gyógyszer gyulladás-, ödéma-csökkentő és a vizelési panaszokat javító hatására irányuló vizsgálatok a panaszok hamar észrevehető javulását igazolták.

Szponzorált cikk