A DJ szupersztár Bob Sinclair és a Grand Slam győztes teniszező, Victoria Azarenka vezetésével számos híresség fog össze az Európai Bizottsággal, hogy első alkalommal ünnepeljék meg „A volt dohányosok napját”.

 

 

Az EU valamennyi országában rendezvényekkel ünneplik a mai napon az első volt dohányosok napját, az EB „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányának kezdeményezését, amely egyben az első olyan nemzetközi nevezetes nap, amely a volt dohányosok teljesítményét ismeri el. A volt dohányosokból – így a leszokást segítő ingyenes online eszközre, az iCoach-ra regisztráló 400 000 jelentkezőből – példakép válhat, és hatásukra remélhetőleg további ezrek döntenek úgy, hogy felhagynak káros szenvedélyükkel.

 

Az élet nagy csatája: harc a dohányzás abbahagyásáért

Sinclair és Azarenka számos más európai hírességgel fogtak össze, hogy együtt méltassák azokat, akik megnyerték életük egyik legfontosabb csatáját – azaz leszoktak a dohányzásról. A rendezvényekhez az Európai Tüdő Alapítvány, az Oktatás az Egészségért és más egészségügyi szervezetek, jótékonysági szervezetek és vezető munkaadók is csatlakoztak. A volt dohányosok napja remélhetőleg megmutatja a még mindig dohányzóknak, hogy a volt dohányosok életében olyan minőségi elemek vannak, amelyekért érdemes küzdeni.

Tonio Borg európai egészségügyi biztos Brüsszelben, a Parc du Cinquentenaire nyilvános rendezvényén a következőképpen nyilatkozott: „Gratulálok valamennyi volt dohányosnak! Ők a dohányfüggőség elleni harc igazi hősei, akik másoknak is erőt adhatnak. Örömmel látom, hogy mennyien választották a füstmentes életet, és bízom abban, hogy sokan követik a példájukat.”

A nyilvános eseményt elsősorban a volt dohányosoknak rendezték, akik Brüsszelben találkozhattak a világhírű DJ-vel, Bob Sinclairrel, aki a nap alkalmából 1 000 ingyenes letöltési lehetőséget adományozott új dalához, a „Summer Moonlight” című slágerhez.

Bob Sinclair is segít

A rendezvényen felszólaló zenész elmondta, hogy azért csatlakozott a kampányhoz, mert éveken keresztül klubokban dolgozott, és nagyra értékeli a füstmentes környezet előnyeit. Így beszélt a motivációjáról: „Most, hogy a dohányzás a legtöbb klubban tilos, a környezet sokkal elviselhetőbb a tömeg számára és számomra is – jobban látok, a ruháim nem lesznek füstszagúak, és tudom, hogy az egészségem sem romlik a passzív dohányzás miatt. A volt dohányosoknak több pénzük marad, egészségesebbek, jobb az életminőségük, és nincs kellemetlen szaguk. Ha valaki leszokik, tudatos döntést hoz, és ezzel az életet és a sikert választja. Ma ezért ünnepelünk.”

 

A kampány célja és az iCoach

A 2011-ben indított „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány az EB egyik legfontosabb kampánya, amelynek célja, hogy tegyen valamit az évi 700 000 megelőzhető haláleset ellen, amelyek Európában a dohányzáshoz köthetők.  A főként a 25-34 éves korosztályból kikerülő 28 millió uniós dohányost megcélzó kampány nem a dohányzás veszélyeit ismételgeti, hanem a leszokás előnyeire helyezi a hangsúlyt. A kampány ingyenes online eszköze, a tudományos módszereket is felvonultató iCoach az unió 22 nyelvén érhető el.

A magyarországi iCoach-regisztrációk száma megközelítette a 13 ezret, s ez a 10. legmagasabb regisztrációs szám a 27 EU-tagország közül. Az aktuális statisztikai adatok szerint a magyarországi iCoach felhasználók között a leszokási arány közel 40%.

„A Volt Dohányosok Megállíthatatlanok” kampány egy nagyon sikeres kezdeményezés, amelynek szervezetünk is részese volt a magyarországi rendezvényeken való aktív részvétellel, szűrővizsgálatokkal és tanácsadással. Az iCoach Európa szerte 400 ezres és itthon közel 13 ezres regisztrált felhasználói tábora is bizonyítja, hogy a dohányosok jelentős része meg tudja győzni magát arról, hogy a nem dohányos lét nagyon sok pozitívummal jár, és leszokjon a cigiről. Részükről igény és nyitottság mutatkozik a motiváló, pozitív kicsengésű, hatékony leszokást támogató eszközökre, amelyek könnyebbé teszik a leszokást, illetve hogy ne gyújtsanak rá újra. Nagy segítség lenne, ha minél több ilyen kampány indulna a jövőben is!”– mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke, a kampány magyarországi civilszervezet-partnere.

A volt dohányosok napjával remélhetőleg egy új hagyomány alakul ki: az, hogy elismerést kapjanak a volt dohányosok és azok, akik az egészséges életet választják.

Heller Consulting