Veszélyben a női szívek

0
933

A nők 55 százalékának szív- és érrendszeri betegség okozza a halálát, ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre. Holott, ha a fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié. A dohányzó nőknél pedig sokkal súlyosabb érszűkület alakul ki, mint az erősebbik nemnél. Többek között erről is szó lesz a vasárnap a Szívünk Napján a Városligetben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 53 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 47 %-ban felelősek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében együttesen. Szinte nincs olyan család, ahol ne gyászolnának egy nagymamát, édesanyát, közeli hozzátartozót, testvért emiatt. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mivel a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal, megfelelő odafigyeléssel mintegy 80%-ban megelőzhetőek lennének.

A menedzser betegség nem csak a férfiak kórja

Dr. Kiss Róbert Gábor a Magyar Kardiológusok Társaságának/MKT/ elnöke, mint mondta sajátos emancipáció zajlott le a szív- és érrendszeri betegségek terén. Való igaz, hogy nagyon sokáig a férfiak kórjának hitték a menedzser – és az életmódbetegséget, azonban ez már a nőket is utolérte.

A „stresszölő” pótcselekvések nem segítenek

Ők azok, akik egyre többet vállalnak magukra. Nem csak a háztartás ügyes bajos gondjait intézik, hanem számtalan stresszhatásnak vannak kitéve, mind a munkahelyükön, mind otthon.  Ezt a feszültséget pedig olyan „stresszölő” eszközökkel próbálják enyhíteni mint a falánkság vagy  a dohányzás, amely rövidtávon segít, azonban hosszú távon tönkreteszi a szervezetüket. – tette hozzá az professzor.

 

Már a 45 éves nők is veszélyben vannak

Való igaz, hogy a hormonok védő szerepének köszönhetően a nőknél a betegség eddig sokkal későbbi életkorban jelentkezett, mint a férfiaknál. Ez azonban megváltozott az utóbbi években, hiszen a hölgyek körében már nem ritka, hogy valaki 45 éves korban kap szívinfarktust. Ugyanakkor azoknál a férfiaknál, akik a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak, azoknál ez korábban, akár 35 éves kor körül is előfordulhat. Az a javulás, amely a férfiak keringési betegségének kezelésében bekövetkezett, az a nők esetében már nem igaz. Ennek oka, hogy jóval kisebb figyelem irányul a női keringési betegségekre.

A nőknél változatosabbak a tünetek

Nem szabad elfelejteni, ha már jelentkeznek a tünetek, az már komoly bajt sejtet, hiszen a keringési betegségek hosszú lefolyásúak, lassan alakulnak ki, akár 10-20 évig is eltarthatnak, mire panaszt okoznak.  A nők szívinfarktusa sokkal többször jelentkezik a férfiakétól eltérő panaszokkal. A nőknél a mellkasi fájdalom sokszor eltér a szokottól. Lehet görcsös, tompa, nyomó, de szorító is. Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve tévesen gyomor vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.

Egy biztos, bármilyen, szokatlan mellkasi fájdalmat észlelnek, ne hezitáljanak, azonnal hívják a mentőt, hisz minden perc számít.

Változtassunk az életmódunkon

Mint az MKT elnöke hangsúlyozta nagyon fontos, hogy a nők szívének veszélyezettsége beépüljön a köztudatba, ugyanakkor a betegség megelőzésének szempontjai folyamatosan érvényesüljenek.

Nem kell mást tenni, mint élni az életmódváltás lehetőségével, oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra, fel kell hagyni a mozgásszegény életmóddal, búcsút kell inteni a dohányzásnak, és rendszeresen részt kell venni a szűrővizsgálatokon.

 

Megfelelő életmóddal a halál ellen

  • Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás ugyanis az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek.
  • Kerülje a passzív dohányzást, mások füstje is árt a szívének.
  • Járjon rendszeresen egészségügyi szűrésre. A rendszeres vérnyomás-, koleszterin-és vércukormérés nagyon fontos, hiszen így még időben kiderülhetnek a problémák
  • Táplálkozzon szívbarát módon! A telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, növényi olajokat tartalmazó étrend segít alacsonyan tartani a koleszterinszintjét
  • Mozogjon rendszeresen! Akár napi 30 perc rendszeres testmozgás is hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez

 

Pirosban a nőkért Oroszlán Szonjával, Radics Gigivel és Volf Katival

A rendezvényen megjelenik a Pirosban a Nőkért mozgalom is, ugyanakkor a színpadon  hallható lesz a Szív dala Oroszlán Szonja, Raics Gigi és Volf Kati telőadásában. A produkció  a szívről szól, nekünk mindannyiunknak, de különösen a nőknek.  A három elismert művésznő szívesen csatlakozott támogatóként az aktivitáshoz, hiszen mindhárman érintettek. A dalhoz videoklip is készült, amelyben mindhárom énekesnő piros ruhában jelenik meg. A piros ruha ugyanis az a jelkép, amely itthon és világszerte összeköti a PaN mozgalom tagjait.

Jöjjön ki a Városligetbe!

Tegye meg az első lépést szíve egészsége érdekében és jöjjön ki szeptember 29-én a Városligetbe a Szívünk Napjára, ahol többek között megtudhatják, hogy a hölgyek szívét milyen egészségügyi kockázatok fenyegetik valamint, mit kell tenniük annak érdekében, hogy minél tovább doboghasson a szívük a családjukért és valamennyiünkért.

DiamondAgency