Ha gombásodik a lába

0
992

Ha itt a nyár, biztos, hogy több fórum is foglalkozik a körmökön előforduló betegségekkel. Ezek között kiemelkedő helyet foglal el a körömgomba, amely hazánkban sajnos népbetegségnek számít. Bár a tüneteket télen, tavasszal is észreveszik az érintettek, gyakori, hogy csak akkor fordulnak segítségért szakemberhez, amikor lekerül a zokni és a cipő.

Ahol szeretnek a gobmák

A betegséget előidéző gombák olyan kórokozók, amelyek környezetünkben mindenütt jelen vannak, de különösen a meleg, nedves, sötét helyeket kedvelik. Nyáron, kánikulában az izzadás, a zárt cipő, a rosszul szellőző műszálas zokni viselése kedvez a gombák megtelepedésének és szaporodásának, a strandok, fürdők vize pedig – különösen a meleg víz – a terjedést segíti.

 

„Mokaszin” tünetnek és „atlétaláb”Közös zuhanyzóból, egymás után használt törölközőről is átterjedhet a lábgomba, körömgomba, amely azután jó táptalajra talál a zárt, rosszul szellőző cipőkbe bújtatott, esetleg izzadó lábakon

Közös zuhanyzóból, egymás után használt törölközőről is átterjedhet a lábgomba, körömgomba, amely azután jó táptalajra talál a zárt, rosszul szellőző cipőkbe bújtatott, esetleg izzadó lábakon.

Különösen nehéz lebeszélni a tizenéves fiúkat a rendszeres edzőcipő viselésről. Ilyen esetben, ill. gyakran sportolók lábán, vörös, hámló, viszkető területeket látunk, eleinte csak a lábujjak között, majd a lábhátra, talpra is ráterjedve. Néha a beteg terület a cipő vonalának megfelelő, ezért ezt „mokaszin” tünetnek nevezik, de említik „atlétaláb” néven is.

A köröm is fertőződhet

Ha a fertőzés hosszabb ideig fennáll, szinte törvényszerű, hogy a körmök is érintettek lesznek. A kórokozótól függően a köröm szabad széle felől, oldaláról vagy a körömágy felől indulhat a fertőzés. Ilyenkor a körömlemez megvastagszik, sárgásan-barnásan elszíneződik, alóla törmelékes massza kaparható ki. Ez a kaparék alkalmas arra, hogy belőle szükség esetén tenyésztést végezzünk, és indentifikáljuk a kórokozót, ami lehet fonalas, sarjadzó vagy penészgomba. A kis területet érintő fertőzés kitartó, hónapokon át folytatott kezeléssel erre alkalmas körömlakkal vagy más, külsőleg használatos készítménnyel is megszüntethető, de a körömlemez nagy részét vagy teljes egészét érintő gombásodás gyógyításához, az esetleges szövődmények elkerüléséhez általában szájon át szedhető gyógyszerre van szükség. Ilyenkor ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni.

Dr Vass Ilona

bőrgyógyász