Íme a nyári „lábápolási és csinosítási program” hét lényegesebb pontja, amelyek ajánlásait érdemes betartani.

 

Bőrradírozás

 

Elengedhetetlenül fontos a bőrradírozás (ha szőrtelenítjük a lábunkat, akkor előtte), mely lehetővé teszi, hogy bőrünk megszabaduljon az elhalt hámsejtektől, a benőtt szőrszálaktól, és a bőrön lévő kisebb tökéletlenségektől. Választhatunk szemcsés (só-, cukoralapú) bőrradírokat, hámlasztó hatású tusgélt vagy viaszos állagú enzimatikus bőrradírt. Ne feledkezzünk meg a radírozó hatású hidratálókészítményekről sem, amelyek mindennap alkalmazhatók, míg a szemcsés típusúak hetente egyszer. De ha már régóta nem végeztünk bőrradírozást, az ideális az, hogy a rendszeres használat előtt tegyünk próbát olyan „érdes” területen, mint a sarok vagy a könyök.

Epilálás

 

A lézeres vagy a lézer- és fénybázisú (fényimpulzuson alapuló) szőrtelenítésre csak akkor szabad gondolni, amikor még nem kapott színt a bőrünk, egyáltalán nem barnult le. Válasszuk a viaszos szőrtelenítést, ha már hónapok óta nem epiláltunk. A legjobb kozmetikussal végeztetni – lágy és szép lesz a lábbőrünk legalább három hétig. Ha viszont házilag alkalmazzuk a viaszos epilálást,  a viaszt addig hevítsük, míg folyékonnyá nem válik (melegíthetjük mikróban), mert ha felforrósítjuk, égési sérüléseket okozhat. Megoldás lehet még az elektromos epilálókészülék, amely kitépi a szőrszálakat (kissé fájdalmas), de a hatás 3-4 hétig tart. Kevésbé hatékony, régóta ismert eljárás a szőrtelenítő krém vagy a borotva használata, de ezt a legtöbb esetben 3-4 naponta meg kell ismételni.

Hidratálás

Ha hajlamos a bőrünk a kiszáradásra, mindennap hidratálni kell jó minőségű hidratálókészítménnyel, hogy a felhám puha és ragyogó legyen. Kettős hatást érünk el, ha nem elégszünk meg azzal, hogy a bőr csak beszívja a vizet és a lipideket, hanem a krémet körkörös mozdulatokka bele is masszírozzuk a bőrbe. A lábfejtől kezdődőden haladjunk: ez élénkíti a láb mikrokeringését és enyhíti a narancsbőr tüneteit. A hidratáló krémek összetevői – pl. glicerin, növényi olajok, méhviasz, lanolin –  táplálják is a bőrt. Textúrájuk többféle lehet, hidratáló tej, balzsam vagy olaj formájában kaphatók. A hidratálás kiegészítéseként frissítővízzel is ápolhatjuk a láb bőrét.

Önbarnítás

 

Észrevettük, hogy csinosabb a láb, ha enyhén napbarnított? lAmennyiben nem áll módunkban napoztatni, használjunk önbarnító krémet, sprayt vagy habot, illetve színezőgélt is választhatunk, mely szép mézszínt ad a bőrnek. A textúrát illetően nagy a választék az önbarnító tejek és a habok között – utóbbit könnyebb használni. Félünk, hogy foltos lesz a bőrünk az önbarnítótól, nem vagyunk még rutinosak a használatában? Akkor maradjunk a színezőgélnél, mert finoman barnít, és könnyen lemosható az esti tusolás során.

Bőrfeszesítés

 

A koffeines bőrfeszesítő testápolókkal a láb bőrét finomíthatjuk, formáját szebbé tehetjük. Naponta történő használat mellett ezek a készítmények kisimítják, egyenletesebbé teszik a bőrfelületet, a lábnak harmonikusabb sziluettet adnak. Egyes készítmények összetett hatásúak (pl. azok, amelyek borostyánkivonatot tartalmaznak), és a vízvisszatartással szemben is felveszik a harcot. Feszesebbé, rugalmasabbá teszik még a bőrt az algakivonatot vagy szilíciumszármazékot tartalmazó krémek, melyeket jól be kell masszírozni a bőrbe. Nem szükséges hosszú időt szentelni a bőrápolás ezen fázisának – elég naponta kevesebb mennyiséget felvinni a lábra, nagy, simító mozdulatokkal lentről kezdve, a combok felé haladva, körkörösen ujjainkkal a bőrbe masszírozva. Végül a combok oldalát félig ökölbe szorított kézzel többször paskoljuk meg.

Izmosítás

 

Olyan sporttevékenységet válasszunk, amely nyújtja az izmokat, ahelyett, hogy gyarapítaná a tömegüket. A kitartó kerékpározás pl. erősíti a lábikrát és a combot. A gyaloglás viszont egyszerű és hatékony fizikai aktivitás ebből a célból, feltéve, ha legalább 30 percet igénybe vesz naponta. Ha időnk engedi, és az időjárás is kedvező, ehhez jó megoldás lehet az is, hogyha egész évben próbáljuk ritkábban használni az autónkat vagy a járműveket, és gyalog megtenni racionálisnak ítélt távolságokat. De ajánlható még a stretching, a jóga, a Pilates, a korlát melletti gyakorlás, mely mind nyújtja az izmokat.

Könnyítsünk a lábon!

 

Nehézláb-érzés, lábfájás esetén használjunk gyógynövénytartalmú (pl. vadgesztenye-kivonatot tartalmazó) krémeket vagy zseléket. Emellett persze életmódunkon is változtassunk, amennyire módunkban áll. Ha lehet, kerüljük az egész napos ülőmunkát, különösen keresztbe tett lábbal! Váltogassuk az ülő és álló testhelyzetet, amikor pl. rövid szünetet tartunk a munkában, telefonálunk, vagy kisebb gyűlésen vagyunk. Az a kis „séta” is jót tesz a lábnak, ha rendszeresen felállunk, és átmegyünk a kollégánkhoz, ha meg akarunk beszélni vele valamit, ahelyett, hogy e-maileket küldenénk neki. Munka után, a nap végén pedig érdemes hideg vízzel lezuhanyozni a lábunkat, alulról felfelé haladva – jót tesz a keringésnek, és az esetleges nehézláb-érzés is enyhíti.

[Forrás: Galenus]