Ha unja már a banánt – 1.rész

0
1273

Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon. Vegyünk most górcső alá néhányat, a legnépszerűbb – nálunk is kapható – egzotikus gyümölcsök közül.

Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása – némi éves ingadozással – nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A KSH legutolsó, 2011-es adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm. Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságszámba ment, amikor a zöldségesnél hosszas sorban állást követően az ember bevásárlószatyrába banán került.

 

Tudta-e, hogy

  • napi legalább 400 g gyümölcs és zöldség fogyasztása javasolt.
  • az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2009.) adatai alapján a felnőttek fele 400 grammnál kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt naponta.
  • a déligyümölcsök fogyasztása nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki.
  • a mangó vásárlásakor a szín nem mérvadó.
  • a grépfrút számos gyógyszer metabolizmusát gátolja.
  • a nyers ananász illetve annak leve húspuhítóként is kitűnő.
  • a kakiszilva, másnéven datolyaszilva, hazánkban is megterem.

Az általunk összeállított gyümölcskosárba az alábbi hét ismert és még kevésbé ismert egzotikus gyümölcs került: az avokádóról és a csillaggyümölcsről cikkünk 1. részében; az ananászról, a licsirő, a grépfrútról, a mangóról és a kakiszilváról írásunk 2. részében olvahatnak.

Avokádó

100 g tápanyagtartalma: 160 kcal, 2,0 g fehérje, 14,66 g zsír, 8,53 g szénhidrát, 6,7 g rost, 10 mg C-vitamin.
Egy avokádó körülbelül 200 g.
Az aztékokhoz kötődik az avokádó, melyet évezredek óta afrodiziákumként tisztelnek, leginkább sajátos (a heréhez hasonló) formája miatt. Az avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik.

A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is. Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt eledel.

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az avokádó, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterin szintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben.

Bizonyos antidepresszánsok és citosztatikumok szedése mellett nem javasolt az avokádó fogyasztása, éppen ezért ha új gyógyszert kap, akkor a betegtájékoztatót figyelmesen el kell olvasni. A véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a magas K-vitamin tartalom miatt az avokádó. A latexallergiásoknál az avokádó fogyasztásakor keresztreakció léphet fel.

Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény példány néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt egy csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag egy kis kanál segítségével eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön és a villa nem görbül el a pépesítés alatt.

Csillaggyümölcs vagy karambola

100 g tápanyagtartalma: 31 kcal, 1,04 g fehérje, 0,33 g zsír, 6,73 g szénhidrát, 2,8 g rost, 34,4 mg C-vitamin. Káliumtartalma is jelentős.

Egy közepes csillaggyümölcs nagyjából 90 g.

A gyönyörű, fényes karambola felszeletelve szabályos csillagot formál, középen az almához hasonló magházzal, néha egy-egy maggal, néha anélkül. A 3-10 m magas fa levél nélküli ágacskáin nyílnak a rózsaszínű vagy bíborvörös virágok, melyből az akár 12 cm hosszú gyümölcs kifejlődik.

Édes és savanyú változata is létezik, a sárga gyümölcsök édesebbek, míg a halványzöld példányok savanykásak. Nagy becsben tartják a karambolát a termőhelyén, mivel a trópusokon ritka a savanyú gyümölcs. Az éretlen gyümölcsöt sózással és savanyítással is tartósítják, az érett példányokból italok, zselék, cukrászati termékek készülhetnek, továbbá főzésnél is felhasználják. A csillaggyümölcs oxálsavtartalma magas. Vesebetegségben a fogyasztása nem ajánlott.
Az egész gyümölcs ehető, nem szükséges hámozni, ha valakit zavar a magház, akkor azt ki lehet vájni. Ételek és italok díszítésénél használják leginkább, de önmagában vagy gyümölcssaláta komponenseként is érdemes kipróbálni.

 

 

Miért tanácsos sok ananászt fogyasztani és mire kell vigyázni, ha grépfrútot eszünk?
A cikk következő részét ITT olvashatja!

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Táplálkozási Aadémia