Ha véres a WC-papír

0
8389

A mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak lehetnek fájdalmas következményei is. Öngyógyítás előtt feltétlenül kérje ki orvos véleményét!

Napjaink egyik leggyakoribb panasza a proctologiai-, (végbél betegségeivel foglalkozó) illetve sebészeti rendeléseken jelentkező betegeknél a véres székürítés.
Ma már az aranyér betegség szinte népbetegségnek számít. Majdnem minden szülésen átesett nőnél, nehéz fizikai- valamint ülő munkát végzőknél kialakul.

Gyerekeknél is kialakulhat

Sajnos már gyerekkorban is okozhat panaszt ez az elváltozás. Éppen ezért fontos a gyerekkorban a rendszeres, ha lehet reggeli székürítéshez szoktatás.

A kialakulásban fontos szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a helytelen, rostszegény táplálkozás, mely mind székrekedéshez és ezzel az aranyér elváltozásainak létrejöttéhez vezethet.

Ezért nem érdemes vele játszani

Kevesen tudják azonban, hogy a véres székürítés egyéb súlyos betegség tünete is lehet. Okozhat ilyet a végbélberepedés is, de a fájdalom miatt ez hamar orvoshoz kergeti a beteget.
Ennél sokkal alattomosabb kórok a napjainkban egyre gyakoribb gyulladásos bélbetegségek és a fájdalmatlanul növekvő jó és rosszindulatú daganatai a bélnek.

A baj ott kezdődik, hogy a betegek a véres széklet megjelenésekor csak aranyér betegségre gondolva önmagukat kezdik kezelni, a ma már mindenhol recept nélkül kapható drága aranyérkenőcsökkel.

Sokszor emiatt igen megkésve keresik csak meg az orvost, amikor már a daganat túlnőheti az operálhatóság határait.

Kérjük, forduljon bizalommal hozzánk! Ne feledje, az idő életet menthet!

Dr. Nagy Zsuzsanna
sebész főorvos
www.gabamedical.hu