Hogyan kell hatékonyan edzeni?

0
968

Az intenzív mozgás során felszabaduló boldogság hormonok hatására közérzete jobbá válik, a rendszeres edzésnek köszönhetően állóképessége javul.

Sportolni nem csak azért érdemes, hogy nyáron eggyel kisebb méretű ruhába bújhasson, és megelégedettséggel nézhessen a tükörbe. Az intenzív mozgás során felszabaduló boldogság hormonok hatására közérzete jobbá válik, a rendszeres edzésnek köszönhetően állóképessége javul.


A tökéletes közérzet programjában is érvényes az a már-már közhelynek minősülő közmondás: lassan járj, tovább érsz! Ne higgyen azoknak a felhívásoknak, csodakúráknak, amelyek 2-3 nap alatt akarják megszabadítani felesleges kilóitól!

A kezdőknek elsőként a szív- és érrendszeri állóképesség megteremtése felé kell tenni lépéseket. Ezeket aerob jellegű sportprogramokkal teheti meg. Ilyen tevékenység pl. a kerékpározás, futás, kocogás, gyaloglás, úszás stb. Kezdőknek leginkább az átlagosnál egy picit nagyobb tempójú gyaloglást javaslom. A megfelelő eredmény elérése érdekében mozgás közben ellenőrizze pulzusát.

A tökéletes közérzet programja

A wellness új programot kínál a mozogni vágyóknak, mely túlnő az egyszerű fizikai aktivitáson. A testi fittség összes komponense mellett magában foglalja azokat a mentális és pszichés faktorokat is, amelyek a tökéletes közérzet programjában elengedhetetlenek. A wellnessklubok a fiatalok, a fizikailag-szellemileg egészséges emberek mellett a betegségükből a mindennapi életbe visszatérőknek, a mozgásukban korlátozottaknak, időseknek és kisgyermekeknek is kínálják szolgáltatásaikat. A személyre szabott edzéseket professzionálisan képzett személyi edzők és életmódkonzulensek irányítják.

tornaMilyen pulzusszámon kell edzeni?

Ahhoz, hogy mindenki számára meghatározható legyen az érték, ismerni kell a maximális pulzust (Heart Rate=HRmax). Ezt nagyon egyszerűen a következőképpen lehet kiszámítani: HRmax=220 mínusz életkor, tehát egy 30 éves ember max. pulzusa 220-30=190/perc. Ezután határozandó meg az a tartomány, ahol edzés közben a pulzust kell tartani. Ezt célzónának nevezik (Target Heart Rate=THR). Ez egy kezdő fittségi állapottal rendelkező egyénnél a max. pulzus 60-75%-a, a fenti adatokat alapul véve: THR1=HRmaxx0,6=114/perc, THR2=HRmaxx0,75=143/perc. Tehát edzés közben pulzusát kb. 114 és 143 között kell tartani, feltéve, hogy 30 éves.

Mi sem egyszerűbb! Ha pulzusszáma alacsony, az azt jelenti, hogy nem elég intenzíven dolgozik, tehát szaporábban kell lépkedni vagy gyorsabban kell tekerni. Ha szívverése túl szapora, akkor vegyen vissza a tempóból! Egyes pulzusmérő órák csipogással jelzik, ha elhagyja célzónáját.

A testnek öt olyan komponense van, amit a sportszakemberek a testi fitnesz összetevői között emlegetnek. Ezek:

  • szív- és érrendszeri állóképesség,
  • izomerő, izomerő-állóképesség,
  • testkompozíció,
  • hajlékonyság,
  • koordináció.

A wellness életmód során ezt az öt komponenst kell fejleszteni, a célnak leginkább megfelelő összetevőt helyezve előtérbe.

Az aerob jellegű edzés legalább 45-55 percig tartson, mert csak megfelelően hosszú ideig tartó edzés során tud zsírraktáraiból lefaragni.

 

Galenus

 


Kapcsolódó cikkek: