Szexfüggőség

0
1341

A szabadjára eresztett szexualitás, a kicsapongás és az igazi függőség között a különbség nem mindig felismerhető – pedig létezik.

A szexológusok többsége szerint a szexfüggőség napjainkban még mindig tabutéma a nők körében. A szabadjára eresztett szexualitás, a kicsapongás és az igazi függőség között a különbség nem mindig felismerhető – pedig létezik. Ezért beszélni kell erről a rejtett problémáról, és megoldást is lehet találni rá.

„Amikor nem kapom meg a szex-dózisomat, általában deprimált vagyok, rosszul érzem magam Kicsit olyan ez, mint a kábítószer-élvezet.” – magyarázza a 32 éves, férjezetlen Júlia.

Vajon szexfüggő-e a fiatal hölgy, vagy modern világunk új amazonja?

Egy olyan korban, melyben merőben új szokások, filmek és más vizuális vagy egyéb eszközök teljesen felforgatták a szexuális élet gyakorlatát, meglehetősen nehéz a kérdésre választ adni. Ugyanakkor lehet tisztán látni, és szükség esetén megoldást is találni a problémára, azaz megszüntetni az ilyen jellegű függőséget – a nők esetében is.

A női szexfüggőség jelei

A (női) szexuális függőséget szenvedés kíséri, ha az érintett személy nem kapja meg azt, amit akar – állapítják meg gyakorló pszichológusok és szexuálterapeuták.

A szex ilyen esetekben elengedhetetlen feltételévé válik a kiegyensúlyozott személyiség kialakulásának. Az önmegtartóztatás természetesen nehezen járható út, de ha mégis megvalósul, rossz fizikai-lelki közérzetet von maga után a mindennapokban. És persze ez a függőség is, akár az összes többi, kényszeres módon jelentkezik.

Nagyok a szexuális igények, a legtöbbször felülírják a korábban fontosnak tartott érzelmi oldalt, kulcsfontosságúvá válik az élvezetek hajszolása, annak gyakran negatív következményeivel együtt – pontosítanak az addiktológusok.

Hozzáteszik: mialatt a szexuális függőség hatása nyilvánvaló a nő párkapcsolataira nézve, sűrűn előfordul, hogy az érinti a szakmai szférát, sőt az egészséget is. Van, aki hetente több estéjét szex-klubokban tölti, míg mások szinte mindent feláldoznának a szexualitás oltárán…

A gyenge pont: törés az önértékelésben, kapcsolatteremtési nehézségek

Annak ellenére, hogy vagy éppen amiatt, hogy a legtöbben titkolják, a szexuális örömök keresésének „létjogosultsága” napjainkra egyre felkapottabb kérdéssé vált a nőket érintően.

Sokan arra az álláspontra helyezkednek, hogy miért ne lenne megengedett a nők körében, ha azt a férfiaknál kevéssé ítéli el a közvélemény?

Mégis, kevés nő konzultál e tárgyban szexológussal – mert még mindig tabutémának tekinti a dolgot. Eközben a férfiaknál a szexfüggőség sokkal könnyebben bevallott és azonosított jelenség…

Mindamellett a szexuális kényszer a nők körében sokszor identitás-zavarhoz vezet. Gyenge miatta az önértékelés, hiányzik belőle az a magabiztosság, mellyel a férfiak ilyen esetekben többnyire rendelkeznek.

Valójában a nőknél az élvezetek hajszolásánál fontosabb a csábítás, az a vágy, hogy a nő kívánatosnak érezze magát. Ugyanakkor a gyengébbik nem esetében a „hiperszexualitás” a kapcsolatteremtés zavarait is tükrözheti.

Elítéljük, vagy sem a szexuális szabadságot, a női vágy csak kifejezett függőség esetén határolódik el az érzelmektől. Míg a férfiaknál ez koránt sincs így. Nagyon gyakran előfordul mindkét nemnél, hogy a túlzott szexualitás egyre több, csak az élvezetet célzó kapcsolat kialakítását vonja maga után, de örömöt adni és kapni egyre nehezebb lesz – sokan ezért törekednek vég nélkül annak elérésére.

Szexfüggőség: lehetséges kilábalni belőle!

Ellentétben a közvélekedéssel, az igazi szexuális függőségnek nem sok köze van erkölcshöz: más kategóriába tartozik, és negatívumai mellett pozitív hatásai nem elhanyagolhatók.

A szexológusok egyetértenek abban, hogy a jól megélt szex, szabadjára eresztett vagy sem, megnyugtató, csillapító hatású, javítja a közérzetet, az idegi-fizikai állapotot és nem kis mértékben az önértékelést is.

Ellenkező esetben csak elítélően vélekedhetnénk róla: mégis, ha túlzásba viszik, és bajt okoz, tenni kell ellene.

De mikor jelenik meg a női szexuális függőség a leggyakrabban?

Váratlanul bekövetkezhet a negyvenes életévek végén vagy válás után – állítják a szexuál-terapeuták.

Ilyenkor fokozottan jelentkezik az igény arra, hogy a nő érezze: fel tudja kelteni a férfiak vágyát, még „számít” mint csábító nő…

Gyakran ez lehet az egyik módja az önbizalom visszaszerzésének, a lelki-fizikai talpra állásnak. Az indulatok, érzelmek nélküli szexualitás játssza itt a főszerepet. Azután, ha kialakult a szexfüggő magatartás, a kilábalás belőle már tudatos munkát igényel. Többek közt szembenézést a félelmekkel, melyek ebben az életszakaszban felerősödnek (pld. rettegés az idő múlásától, az öregedéstől) vagy az egyedüllét pozitív oldalait tudni kell értékelni, megélni.

A fiatalabb nőknél a szexfüggőség a gyakori partnerváltásban vagy akár szexuális eszközök igénybevételében nyilvánulhat meg. Előfordul, hogy a férfit ilyenkor szinte tárgyként kezelik, és a kiábrándultság, a frusztrált életérzés hamar bekövetkezik.

A szexuális függőség olykor még rosszul kezelt agresszivitással is párosulhat (nyers szavak használata, követelőzés stb.), ami természetesen az érintett személy ellen „dolgozik”.

Így az ilyen fajtan függőségnek fiatalabb korban különösen nehéz véget vetni. Emiatt a szexológus tanácsainak megfogadása mellett gyakran terápia alkalmazása válik szükségessé. Ennek első lépése lehet – a szexuálterapeuták szerint – annak a személynek az azonosítása, aki felé ez az agresszivitás irányul, hogy a páciens képes legyen felszabadulni alóla. Azután el kell jutni az egészséges agresszivitás/szexualitás/örömszerzés határának felismeréséig, hogy a felek olyan játékteret biztosítsanak egymásnak, ahol legmélyebb titkaik, rejtett vágyaik is a felszínre kerülhetnek. Ezt követően, az egyéni megoldások keresése mellett, mindenképp szakemberre célszerű bízni a terápia további lépéseinek meghatározását.


Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu