Befolyásolható? A hüvelyben élő baktériumok összetétele változhat

0
374
Fotó: gettyimages.com

Az elmúlt évtized kutatási eredményei bebizonyították, hogy a hüvelyben – ideális esetben – baktériumok és gombák tömkelege él. Amennyiben a hüvelyben élő baktériumok és gombák számában jelentős változás következik be, vagy az arányok eltolódnak kedvezőtlen irányba, annak intim fertőzés lehet a következménye. Bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés alakulhat ki, kellemetlen tünetekkel, köztük viszketéssel, kipirosodással, folyással.

A táplálkozás, a dohányzás, ill. a stressz is hatással van arra, hogy milyen mikroorganizmusok népesítik be a vaginát.

Számít a táplálkozás

Kimutatták, hogy a hüvelyben élő Candida élesztőgombák igen érzékenyek a gazdaszervezet táplálkozására. Úgy tűnik, hogy a cukrokban dús ételek a gombák elszaporodásának kedveznek, így a túlzott fogyasztásuk előnytelenül hathat a hüvelyflórára, és egyfajta táptalaja lehet a hüvelygomba kialakulásának. Ezzel szemben a vitaminokban és az ásványi anyagokban dús táplálkozás kedvező lehet a hüvelyflóra egyensúlya szempontjából, és még akár a bakteriális hüvelyfertőzések kivédéséhez is hozzájárulhat.

A stressz a hüvelyflórát is károsítja

Talán nehezen elképzelhető, de a stressz is roncsolhatja a hüvelyflórát. A stressz során felszabaduló hormonok, így pl. a kortizol, csökkentik a hüvelyben élő jótékony baktériumok, a Lactobacillusok számát, a gyulladásos folyamatokat serkentik, ill. meglévő hüvelyfertőzés esetén állapotromlást okozhatnak. Érdemes tehát stresszkezelő technikákat elsajátítani és alkalmazni, legyen szó meditációról, jógáról vagy sporttevékenységről.

A dohányzás nem csak a tüdőnek árt

Megfigyelték, hogy a dohányzó és a nem dohányzó nők hüvelyflórája eltér egymástól. A dohányzó nők hüvelyében kevesebb Lactobacillus él, miközben a kórokozó baktériumok száma emelkedett lehet náluk. Plusz egy érv szól tehát a füstölgésről való leszokás mellett.

A szexuális partner is megzavarhatja a hüvelyflórát

Az ondófolyadék kémhatása lúgos, a hüvelyé pedig optimális esetben savas, így az óvszer nélküli szexuális aktus a hüvelyi kémhatás emelkedését hozza magával, ami akár ki is billentheti a hüvelyflórát az egyensúlyából. Jó tudni, hogy egy új szexuális partner vagy a gyakori partnercsere (óvszer nélküli aktusnál) egyaránt gyakoribbá teheti a hüvelyflóra egyensúlyvesztését és a következményes bakteriális hüvelyfertőzést.

A hüvely túlzásba vitt tisztítása ártalmas lehet

A hüvely öntisztuló szerv, amelynek nincs szüksége „belülről” való mosásra. Egy alapos belső tusolás vagy öblítés ugyanis kimoshatja a hüvelyből az azt benépesítő jótékony baktériumokat, ami könnyen teret enged a kórokozók elszaporodásának. Vagyis, az orvosi javallat nélkül végzett irrigálás és egyéb „tisztítások” nemcsak fölöslegesek, de káros hatásúak is lehetnek. Hasonlóképpen, a hüvelyflórát megzavaró intim dezodorok használata sem javasolt. Mit lehet tenni? Az optimális tisztaság érdekében az intim terület langyos vagy meleg csapvízzel kívülről való lemosása ajánlható napi 1-2 alkalommal.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!